7 grudnia 2014

MUFFINY Z SOCZEWICY

Czyli co zrobić z zalegającą w lodówce puszką soczewicy? ;)
Tego jeszcze nie było, a wyszło pysznie! Soczewica tak samo, jak i pozostałe warzywa strączkowe świetnie nadają się do pieczenia!

Muffinki o lekko korzennym smaku i nieopisanych wartościach odżywczych ;)


Składniki:
  • puszka zielonej soczewicy
  • 50g otrębów owsianych
  • 50g płatków wielozbożowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 banan
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
  1. Soczewicę odcedzić i zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek).
  2. Do masy dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dzięki soczewicy muffiny mają niepowtarzalny smak. W środku lekko słodkie i miękkie, na wierzchu zaś lekko chrupiące. Z uwagi na fakt, że na przepis wpadłam zupełnie spontanicznie byłam miło zaskoczona efektu ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1050kcal
1 muffin- ok. 88kcal

Korzenne przysmakiLekkie Święta

6 grudnia 2014

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Jak sądzicie, czy można zrobić dietetyczne kruche ciasto? Odpowiedź jest prosta- TAK!

 

A na dowód przedstawiam cudowny w smaku bezglutenowy makowiec na kruchym spodzie!

To ciasto jest idealne, jako propozycja dla wszystkich osób na dietach: bezglutenowej, wegańskiej, czy dietetycznej.
Na kawałeczek takiego ciasta mogą pokusić się również osoby z cukrzycą.


Składniki:
Spód
  • 50g mąki jaglanej
  • 50g mąki z amarantusa
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżka tahini
  • 1 banan
Masa makowa 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek maku
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do ozdoby: kwiatuszki z kruchego ciasta, jagody goji
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąki połączyć ze stevią.
  2. Do mąk dodać zblendowanego banana i tahini, a następnie ugnieść porządnie ciasto.
  3. Kulę ciasta odstawić do zamrażalnika na 10 minut.
  4. Ciasto wyłożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2 cm i nacinając ciasto nożem na całej powierzchni.
  5. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa makowa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować z makiem w 300ml mleka z dodatie cynamonu i stevi.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi 100ml mleka i orzechami nerkowca.
  3. Gotową masę wyłożyć na kruchy spód i udekorować kwiatuszkami z ciasta kruchego, jagodami goji i nerkowcami.

Byłam pod tak ogromnym wrażeniem smakowym tego kruchego ciasta, że oczywiście nie mogłam oprzeć się przed zjedzeniem 3 kawałków na raz ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

Lekkie ŚwiętaKorzenne przysmaki

4 grudnia 2014

SZARLOTKA GRYCZANA

Już wielokrotnie piekłam zdrowe wersje jabłeczników, szarlotek i przeróżnych ciast z jabłkami.
Ale w zasadzie są to owoce nie do podrobienia! Popularne i uniwersalne, a jednak pyszne- wszyscy je uwielbiają ;)

Po raz kolejny pokusiłam się o upieczenie ciasta z ich użyciem. Jednak ten przepis bazuje na kaszy gryczanej i komosie. Takiego jabłecznika jeszcze nie próbowaliście- zachęcam!! :)

Smak kaszy gryczanej i lekko orzechowej komosy świetnie komponuje się z jabłkami oraz cynamonem.


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki czerwonej komosy livity 
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 15 suszonych daktyli
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • do podania: rodzynki
Przygotowanie:
  1. Ugotować osobno kaszę gryczaną i komosę, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem, namoczyć i zblendować na pastę.
  3. Len i mąkę sojową zaparzyć w 8 łyżkach zagotowanej wody- odstawić na kilka minut.
  4. Kaszę, komosę, pastę z daktyli, cynamon, mąkę kokosową i zaparzony len wymieszać razem bardzo dokładnie.
  5. Tak powstałą masę wyłożyć na spód formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2cm.
  6. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce, po czym wyłożyć na spód ciasta lekko je wciskając.
  7. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia i podawać z rodzynkami.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 79kcal

Korzenne przysmakiLekkie Święta

3 grudnia 2014

KRUCHE ŻOŁĘDZIOWE BABECZKI Z BANANOWYM KREMEM

Mąka żołędziowa to odkrycie, które mnie urzekło! Ma niepowtarzalny smak i aromat. Trudno go określić mianem orzechowego, ale świetnie łączy się z przeróżnymi korzennymi przyprawami, jednocześnie komponując się z nimi i wydobywając ich smak :)

Ponadto dzięki swojej strukturze świetnie sprawdza się w kruchych wypiekach!

Mocno aromatyczne spody i delikatny słodki krem- to połączenie podbiło moje podniebienie! :)

Oczywiście nie zapomniałam również, aby jak wszystkie moje wypieki, babeczki były zdrowe i przeznaczone dla osób o różnych preferencjach żywieniowych.


Składniki:
Babeczki
  • 3 łyżki mąki z żołędzi
  • 1 łyżka mąki amarantusowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła z orzechów laskowych
Krem 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka stevi
  • kilka owoców suszonej miechunki
Przygotowanie:
Babeczki 
  1. Mąki wymieszać z masłem orzechowym i wyrobić ciasto.
  2. Gotowym ciastem wyłożyć foremki i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na gładki krem z bananem.
  3. Do gotowych babeczek nałożyć krem i udekorować owocami miechunki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 910kcal
1 babeczka- ok. 101kcal

2 grudnia 2014

MIGDAŁOWE BABECZKI Z CUKINII

Już wielokrotnie zachwycałam się mąką migdałową, która rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach!
I tym razem wykorzystałam ją do upieczenia babeczek, jednak z małą modyfikacją, którą było dodanie cukinii.
Cukinia sprawiła, że babeczki były nie tylko delikatne w smaku, ale również wyjątkowo wilgotne :)

A żeby przekonać tych najmłodszych niejadków lub miłośników słodyczy upiekłam je w formie, która na pewno zachęci każde dziecko do spróbowania takiej babeczki! :)

Jest to zdecydowanie słodka i zdrowa propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych!


Składniki:
  • 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100g cukinii
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z limonki
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę.
  3. Zblendować obie mąki z białkami, stevią i cynamonem.
  4.  Do masy dodać cukinię i skórkę z limonki, po czym dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 450kcal
1 babeczka- ok. 113kcal
 
Korzenne przysmaki

1 grudnia 2014

FASOLOWE BURGERY Z BATATAMI

Ostatnio w ręce wpadły mi słodkie ziemniaki, czyli bataty. Są cudowne w smaku! Pomyślałam również, że zdecydowanie zbyt dawno nie jadłam żadnych burgerów! Dlatego musiałam to zmienić! :)

Postanowiłam na bazie fasoli pinto i batatów przyrządzić delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku burgery :)


Składniki:
  • 100g fasoli pinto
  • 1 batat
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: sól sezamowa, curry
Przygotowanie: 
  1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (1 godzina).
  2. Batata obrać ze skórki i ugotować.
  3. Ugotowanego batata i fasolę zblendować z dodatkiem koperku i przypraw.
  4. Z masy uformować płaskie kotleciki, oprószyć je czarnym sezamem.
  5. Burgery piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Takie burgery mogą stanowić świetny dodatek do obiadu ;) Sprawdzą się również, jako rewelacyjna "wkładka" do bułki :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 burgerów)- ok. 540kcal
1 burger- ok. 45kcal  

Wegetariański obiad IV 

30 listopada 2014

MUFFINY Z FASOLI Z BAKALIAMI

Już wielokrotnie wykorzystywałam fasolę do przygotowania wypieku i nigdy się nie zawiodłam! Dlatego również tym razem wybór padł właśnie na nią!

Świetne muffinki z dodatkiem bakalii są idealne na każdą okazję ;)
Tych, którzy jeszcze nie próbowali wypieku z zastosowaniem fasoli bardzo gorąco do tego zachęcam! ;)


Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 90g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • garść płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek i płatków migdałowych).
  2. Do masy dodać rodzynki (mogą być wcześniej namoczone) i płatki migdałowe, po czym dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i udekorować płatkami i rodzynkami.
  4. Całość piec 30- 35 minut w 180 stopniach.

Słodkie i pożywne muffinki mogą stanowić świetny podwieczorek, czy drugie śniadanie!
Idealnie sprawdzą się również, jako słodki przysmak na świątecznym stole :)

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 780kcal
1 muffina- ok. 65kcal

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

W orzechowym raju 3Korzenne przysmaki