31 marca 2015

OWOCOWA TARTA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Bez pieczenia! Bez mąki, cukru i tłuszczu! 



Przy tym obłędnie słodka, dzięki rodzynkom, pełnowartościowa dzięki migdałom oraz pełna witamin dzięki owocom! A wypełnienie, jak zwykle z niezastąpionej kaszy jaglanej!

Czy taką zdrową tartę zjedlibyście podczas Wielkanocnego ucztowania? Ja zdecydowanie tak! I nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień :)

Myślę, że wyglądem kupilibyście nią swoich gości i byliby zachwyceni! A smak?- na pewno każdy amator, nawet tych niezdrowych ciast, byłby usatysfakcjonowany :)


Składniki:
  • 4 garście migdałów
  • 3 garście rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kiwi
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Migdały rozdrobnić/zmielić w blenderze.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować na dość lepką masę.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią lub papierem do pieczenia)- schłodzić w lodówce.
  4. Kaszę jaglaną opłukać, ugotować w mleku kokosowym, dosładzając stevią i odstawić do wystygnięcia.
  5. Kaszę zblendować na gładki krem, wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  6. Całość udekorować plastrami kiwi i borówkami.
Taka wiosenna tarta, ozdobiona przeróżnymi owocami na pewno często będzie gościć na moim stole w różnych odsłonach :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 121kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks

30 marca 2015

GRYCZANY PASZTET Z BOBEM I MŁODYM JĘCZMIENIEM

Wegański, bezglutenowy- dla każdego! Idealny na świąteczny stół :)

Kasza gryczana, szczególnie ta niepalona świetnie nadaje się na wszelkie zapiekanki, kotleciki, czy właśnie pasztety! Wystarczy dodać kilka produktów, aby urozmaicić smak i pyszny, pożywny pasztet gotowy! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g bobu
  • 5 łyżek łuski gryczanej
  • 2 łyżki młodego jęczmienia
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: sól sezamowa, majeranek, sos sojowy, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować na puree.
  2. Kaszę ugotować, odstawić do wystygnięcia, po czym również dokładnie zblendować.
  3. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie mieszając.
  4. Masę przełożyć do rynienki, posypać pestkami dyni i piec około 40- 45 minut w 180 stopniach.

Taki pasztet świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do dania głównego, czy na zimno na kanapce :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (15 porcji)- ok. 1040kcal
1 porcja- ok. 69kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks

29 marca 2015

RAW ROLADA MAKOWA

Wiele makowców już gościło na moim stole, zazwyczaj przy okazji świąt :)

Tym razem jednak nie chciałam serwować już wcześniej wypróbowanych wersji tego ciasta i tak powstała rolada makowa na surowo! Bez pieczenia!


Obłędnie słodki i mocno makowy! Dla wegan, bezglutenowy i pełen wartości odżywczych! :)
Już jeden kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie :)


Składniki:
  • 4 garście migdałów 
  • 2 garście daktyli
  • 1,5 szklanki maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 garście żurawiny
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 garść rodzynek

Przygotowanie:
  1. Mak zmielić porządnie wraz z sezamem oraz namoczoną wcześniej żurawiną i rodzynkami.
  2. Do masy makowej dodać syrop daktylowy, masło orzechowe i wymieszać.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
  4. Migdały zmielić, dodać mus daktylowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
  5. Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii spożywczej, nałożyć masę makową i zawijać- schłodzić w lodówce).
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 2660kcal
1 kawałek- ok. 106kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V

28 marca 2015

MIGDAŁOWY MAZUREK Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Wegańskie i bezglutenowe wydanie ulubionego Wielkanocnego ciasta!

 

Cudowne kruche ciasto i słodki krem, zwieńczony przeróżnymi bakaliami- mazurek... Wszyscy uwielbiają to ciasto, jednak Wielu (a przeważnie Wiele) z nas z powodu przeróżnych diet nie może sobie na nie pozwolić ;)

Mam na to rozwiązanie- wegański, bezglutenowy mazurek- bez pszennej mąki, niezdrowych tłuszczów i cukru! ;) A co najważniejsze jest obłędnie słodki!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 15g daktyli
  • 2 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • do ozdoby: migdały całe, płatki migdałowe, orzechy laskowe, jagody goji, morwa biała suszona
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować i połączyć z mąkami, masłem orzechowym oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (na kształt kwadratu), z mniejszej części ciasta uformować ozdobne brzegi- piec 20 minut w 190 stopniach.
  3. Daktyle namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i zblendować z brzoskwiniami oraz sokiem z cytryny na bardzo gładki mus karmelowy.
  4. Masę karmelową wyłożyć na upieczony spód i ozdobić bakaliami.

Ja w Wielkanoc na pewno nie odmówię sobie takiego mazurka- a Wy? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 1330kcal
1 kawałek- ok. 148kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V

27 marca 2015

BISZKOPT RYŻOWY Z BAKALIAMI

Lekki, a jednocześnie napakowany wspaniałymi bakaliami!

Muszę się przyznać, że jestem fanatyczką wszelkich bakalii! Mogłabym je jeść wprost kilogramami :) Stąd pomysł na lekkie, szybkie ciasto, które będzie wypełnione nimi po brzegi :)

Propozycja dla wszystkich "bezglutenowców" i amatorów słodkości :)


Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 5 białek jajek
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • bakalie (po garści): orzechy laskowe, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, żurawina (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąkę, banana i rozdrobnione bakalie.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Oczywiście nie poprzestałam na jednym kawałku, jadłam od razu kilka, popijając wspaniałym koktajlem owocowym :)

Narobiłam Wam ochoty? No to do dzieła! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1285kcal
1 kawałek- ok. 51kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V

26 marca 2015

WARZYWNY PILAW Z KASZY BULGUR Z FASOLKĄ PINTO

Danie na pożywny i zdrowy obiad! Pełen kolorów i smaków!


W takich daniach najbardziej lubię to, że można do nich wrzucić mnóstwo warzyw- takie, na które akurat mamy ochotę lub takie, które mamy akurat w lodówce!

Kasza bulgur z kolei ma wspaniały, niebanalny smak, a dodatek fasolki sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne!

Całość posypana orzeszkami piniowymi- coś pysznego!


Składniki:
  • 7 łyżek kaszy bulgur
  • 3 łyżki fasoli pinto
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100g bobu
  • 1 batat
  • gałązka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • przyprawy: papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Zagotować półtorej szklanki wody i wrzucić kaszę bulgur, gotować kolejne 5 minut, po czym odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Fasolę namoczyć (12 godzin) i ugotować do miękkości (60 minut).
  3. Bób ugotować i obrać ze skórki.
  4. Pomidory zblendować i zredukować na patelni do konsystencji gęstego sosu- doprawić.
  5. Batata ugotować- połowę zblendować na krem, a drugą połowę pokroić w dużą kostkę.
  6. Sos pomidorowy wymieszać z kremem z batata, dodać kaszę i wymieszać.
  7. Do całości dodać fasolkę, bób, pokrojone bataty- całość posypać koperkiem i orzeszkami piniowymi (podawać z pomidorkami koktajlowymi).

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 770kcal
1 porcja- ok.193kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks

25 marca 2015

SŁODKIE AMARANTUSOWE CHLEBKI Z CHIA

To propozycja dla tych, którzy wolą kanapki na słodko! A ja zdecydowanie się zaliczam do tego grona!

Chlebki można jeść same, bądź z dodatkiem przeróżnych słodkich past i owoców! Wszystko zależy od naszej fantazji :)

Są lekko orzechowe, taki posmak daje amarantus, a ziarenka chia świetnie chrupią :)


Składniki:
  • 5 łyżek ziaren amarantusa (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki chia
  • 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
  1. Ziarna amarantusa ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Banana zblendować.
  3. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie mieszając.
  4. Na blaszkę wyłożyć masę na grubość około 0,5-1cm i piec 20 minut w 190 stopniach.

Do chlebków przygotowałam zestaw moich ulubionych słodkich past- byłam w siódmym niebie! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 chlebków)- ok. 540kcal
1 chlebek- ok. 34kcal

Wiosenny detoks