24 maja 2016

PIECZONE MŁODE MARCHEWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Całą zimę czekałam na młode marchewki, ponieważ już jakiś czas temu wpadłam na pomysł, ale zapiec je z dodatkiem masła orzechowego. Wyobrażałam sobie ich delikatny, słodki, a jednak charakterystyczny smak... i nie pomyliłam się!

Pieczone młode marchewki z masłem orzechowym to dodatek, który będzie póki co gościł u mnie prawie codziennie! Delikatne, rozpływające się w ustach... czego chcieć więcej? ;)

Świetnie smakują z dodatkiem kaszy jaglanej, a tym samym tworzą z nią lekki, a zarazem pożywny posiłek!


Składniki:
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 łyżka masła z 4 orzechów
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • szczypta suszonych ziół
  • do podania: kasza jaglana, czarnuszka
Przygotowanie:
  1. Marchew dokładnie umyć i odciąć nać.
  2. Umyte marchewki natrzeć pastą curry i masłem orzechowym, po czym oprószyć ziołami i zapiec w piekarniku (20 min/180 stopni).
  3. Gotowe marchewki podać na ugotowanej kaszy jaglanej oraz posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 560kcal
1 porcja- ok. 280kcal

3 komentarze:

  1. Zainspirowałaś mnie tym pomysłem. Marchewki i masło orzechowe to rzeczy, które zawsze mam tak pod ręką. Zostało tylko wziąć się za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też czasem pomysły chodzą długo po głowie, zanim je zrealizuję :) Opłacało się czekać na młode marchewki - danie wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń