19 maja 2016

CIASTECZKA KASZTANOWE Z MIGDAŁAMI I DAKTYLAMI

Pyszne ciasteczka z moimi ulubionymi bakaliami: migdałami o wielu właściwościach prozdrowotnych oraz bardzo słodkimi daktylami! :)

Upiekłam je z równie wyjątkowej mąki kasztanowej- ich smak był genialny!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 małe banany
  • kilka daktyli (Green Essence)*
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować na mus, dodać mąki i całość wymieszać.
  2. Z masy uformować ciasteczka, a na wierzch każdego wcisnąć migdały i daktyli.
  3. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.
Na deser, drugie śniadanie lub słodką przekąskę!
Bez cukru, białej mąki, tłuszczu i bezglutenowe! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 775kcal
1 ciasteczko- ok. 55kcal

18 maja 2016

PASTA Z BOTWINY Z BŁONNIKIEM

Tworzenia past śniadaniowych ciąg dalszy- tym razem postawiłam na botwinę! ;)

Pasta jest bardzo lekka, ale pożywna.
Jej kolor sprawia, że cudownie się prezentuje na kanapce w towarzystwie kolorowych warzyw! ;)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Botwinę umyć, posiekać i ugotować, a następnie odcedzić oraz ostudzić.
  2. Większą część ugotowanej botwiny zblendować z serkiem wiejskim, przyprawami i błonnikiem.
  3. Do pasty dodać mniejszą część ugotowanych kawałków botwiny i wymieszać.
  4. Pastę podawać z ulubionym pieczywem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 240kcal
1 porcja- ok. 60kcal

17 maja 2016

KONKURS "WIOSNA NA TALERZU Z GREEN ESSENCE" - WYNIKI


Konkurs "Wiosna na talerzu z Green Essence" niestety dobiegł końca, a szkoda, bo Wasza twórczość wyglądała naprawdę rewelacyjnie!

Sprostaliście temu znakomicie, a ja za każdym razem oglądając kolejne propozycje robiłam się coraz bardziej głodna ;)

Wszystkim uczestnikom chciałam ogromnie podziękować, ponieważ Wasze dania były kolorowe, pełne smaków i wiosny! :)

Wybór nie należał do najłatwiejszych, jednak tym razem nagrodzonych zostało, aż 11 osób!

Poniżej znajduje się lista nagrodzonych osób wraz ze zdjęciami potraw:




1 miejsce- paczka o wartości 100zł
Wiosenne kaszotto z brokułami i pomidorkami koktajlowymi- Aneta Wojciechowska








2 miejsce- paczka o wartości 70zł
Koktajl "zaplątani" z roszponką, kiełkami, arbuzem i młodym jęczmieniem- Mała Mi





 
3 miejsce- paczka o wartości 50zł
Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia- Aktywne Żywienie






 
Wyróżnienie 1- paczka o wartości 20zł
Ciasto zielone jak wiosenna łąka- Emil Kietzman








 
Wyróżnienie 2- paczka o wartości 20zł
WIOSENNA FANTAZJA- Kasia Prosinska






 
Wyróżnienie 3- paczka o wartości 20zł
Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym- Joanna Seta-Pryjomska






Wyróżnienie 4- paczka o wartości 20zł
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem- Angelika Kasiak




 
Wyróżnienie 5- paczka o wartości 20zł
Wiosenny sernik na zimno- Kasia (czarna od kuchni)





 
Wyróżnienie 6- paczka o wartości 20zł
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami- Ewelina Pędzikowska





 
Wyróżnienie 7- paczka o wartości 20zł
WEGETARIAŃSKIE BURGERY- Anula Wawrzyniak








 
Wyróżnienie 8- paczka o wartości 20zł
Sałatka z młodym szpinakiem, gruszką, niebieskim serem i orzechami włoskimi- Karolina Sówka




Wszystkim wyróżnionym wraz z Green Essence serdecznie gratulujemy i bardzo prosimy o nadesłanie swoich danych teleadresowych do dnia 19.05 br. (tj. czwartek).

Pozdrawiamy wiosennie :)

16 maja 2016

KOTLECIKI CURRY Z KISZONEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ

O wspaniałych właściwościach kiszonek można by długo pisać.
Przede wszystkim wspaniale oczyszczają organizm, poprawiają jego odporność, a co najważniejsze regulują trawienie.

