29 września 2014

DYNIOWE CIASTO OWSIANE

Ostatnio zorientowałam się, że nie upiekłam jeszcze w tym sezonie ciasta z dynią...
I od razu zabrałam się do pichcenia, by jak najszybciej naprawić to przeoczenie! Bo przecież jak taka "dyniowa fanka" mogłaby nie pochwalić się w sezonie dyniowym ciastem?
Ale zapewne nie jest to ostatnie ciasto dyniowe upieczone przeze mnie ;)

Ciasto jest delikatne w smaku za sprawą płatków owsianych, a jednocześnie sycące i zdrowe!
Świetnie komponuje się z powidłami, jako poranna kanapka, czy jako podwieczorek w towarzystwie owocowego koktajlu lub kawy ;)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 200g dyni
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (można zamiast pieczenia po prostu ją ugotować) i zblendować na mus z bananem i cynamonem.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  3. Wymieszać powstałą mąkę z musem i białkami, a następnie masę przełożyć do formy "keksówki".
  4. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania

28 września 2014

OMLET OWSIANY

Szybka i sycąca propozycja na śniadanie lub podwieczorek!
Podając z ulubionymi dodatkami można ze zwykłego omleta stworzyć nie lada przysmak ;)


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • mandarynka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki namoczyć w gorącej wodzie, a następnie zblendować z żółtkami jaj i stevią.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  3. Smażyć na teflonowej patelni z obu stron, pod przykryciem.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym, oprószonym cynamonem z mandarynką i płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 omlet z dodatkami)- ok. 360kcal

Szkolne śniadaniaNaleśniki na 100 sposobów
 

27 września 2014

CIASTECZKA JAGLANE W 3 SMAKACH

Słodkie i kolorowe ciasteczka, które można bezkarnie zajadać w towarzystwie porannej kawy, czy w leniwe sobotnie popołudnie... :)

Są prozdrowotne i bardzo dietetyczne, a do tego w 3 smakach! Jedno ciasteczko ma tylko 23 kalorie! ;)


Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka malin
  • 1 łyżka borówek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać ze zblendowanym bananem i rozdzielić na trzy części.
  3. Do każdej części kaszy dodać poszczególne owoce: pokrojone truskawki, maliny i borówki- każdą z mas wymieszać.
  4. Uformować małe ciasteczka i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Banalnie proste, smaczne i zdrowe!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (22 ciasteczka)- ok. 510kcal
1 ciasteczko- ok. 23kcal

Szkolne śniadania

26 września 2014

JABŁKA PIECZONE Z KOMOSĄ I JAGODAMI GOJI

Jesienna aura za oknem, więc na talerzu muszą zagościć jesienne smaki!

 

Pieczone jabłka chyba każdemu kojarzą się przekąską na jesienne dni... Jednak można je podawać na wiele sposobów. Ja zrobiłam to zapiekając je komosą i jagodami goji, o zaletach których pisałam już nie raz!

Dzięki tym wszystkim składnikom takie małe "co nieco" jest nie tylko pyszne, a jednocześnie bardzo wartościowe pod względem odżywczym!

W ostatnim czasie byłam zmuszona stosować dietę lekkostrawną, a te jabłuszka to świetna propozycja na jej urozmaicenie :)


Składniki:
Pieczone jabłka
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki quinoa
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mus
  • 1 brzoskwinia
  • 100g dyni hokkaido
  • szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Pieczone jabłka
  1. Komosę ugotować w mleku do wchłonięcia całego płynu (ugotowana komosa powinna być przezroczysta), po czym wymieszać ją z jagodami goji.
  2. Jabłka umyć i odkroić "kapelusze", a następnie wydrążyć z nich środek i obsypać cynamonem.
  3. Do środka jabłek włożyć farsz z komosy i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mus 
  1. Dynię zapiec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
  2. Brzoskwinię obrać ze skórki i zblendować na mus z upieczoną dynią oraz szczyptą kardamonu.
Jabłka najlepiej podawać polane musem- najlepiej jeszcze gorące!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 jabłka)- ok. 560kcal
1 jabłko- ok. 187kcal

Jagody goji - jedz to co najlepszeJabłko z cynamonem 2014Szkolne śniadaniaDynia na słodko i słono

25 września 2014

NALEŚNIKI Z SAMEJ KASZY GRYCZANEJ!

