14 maja 2016

PASTA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I SERKA WIEJSKIEGO

Sezon na szparagi trwa! Uwielbiam to warzywo, a przygotować je można na sto sposobów! :)

Na obiad proponuję SŁONECZNĄ TARTĘ ZE SZPARAGAMI , jako przekąska świetnie sprawdzą się SZPARAGI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE , a na kolację polecam WIOSENNĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I BOTWINĄ !!

Tym razem postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pasty śniadaniowej- kremowej, delikatnej, idealnej do pieczywa!


Składniki:
  • 200g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka soli sezamowej
  • 1 łyżeczka sezamowego sosu tamari
  • 1 łyżeczka koperku świeżego
  • do podania: krakersy chleb niepieczony pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki (1/3 długości) i ugotować na parze- uważać, aby nie rozgotować.
  2. Wszystkie składniki na pastę zblendować ze sobą na gładko.
  3. Podawać z krakersami i dowolnymi dodatkami.
Myślę, że taka pasta świetnie będzie pasować również do młodych pieczonych ziemniaczków, czy innych propozycji obiadowych :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 260kcal
1 porcja- ok. 130kcal

4 komentarze:

  1. Nie mogę się doczekać sezonu na szparagi! Absolutnie je uwielbiam. Nigdy nie jadłam w postaci pasty, super przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi,bardzo ciekawy przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł:) "Kradnę" przepis i jutro zabieram pastę na śniadanie do pracy:)

    OdpowiedzUsuń