Jednak niektóre osoby (w tym ja) nie przepadają za ich smakiem, a już tym bardziej w formie surowej :)
Dlatego znając ich prozdrowotne właściwości staram się włączać je do swojego menu, jako składnik, który nie będzie dominował w daniu, a jedynie sprawi, że danie nabierze charakteru.


Składniki:
  • słoik kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka pasty curry
  • przyprawy: sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
  2. Kapustę zblendować na drobno, po czym wymieszać z ostudzoną kaszą, płatkami owsianymi, jajkami, pastą curry i solą sezamową.
  3. Z masy uformować kotleciki, po czym na wierzchu posypać czarnuszką.
  4. Kotlety piec około 35 minut w 180 stopniach.
Można je podawać, jako przekąska z ulubionymi sosami, bądź jako dodatek do obiadu :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 kotlety)- ok. 780kcal
1 kotlet- ok. 33kcal

15 maja 2016

KAKAOWE CIASTO FASOLOWE Z NERKOWCAMI

To, że uwielbiam nerkowce wie już chyba każdy. Gdybym tylko mogła to dodawałabym je dosłownie do wszystkiego! Według mnie mają wyjątkowy smak, są chrupiące, a jednocześnie delikatne!

Dlatego nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pieczenia kolejnego ciasta z ich użyciem :)
Taki trochę Murzynek, bez mąki, zbędnych tłuszczów- pyszne fit ciasto na niedzielę :)


Składniki:
  • 240g czerwonej fasoli (konserwowej lub po ugotowaniu)
  • 3 banany
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3 białka jajek
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Fasolę odcedzić i zblendować z bananami, kakao, stevią oraz białkami jajek.
  2. Płatki zmielić na mąkę, a nerkowce posiekać- oba składniki wmieszać w masę.
  3. Masę przełożyć do formy "keksówki" (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu poukładać nerkowce.
  4. Ciasto piec około 30 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1320kcal
1 kawałek- ok. 94kcal 

14 maja 2016

PASTA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I SERKA WIEJSKIEGO

Sezon na szparagi trwa! Uwielbiam to warzywo, a przygotować je można na sto sposobów! :)

Na obiad proponuję SŁONECZNĄ TARTĘ ZE SZPARAGAMI , jako przekąska świetnie sprawdzą się SZPARAGI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE , a na kolację polecam WIOSENNĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I BOTWINĄ !!

Tym razem postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pasty śniadaniowej- kremowej, delikatnej, idealnej do pieczywa!


Składniki:
  • 200g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka soli sezamowej
  • 1 łyżeczka sezamowego sosu tamari
  • 1 łyżeczka koperku świeżego
  • do podania: krakersy chleb niepieczony pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki (1/3 długości) i ugotować na parze- uważać, aby nie rozgotować.
  2. Wszystkie składniki na pastę zblendować ze sobą na gładko.
  3. Podawać z krakersami i dowolnymi dodatkami.
Myślę, że taka pasta świetnie będzie pasować również do młodych pieczonych ziemniaczków, czy innych propozycji obiadowych :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 260kcal
1 porcja- ok. 130kcal

13 maja 2016

MIGDAŁOWE CIASTO Z BAKALIAMI

Chyba da się zauważyć, że wszelkie orzechy i suszone owoce to moja kulinarna miłość!
Uwielbiam wszystkie ich rodzaje i pod każdą postacią, ale oczywiście najlepiej smakują na słodko!

Zatem czemu odmawiać sobie przyjemności (zdrowych)? ;)
Ja nie zamierzam i dlatego upiekłam ciasto, którego główne składniki to właśnie bakalie!


Składniki:
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka nerkowców (Green Essence)*
  • 1 łyżka daktyli
  • 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować i podzielić mus na 2 części.
  2. Jedną część musu bananowego wymieszać z mąką migdałową i wyłożyć na spód formy "keksówki" (wyłożonej papierem do pieczenia).
  3. Orzechy i daktyle nieco rozdrobnić i wymieszać z drugą częścią musu bananowego wraz z białkiem- całość wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Całość piec około 20 minut w 170 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 125kcal