I mi udała się próba wykonania naleśników z samej kaszy gryczanej!
Powiem więcej- są rewelacyjne. Zdecydowanie najlepsze jakie dotąd jadłam!
Naleśniki z mąki odchodzą w zapomnienie...! :)

Są tak proste, praktycznie jednoskładnikowe! A w smaku... miękkie i pożywne! Genialnie łączą się ze wszystkimi owocowymi musami, serkami, ale również z warzywnym nadzieniem ;)

Co ważne naleśniki są bezglutenowe- idealne dla każdego alergika!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka wody
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta stevi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny (podczas moczenia można wymieniać wodę).
  2. Po namoczeniu odlać wodę i zalać szklanką świeżej, a następnie bardzo dokładnie zblendować (im więcej wody, tym ciasto będzie rzadsze, a naleśniki cieńsze).
  3. Do ciasta można dodać stevii lub cynamonu (jednak można pominąć ten krok).
  4. Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni.
Naleśniki podałam z musem bananowym, jogurtem naturalnym, figami i prażonymi płatkami migdałowymi- niebo w gębie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 336kcal
1 naleśnik- ok. 67kcal

Naleśniki na 100 sposobówSzkolne śniadania

24 września 2014

KUKURYDZIANY TORCIK Z DYNIĄ I BRZOSKWINIAMI

Czyli smaki raczej jesienne, ale kolory jak najbardziej słoneczne!


Ostatnio często wykorzystuję kaszę kukurydzianą. Do tej pory pojawiło się na moim blogu kilka przepisów z jej wykorzystaniem, a ten dzisiejszy będzie się właśnie do nich zaliczał.

Jej kremowy i delikatny smak sprawia, że jest świetną podstawą do wszelkiego rodzaju domowych i lekkostrawnych łakoci.

Tym razem wymyśliłam torcik, który przełożyłam masą dyniową (bo uwielbiam dynię!) i słodkimi oraz soczystymi brzoskawiniami.

Zaś rolę "wisienki" pełnił dumnie rozwinięty kandyzowany hibiskus!


Składniki:
Torcik
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki stevi
  • 100 ml mleka migdałowego (można zastąpić wodą)
  • szklanka wody
Masa
  • 300g dyni hokkaido
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mleka migdałowego
Dodatki
  • brzoskwinia
  • hibiskus kandyzowany (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w mleku wymieszanym z wodą i stevią (ciągle mieszając), a następnie przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą w celu stężenia.
  2. Po stężeniu ciasto wyciągnąć z formy i przekroić poziomo na dwie części, a następnie zapiec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Dynię upiec w jednym kawałku przez 40 minut również w temperaturze 180 stopni.
  4. Upieczoną dynię zblendować z orzechami nerkowca i mlekiem migdałowym na gładką masę.
  5.  Torcik przełożyć masą dyniową i udekorować jogurtem, kawałkami brzoskwini oraz hibiskusem.
Przepis zaliczamy do kategorii: lekkostrawne, bezglutenowe, dietetyczne, wegańskie, bez nabiału... długo by wymieniać! To dowód na to, że mimo wszelkich alergii i diet można pozwolić sobie na coś pysznego :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość- ok. 530 kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania

23 września 2014

BEZGLUTENOWE BABECZKI JAGLANE Z JAGODAMI GOJI

BABECZKI Z SAMEJ KASZY JAGLANEJ- CZY TO MOŻLIWE? :)

Jak najbardziej! Kolejny eksperyment w 100% udany!

Babeczki są dietetyczne, bezglutenowe, bez nabiału! Dla alergików, wegan, dla tych na diecie...dla każdego małego i dużego łasucha! :)

A do tego wszystkiego są tak urocze, że jedząc je na pewno znajdziemy na naszej twarzy uśmiech! :)


Składniki:
Babeczki

  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka mleka migdałowego (można zastąpić wodą)
  • 1 łyżeczka stevi
Mus
  • 1 mango
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka suszonych owoców goji
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi, a następnie przełożyć do foremek (odstawić do wystygnięcia).
  2. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus
  1. Mango obrać ze skórki i zblendować na mus z dodatkiem skórki cytryny i stevią.
  2. Babeczki podawać polane musem z owocami goji.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 590kcal
1 babeczka- ok. 148kcal

Jagody goji - jedz to co najlepszeSzkolne śniadania