27 maja 2016

KOTLECIKI JAGLANE Z BROKUŁEM I NACIĄ MARCHEWKI

Uwielbiam wykorzystywać każdą część warzywa, staram się nigdy nie wyrzucać żadnej jego części.
Tak też postąpiłam z nacią z młodej marchewki, która mi pozostała w lodówce... dorzuciłam brokuła oraz kaszę jaglaną i wyszedł całkiem smaczny obiad ;)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • kawałek brokułu
  • nać z 1 pęku marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki soli sezamowej
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać, ugotować i odstawić do ostygnięcia.
  2. Kawałek brokułu obgotować, następnie pokroić na małe kawałki i dodać do kaszy.
  3. Do całości dodać posiekaną nać marchewki, jajka oraz sól sezamową- masę dokładnie wymieszać.
  4. Uformować kotleciki, które piec około 20 minut w 185 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 530kcal
1 kotlet- ok. 29kcal  

26 maja 2016

KAKAOWO- FIGOWY BLOK Z EKSPANDOWANEGO ORKISZU

Na początku chciałam przygotować pieczone batoniki, ale doszłam do wniosku, że z ekspandowany orkisz będzie smakował najlepiej jednak bez pieczenia.
Wtedy przypomniał mi się popularny blok czekoladowy i stwierdziłam, że zrobię wariację na jego temat właśnie z dmuchanego orkiszu- wyszło ciekawie :)


Składniki:
  • 150g orkiszu ekspandowanego
  • 2 banany
  • 4 łyżki sproszkowanego kakao
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
  • 200g fig suszonych
Przygotowanie: 
  1. Figi namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać banany i ponownie zblendować.
  3. Do musu dodać sproszkowane i kruszone kakao- wymieszać.
  4. Na koniec dodać orkisz ekspandowany, ponownie wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- całość odstawić do schłodzenia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal

25 maja 2016

LIBAŃSKA SAŁATKA Z KUSKUSEM I ZIOŁAMI

Jakiś czas temu przygotowywałam już podobną sałatkę - sałatka tabule.
Dzisiejsza sałatka jest jest pewną modyfikacją. Zamiast kaszy bulgur użyłam kuskusu, dodałam jeszcze więcej ziół i przypraw!

Było lekko, zielono, aromatycznie i orzeźwiająco!!


Składniki:
  • 10 łyżek kuskusu razowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek świeżej mięty
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól sezamowa
  • do podania: czarnuszka (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Kuskus zalać wrzątkiem na 0,5cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na kilka minut (do wchłonięcia płynu przez kaszę).
  2. Posiekać drobno kolendrę, pietruszkę i miętę, po czym wymieszać z kuskusem, pomidorkami koktajlowymi i solą sezamową.
  3. Całość skropić sosem z octu i soku z cytryny oraz posypać czarnuszką.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 560kcal
1 porcja- ok. 280kcal

24 maja 2016

PIECZONE MŁODE MARCHEWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Całą zimę czekałam na młode marchewki, ponieważ już jakiś czas temu wpadłam na pomysł, ale zapiec je z dodatkiem masła orzechowego. Wyobrażałam sobie ich delikatny, słodki, a jednak charakterystyczny smak... i nie pomyliłam się!

Pieczone młode marchewki z masłem orzechowym to dodatek, który będzie póki co gościł u mnie prawie codziennie! Delikatne, rozpływające się w ustach... czego chcieć więcej? ;)

Świetnie smakują z dodatkiem kaszy jaglanej, a tym samym tworzą z nią lekki, a zarazem pożywny posiłek!


Składniki:
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 łyżka masła z 4 orzechów
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • szczypta suszonych ziół
  • do podania: kasza jaglana, czarnuszka
Przygotowanie:
  1. Marchew dokładnie umyć i odciąć nać.
  2. Umyte marchewki natrzeć pastą curry i masłem orzechowym, po czym oprószyć ziołami i zapiec w piekarniku (20 min/180 stopni).
  3. Gotowe marchewki podać na ugotowanej kaszy jaglanej oraz posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 560kcal
1 porcja- ok. 280kcal

23 maja 2016

MIGDAŁOWE SZARLOTKI Z DAKTYLAMI I NERKOWCAMI

Połączenie migdałów i jabłka ze słodyczą daktyli to smak, który nigdy mi się nie znudzi!

Takie szarlotki mogę jeść niezależnie od pory roku, czy pory dnia! A jak do tego dodać jeszcze orzechy nerkowca i cynamon... coś wspaniałego! :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • duży banan
  • 2 małe jabłka
  • kilka daktyli (Green Essence)*
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki nerkowców
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować i połączyć z mąkami, powstałe ciasto wyłożyć na spód sylikonowych foremek do tart i piec około 10 minut w 165 stopniach.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka) i odsączyć z soku, a następnie wymieszać z pokrojonymi daktylami i cynamonem.
  3. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika spody, wyłożyć na nie masę jabłkową, a na wierzchu posypać kawałkami nerkowców- piec przez kolejne 10 minut.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (3 szarlotki)- ok. 895kcal
1 szarlotka- ok. 298kcal

22 maja 2016

FASZEROWANE MUSZLE W SOSIE DYNIOWYM ZE SZPARAGAMI

Makaronowe muszle to świetny pomysł na obiad ! Można je przygotować dosłownie na milion sposobów!
Wystarczy użyć wyobraźni, porwać kilka warzyw, włączyć piekarnik i gotowe! ;)

Moje danie było bardzo kolorowe, pożywne, a zarazem lekkie!
A Wy jak przygotowalibyście takie muszle? ;)


Składniki:
  • 160g makaronu muszle
  • 60g kaszy jaglanej
  • 1 burak
  • kawałek dyni
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu tamari sezamowego
  • koperek
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Makaron obgotować i odcedzić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, obranego buraka również ugotować- oba składniki zblendować z dodatkiem soli himalajskiej, koperku i sosu sezamowego tamari.
  3. Makaronowe muszle nafaszerować buraczano- jaglaną pastą.
  4. Dynię obgotować i zblendować z dodatkiem pasty curry- przełożyć do naczynia do zapiekania, a na puree dyniowe położyć nafaszerowane makaronowe muszle.
  5. Na wierzchu poukładać kawałki lekko obgotowanych szparagów- całość zapiekać przez około 15- 20 minut  170 stopniach.
  6. Gotowe danie posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 980kcal
1 porcja- ok. 490kcal

21 maja 2016

CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM

Rabarbar nie zawsze był jednym z moich ulubionych produktów sezonowych.
Kwaskowaty smak bardzo mnie do niego zniechęcał, ale niepotrzebnie.Wystarczy połączyć go z odpowiednimi składnikami, a nabiera charakteru i znakomicie urozmaica dania, szczególnie te słodkie ;)

Zastanawiałam się zatem jak go wykorzystać, aby ponownie się do niego nie zrazić. Postanowiłam upiec ciasto z mąki kokosowej, słodzone ksylitolem! Był to świetny wybór!

Mocno kokosowy smak przełamany rabarbarem to coś pysznego :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu (pudru) (Green Essence)*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 2 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 2 łyżki ksylitolu.
  2. Następnie (zmniejszając obroty) dodawać kolejno wszystkie żółtka.
  3. Na koniec dodać mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (bez blendowania).
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki obranego i posiekanego rabarbaru oraz posypać całość 1 łyżką ksylitolu.
  5. Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do ostudzenia, przed podaniem posypać 1 łyżką ksylitolu.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal