Na obiad proponuję SŁONECZNĄ TARTĘ ZE SZPARAGAMI , jako przekąska świetnie sprawdzą się SZPARAGI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE , a na kolację polecam WIOSENNĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I BOTWINĄ !!
Tym razem postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pasty śniadaniowej- kremowej, delikatnej, idealnej do pieczywa!
Składniki:
- 200g serka wiejskiego lekkiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżeczka soli sezamowej
- 1 łyżeczka sezamowego sosu tamari
- 1 łyżeczka koperku świeżego
- do podania: krakersy chleb niepieczony pomidorowy
- Szparagi opłukać, odciąć końcówki (1/3 długości) i ugotować na parze- uważać, aby nie rozgotować.
- Wszystkie składniki na pastę zblendować ze sobą na gładko.
- Podawać z krakersami i dowolnymi dodatkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 260kcal
1 porcja- ok. 130kcal
Nie mogę się doczekać sezonu na szparagi! Absolutnie je uwielbiam. Nigdy nie jadłam w postaci pasty, super przepis. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi,bardzo ciekawy przepis;))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) "Kradnę" przepis i jutro zabieram pastę na śniadanie do pracy:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuń