2 marca 2015

BATATOWE ROLADKI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE Z SOSEM SPIRULINOWYM

Bogactwo smaku i wartości odżywczych!

 

Posiadając nietypowe składniki, wpadłam na pomysł, aby zrobić z nich coś, co będzie mogło stanowić pyszny posiłek, a jednocześnie będzie namiastką chrupiących przekąsek, które wszyscy uwielbiają.

Danie jest wprost "napakowane" superfoods.
Na szczególną uwagę zasługuje sproszkowany korzeń maca! Korzeń maca pochodzi z Peru, a swoje nieocenione właściwości zyskuje dzięki temu, iż występuje w trudnych warunkach (najwyższe partie gór). Posiada niezwykle delikatny, słodki smak, który mnie urzekł. Bardzo dawno żaden produkt nie zaskoczył mnie tak pozytywnie! Ponadto charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością błonnika!

 

Składniki:
  • 1 batat
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 1 łyżka tahini
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • biały sezam
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, pieprz canyee
  • sos: passata pomidorowa, spirulina, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Batat ugotować w bulionie warzywnym.
  3. Ugotowaną ciecierzycę zblendować z ugotowanym batatem na gładką konsystencję, dodając przypraw.
  4. Z masy uformować roladki.
  5. Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini i wodą, wyrobić ciasto.
  6. Gotowe roladki obłożyć ciastem, następnie obtoczyć w sezamie.
  7. Roladki piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Podawać z sosem na bazie passaty pomidorowej zblendowanej ze spiruliną i sosem sojowym.
Całość w smaku jest rewelacyjna. W środku roladki są miękkie, cudownie słodkie dzięki batatowi, a chrupiące również nieco słodkie ciasto, w którym są obtoczone po prostu dopełnia całości.

Roladki podane w towarzystwie sosu na bazie spiruliny zyskują nie tylko w smaku, ale również stają się naprawdę bogatym we wszelkie składniki odżywcze posiłkiem!

Z pewnością powtórzę to danie!Może nieco w innych smakach? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (11 roladek)- ok. 755kcal
1 roladka- ok. 69kcal

Bataty everywhere

1 marca 2015

KOKTAJL CHIA Z ZIARNAMI ZŁOTEGO LNU

O cudownych właściwościach chia pisałam już nie raz. Natomiast ten koktajl bogaty jest nie tylko prozdrowotny skład chia, ale również ziaren złotego lnu!

Len można nazwać bogactwem Polski, ponieważ jest bardzo łatwo dostępny i obfituje szczególnie w błonnik. Jest zalecany przy zaparciach, wrzodach, czy nadżerkach żołądka. Dzięki błonnikowi daje uczucie sytości, co z kolei pomaga przy odchudzaniu :)


Składniki:
  • 4 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 1 łyżka złotego lnu
  • 2 łyżeczki stevi
  • do podania: bakalie
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w wodzie wymieszanej ze stevią (co najmniej przez 4 godziny).
  2. Wszystkie owoce zblendować z jogurtem naturalnym.
  3. Przełożyć do szklanki warstwami: mus owocowy, chia, mus owocowy, na wierzchu posypać ziarnami lnu.
Na zdrowie! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 580kcal
1 koktajl- ok. 290kcal

28 lutego 2015

TARTA FIGOWIEC

Odkąd po raz pierwszy spróbowałam świeżych fig, zagościły one w moim menu. Niestety są one dostępne przez krótki czas, tylko wtedy gdy jest akurat sezon...

Jednak poza sezonem można sięgnąć po te suszone, które miałam również okazję wypróbować!
Oprócz świetnego smaku charakteryzują się również wysoką zawartością wielu pierwiastków odpowiedzialnych za właściwe funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego, pokarmowego, nerwowego, czy hormonalnego.

Jednym słowem są one niezwykle zdrowe i stanowią idealny zamiennik słodyczy!

A skoro są tak wartościowe to czemu nie przyrządzić z ich zastosowaniem pysznej tarty? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100g daktyli
Masa
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 5 suszonych fig
  • do ozdoby:suszone figi, jagody goji, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z chia i orzechami nerkowca.
  2. Do formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć spód, dokładnie go ugniatając i formując brzegi o wysokości około 1 cm.
  3. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na godzinę.
Masa
  1. Kasze jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w szklance mleka z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować z figami i połową szklanki mleka do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć masę figową.
  4. Tartę ozdobić suszonymi figami, płatkami migdałowymi i jagodami goji.
Tartę najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1555kcal
1 kawałek- ok. 111kcal
wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

27 lutego 2015

KAROBOWY KOKTAJL JAGLANY

Znacie to uczucie, gdy czasem macie na coś ochotę, ale w gruncie rzeczy nie jesteście głodni?
Idealnym rozwiązaniem na taką sytuację jest wypicie koktajlu!

Ja zafundowałam sobie koktajl bardzo pożywny, bo na bazie kaszy jaglanej, a jednocześnie mocno energetyczny :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 400ml mleka migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka karobu
  • 5 suszonych daktyli
  • do podania: maliny, orzechy laskowe
Przygotowanie:
  1. Kasze jaglaną opłukać, po czym zalać 250ml mleka.
  2. Daktyle pokroić na drobno i dodać do kaszy, całość ugotować.
  3. Ugotowaną kaszę z daktylami odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z bananem, karobem i pozostałym mlekiem.
  4. Całość podać z malinami i orzechami laskowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 510kcal
1 koktajl- ok. 255kcal

26 lutego 2015

KASZTANOWE CIASTO Z MARCHEWKĄ

Ci, którzy mieli okazję kosztować ciasto marchewkowe na pewno przekonali się, że ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Ja jadam je dość często, ale tym razem postanowiłam upiec je używając mąki kasztanowej, która wydawała się być idealnym połączeniem z marchewką.

I nie myliłam się- marchewka i kasztanowy aromat podbiło moje podniebienie!


Składniki:
Ciasto
  • 7 łyżek płatków orkiszowych
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 białka jajka
  • 2 marchewki
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki stevi
Masa
  • 7 łyżek kuskusu
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kremu kasztanowego
  • do ozdoby: starta marchewka ze stevią

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  4. Dokładnie wymieszać zmielone płatki, mąkę kasztanową, banana z mlekiem, marchewkę i stevię.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  6. Całość przelać do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Mleko zagotować, a następnie zalać nim kuskus i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus zblendować na gładki krem z kremem kasztanowym (w razie potrzeby dolać mleka).
  3. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i ozdobić marchewką oraz masą za pomocą rękawa cukierniczego.
Lekkie, a jednocześnie sycące, zdrowe, a jednocześnie słodkie! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 96kcal

25 lutego 2015

DAKTYLOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM

Uwielbiam przeróżne ciasteczka z niespodzianką, czy to galaretkową, czy też w postaci kremu :)

Czemu by nie przygotować takich uroczych, słodkich ciasteczek w wersji zdrowej i nie zajadać się nimi ze świadomością, że nie tylko świetnie smakują, ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm?

Po raz kolejny podjęłam to wyzwanie i tak powstały ciasteczka daktylowe, przełożone kremem oczywiście jaglanym! :)


Składniki:
Ciasteczka
  • 4 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 15 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka karobu
Nadzienie
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie: 
Ciasteczka

  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować.
  2. Dodać mąkę migdałową i karob, dokładnie wymieszać.
  3. Uformować z masy małe kuleczki, każdą lekko spłaszczyć.
  4. Ciasteczka piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadzienie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Gotowe ciasteczka przełożyć nadzieniem z kaszy.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal

24 lutego 2015

KREM POMIDOROWY Z "PULPETAMI" GRYCZANYMI

Banalny krem pomidorowy z niebanalnym dodatkiem!


Większość z nas bardzo lubi tradycyjną pomidorówkę. Ja jednak przepadam za zupami krem, dlatego też zazwyczaj przygotowuję pomidorówkę w formie kremu.

A żeby nie było zbyt nudno do zupy przygotowałam bezmięsne, gryczane pulpeciki, które wyszły dość chrupiące i bardzo pożywne :) Do ich zrobienia użyłam między innymi łuski gryczanej, bogatej w fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B, które z kolei pomagają dbać o dobry stan skóry oraz panować nad stresem :)


Składniki:
Pulpeciki
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki łuski gryczanej mielonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka babki płesznik
Krem
  • 1 puszka pomidorów 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pulpeciki
  1. Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z łuską gryczaną.
  3. Masę doprawić przyprawami i sosem sojowym oraz dodać babkę płesznik- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować okrągłe pulpeciki, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
Krem
  1. Pomidory zblendować bardzo dokładnie, dodać przecier i przyprawy.
  2. Całość gotować przez kilkanaście minut.
  3. Gotowy krem podawać z pulpetami, posypany babką płesznik i kiełkami brokuła.
A jakie są Wasze ulubione sposoby na pomidorówkę? :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal

ZUPA KREMZastąp słoik pysznym daniem - III edycja