26 maja 2016

KAKAOWO- FIGOWY BLOK Z EKSPANDOWANEGO ORKISZU

Na początku chciałam przygotować pieczone batoniki, ale doszłam do wniosku, że z ekspandowany orkisz będzie smakował najlepiej jednak bez pieczenia.
Wtedy przypomniał mi się popularny blok czekoladowy i stwierdziłam, że zrobię wariację na jego temat właśnie z dmuchanego orkiszu- wyszło ciekawie :)


Składniki:
  • 150g orkiszu ekspandowanego
  • 2 banany
  • 4 łyżki sproszkowanego kakao
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
  • 200g fig suszonych
Przygotowanie: 
  1. Figi namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać banany i ponownie zblendować.
  3. Do musu dodać sproszkowane i kruszone kakao- wymieszać.
  4. Na koniec dodać orkisz ekspandowany, ponownie wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- całość odstawić do schłodzenia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal

3 komentarze:

  1. Baaardzo dziękuję Ci za ten przepis bo sama zastanawiałam się nad wykorzystaniem tego orkiszu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi szyszki z karmelem, tylko takie zdrowe i na pewno pyszniejsze ^^

    OdpowiedzUsuń