Pieczone młode marchewki z masłem orzechowym to dodatek, który będzie póki co gościł u mnie prawie codziennie! Delikatne, rozpływające się w ustach... czego chcieć więcej? ;)
Świetnie smakują z dodatkiem kaszy jaglanej, a tym samym tworzą z nią lekki, a zarazem pożywny posiłek!
Składniki:
- pęczek młodej marchewki
- 1 łyżka masła z 4 orzechów
- 1 łyżeczka pasty curry
- szczypta suszonych ziół
- do podania: kasza jaglana, czarnuszka
- Marchew dokładnie umyć i odciąć nać.
- Umyte marchewki natrzeć pastą curry i masłem orzechowym, po czym oprószyć ziołami i zapiec w piekarniku (20 min/180 stopni).
- Gotowe marchewki podać na ugotowanej kaszy jaglanej oraz posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 560kcal
1 porcja- ok. 280kcal
Zainspirowałaś mnie tym pomysłem. Marchewki i masło orzechowe to rzeczy, które zawsze mam tak pod ręką. Zostało tylko wziąć się za przepis :)
OdpowiedzUsuńMnie też czasem pomysły chodzą długo po głowie, zanim je zrealizuję :) Opłacało się czekać na młode marchewki - danie wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka!
OdpowiedzUsuń