22 sierpnia 2014

PRALINKI JAGLANE Z JABŁKAMI

Lekkie, słodkie zapomnienie... z aromatycznymi jabłkami i amarantusem- jesień nadchodzi! :)

Pralinki są bardzo delikatne, ale zarazem idealne dla każdego łasucha- zwłaszcza tego na diecie ;)
Jedna pralinka to tylko 40 kalorii!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • dodatkowo: wafelki do podania
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, a następnie zblendować z dodatkiem cynamonu i nerkowców.
  2. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i wymieszać z kaszą.
  3. Uformować małe kuleczki i obtoczyć w amarantusie.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (14 pralinek)- ok. 560kcal
1 pralinka- ok. 40kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Jedz polskie jabłkaJabłka wolności

21 sierpnia 2014

POMIDOROWA PASTA JAGLANA

Jak zwykle przepis bardzo dietetyczny, a przy okazji szybki i prosty!
Fajnie sprawdza się do porannych kanapek- miła odmiana dla oklepanych dodatków ;)


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę i obranego ze skóry pomidora.
  2. Całość razem wymieszać z przyprawą i gotować jeszcze kilka minut (do odparowania i wchłonięcia całego płynu).
  3. Po ugotowaniu zblendować do konsystencji pasty i podawać z jogurtem naturalnym.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 180kcal 

Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

20 sierpnia 2014

KUKURYDZIANA ZAPIEKANKA Z BORÓWKAMI

Borówki opanowały kulinarną blogosferę, więc płynąc na fali prezentuję je i ja! :)
W pysznej, kremowej i oczywiściej lajtowej zapiekance ;)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • garść borówek
  • 3 morele
  • 4 orzechy pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie, pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę banana ze stevią i gotować jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
  2. Po ugotowaniu kaszę wymieszać z jogurtem naturalnym i rozdrobnionymi orzechami pecan.
  3. Morele obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.
  4. Do foremki przełożyć warstwę kaszy, borówki, mus morelowy, na wierzch kolejną warstwę kaszy i posypać borówkami.
  5. Całość piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przed podaniem odstawić do wystygnięcia na około 15 minut.
*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 590kcal

19 sierpnia 2014

OWOCOWE CIASTO NA ZIMNO Z KUSKUSU

Niebanalne, przepełnione owocami!

 

Wegańskie i 4 razy "BEZ"- bez jajek, cukru, tłuszczu i mąki!

 

Niestety już chyba wszyscy odczuwają, że to ostatnie dni lata... Dlatego na pocieszenie zrobiłam mocno kolorowe ciasto z owocami i nietypowo z KUSKUSU!

Było świetne i myślę, że powtórzę jego wersję jesienną i zimową... ;)


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy kuskus
  • 1 banan
  • 3 mandarynki
  • 4 morele
  • 100g jagód
  • garść malin
  • 2 łyżeczki rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Mandarynki obrać ze skórek, błonek i zblendować z bananem oraz rodzynkami, a następnie dodać 100ml wody i zagotować.
  2. Do zagotowanego musu dodać kasze kuskus i odstawić na 10 minut (pod przykryciem).
  3. Do całości dodać jagody, wymieszać masę i przełożyć do foremki, a następnie odstawić do stężenia.
  4. Gotowe ciasto polać musem ze zblendowanych moreli i udekorować jagodami oraz malinami.
Ja zrobiłam również wersję niewegańską, w której każdy kawałek podałam jeszcze z odrobiną jogurtu naturalnego, który dopełniał smak ;)


*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (7 kawałków )- ok. 740kcal
1 kawałek- ok. 106kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Lato w pełni!Z dziećmi i dla dzieci 2014

18 sierpnia 2014

CIASTO AMARANTUSOWE Z MALINAMI

Banalnie proste, dietetyczne i smaczne!

 

Do zrobienia ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, jednak smak jest obłedny.

Bardzo lubię amarantusa we wszelkich domowych FIT ciasteczkach i batonikach, dlatego postanowiłam wykorzystać go również do upieczenia ciasta.


Składniki:
  • 3 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 małe banany
  • 2 łyżki malin
  • kilka orzechów brazylijskich (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować i wymieszać z amarantusem, pokruszonymi orzechami i malinami.
  2. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!


Aż trudno uwierzyć, że mając do dyspozycji dosłownie kilka składników można wyczarować pyszne i dietetyczne ciasto w zaledwie kilkadziesiąt minut ;)

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 650kcal
1 kawałek- ok. 81kcal

Lato w pełni!

17 sierpnia 2014

MAKARON RYŻOWY Z PATISONEM

Jak tu wykorzystać patisona? Faszerować? Eee... znowu?! A może lekki makaron? Tak!
Bardzo prosty, a jednocześnie dietetyczny!


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 3 małe patisony
  • 1 łyżeczka pestek dyni 
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Patisony jeśli są młode wystarczy jedynie porządnie umyć (nie trzeba ich obierać ze skórki i usuwać nasienia).
  2. Dwa patisony pokroić w plasterki i lekko posolić, a następnie zapiec w piekarniku (20 min/180stopni).
  3. Jednego patisona obgotować i zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  4. Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni, a makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  5. Gotowy makaron wymieszać z sosem i podawać z kawałkami grillowanego patisona oraz pestkami dyni.

Świetnie nadaje się, jako lekki lunch. Można zabrać go do pracy, czy zjeść, jako lekką kolację ;)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

16 sierpnia 2014

OWOCOWY CHŁODNIK Z AMARANTUSEM

Kolor zdecydowanie zdominowały jagody, natomiast bogactwo różnych owoców sprawia, że jest to wprost bomba witaminowa!

Nie mogę opanować mojego uzależnienia od owoców, dlatego gdy widzę na straganach te wszystkie kolory nie potrafię zdecydować się tylko na jeden rodzaj! I tak powstał ten chłodnik ;)

Dodatek neutralnego, a jednak lekko orzechowego posmaku amarantusa świetnie komponował się z całością!


Składniki:
  • 100g jagód
  • morela
  • 2 jabłka
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • mały jogurt naturalny
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
  1. Wszystkie owoce obrać ze skórki i zblendować z jogurtem naturalnym.
  2. Po schłodzeniu wymieszać z amarantusem i podawać.
 I gotowe! Smacznego :)

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Jedz polskie jabłkaZ dziećmi i dla dzieci 2014Jak ugasić pragnienie?