W pysznej, kremowej i oczywiściej lajtowej zapiekance ;)
Składniki:
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
- garść borówek
- 3 morele
- 4 orzechy pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie, pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę banana ze stevią i gotować jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
- Po ugotowaniu kaszę wymieszać z jogurtem naturalnym i rozdrobnionymi orzechami pecan.
- Morele obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.
- Do foremki przełożyć warstwę kaszy, borówki, mus morelowy, na wierzch kolejną warstwę kaszy i posypać borówkami.
- Całość piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem odstawić do wystygnięcia na około 15 minut.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 590kcal
Wygląda znakomicie! Szkoda, że taka późna godzina, a mi burczy w brzuchu :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie ją uprychciłaś! Aż wzrok się cieszy jak na nią patrzę! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! jeszcze nie zapiekałam kukurydzianej, ale mam nadzieję, że szybko to nadrobię :)
OdpowiedzUsuńps: przepis na owsiankę dodany ;)
Koniecznie do realizacji! Kuszą te piekarnikowe cuda :)
OdpowiedzUsuń..chętnie bym zrobiła to cudo, ale nie mogę teraz nic z rodzaju jogurtów;/
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy by się dało wykonać bez tegoż składnika..?
jasne, że tak często robię bez jogurtu ;) tym razem dodałam, bo chciałam żeby było bardziej "mokre" ;)
Usuńborówki! ostatnio zerwałam wszystkie z krzaczka i zjadłam... teraz stoi taki pusty, a ja muszę poczekać aż dojrzeją nowe ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, tak letnio, z pewnoscia odstraszy nadchodzącą jesien :)
OdpowiedzUsuńekstra!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować takiej ciekawie prezentującej się zapiekanej kaszy :)
OdpowiedzUsuń