15 czerwca 2015

BANANOWE LODY Z KRUSZONYM KAKAO

Dzisiaj nic odkrywczego, ale za to pysznego!
Bo kto nie lubi prostych, bananowych lodów, od których aż roi się w sieci? :)

Ja postanowiłam pokazać Wam moją kolejną wariację na ich temat, a mianowicie dodanie kruszonego ziarna kakao, które niesamowicie podbija ich smak!

Lody spokojnie można podawać dzieciom, a i wszyscy rodzice na diecie (lub nie) na pewno nimi nie pogardzą!


Składniki:
  • 2 banany
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki kruszonego kakao
Przygotowanie:
  1. Banany zblndować z jogurtem naturalnym i wymieszać z kruszonym ziarnem kakao.
  2. Masę przełożyć do foremek i zamrozić.
Wymagają jedynie minimum pracy, a zdrowy, orzeźwiający deser gotowy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 lodów)- ok. 390kcal
1 lód- ok. 65kcal

Akcja lodowa 2015

14 czerwca 2015

WYTRAWNE TARTY Z PESTEK DYNI Z POMIDORKAMI

Podczas towarzyszących nam upałów wiele osób traci wenę i ochotę na przygotowywanie skomplikowanych dań, wymagających pieczenia, gotowania etc.

Ale dlaczego tym samym odbierać sobie smak i okazję na pyszne danie? :)

Moja propozycja to tarty, które nie wymagają pieczenia, czy gotowania! :)
Są przy tym przepełnione wartościami, szczególnie dzięki pestkom dyni, czy spirulinie!




Składniki:
Spody
  • 0,5 szklanki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
Wypełnienie
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
  • przyprawy: kurkuma, sól sezamowa, oregano
Przygotowanie:
Spody 
  1. Pestki dyni rozdrobnić w blenderze (nie ma mąkę).
  2. Len zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić ciasto i wyłożyć do form (wyłożonych folią spożywczą)- odstawić na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce.
Wypełnienie
  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min pod przykryciem.
  2. Kuskus wymieszać z przyprawami i wyłożyć na wcześniej przygotowane spody.
  3. Na wierzchu ułożyć pomidorki.
Smakują świetnie zarówno na zimno, jak i z ciepłym wypełnieniem!


 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 tarty)- ok. 782kcal
1 tarta- ok. 391kcal

13 czerwca 2015

KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY SZEJK Z KRUSZONYM KAKAO

Dzisiaj prosto, szybko i na temat!
Jest dopiero rano, a już da się odczuć nadchodzący upał, zatem chłodzimy się od samego rana! :)

Prosty truskawkowy szejk z nutą kokosową i kruszonym ziarnem kakao na pewno zasmakuje każdemu, a co najważniejsze dostarczy dawkę porządnego orzeźwienia! :)


Składniki:
  • 1 szklanka płynnej części mleczka kokosowego (wody)
  • 250g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka białej tahini
  • 1 mały jogurt naturalny
  • kruszone ziarna kakao
Przygotowanie:
  1. Owoce wraz z wodą kokosową, tahini i jogurtem naturalnym zblendować.
  2. Podawać od razu po przygotowaniu posypane kruszonymi ziarnami kakao.
Nic prostszego, a efekt pysznego orzeźwienia gwarantowany! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 szejki)- ok. 340kcal
1 szejk- ok. 170kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

11 czerwca 2015

CHAŁWA Z JAGODAMI GOJI

Banalnie prosta, domowa chałwa!


Bez grama dodatkowych tłuszczów, czy chemicznych polepszaczy smaku!

W 100% sezamowa! Wegańska! Bezglutenowa! Kwintesencja słodyczy, a przede wszystkim dawka pełnowartościowych kalorii :)

Dzięki właściwościom sezamu i superfood, jakim są jagody goji na pewno będzie sprzyjać zachowaniu urody i pięknej sylwetki!



Składniki:
  • 1,5 szklanki sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść jagód goji
Przygotowanie:
  1. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej (uwaga, aby go nie spalić, ponieważ stanie się gorzki!).
  2. Wystudzony sezam zblendować do konsystencji pasty (w blenderze lub młynku do kawy), a następnie dodać syrop z agawy i całość ugnieść w lepką masę.
  3. Do foremek (wyłożonych folią spożywczą) wrzucić kilka jagód goji, a następnie masę chałwową dokładnie ugniatając i odstawić do lodówki w celu schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 duże chałwy)- ok. 1630kcal
1 kawałek- ok. 543kcal

10 czerwca 2015

KOLOROWA SAŁATKA Z KUKURYDZIANYM KUSKUSEM I SOCZEWICĄ

Mix kolorów i smaków!


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki obiadowe, ponieważ są mało skomplikowane w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywne!

Można do nich dodać na co tylko mamy ochotę- taki mix warzyw z kaszą to jest to!


Składniki:
  • 5 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 3 łyżki czarnej soczewicy
  • kilka różyczek brokułu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawy: curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować do miękkości.
  2. Kuskus wymieszać ze szczyptą curry i zalać wrzątkiem na około pół cm ponad poziom kaszy, po czym odstawić do napęcznienia pod przykryciem na kilka minut.
  3. Różyczki brokułu obgotować, a pomidorki koktajlowe oprószyć słodką papryką i ugrillować w piekarniku (15 min/180stopni).
  4. Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Tahini wymieszać z sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą, sałatkę polać sosem na bazie tahini i soku z cytryny oraz oprószyć nasionami konopi i kiełkami.
Sałatka wyszła bardzo smaczna, a przy tym "cieszy oko" wszystkimi kolorami :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 495kcal
1 porcja- ok. 248kcal

9 czerwca 2015

LEKKIE BUŁECZKI Z OWOCAMI

Nieustanne szaleństwo truskawkowe trwa! A rozpoczyna się kolejne- morelowe!
Chyba już większość z Was zdążyła zauważyć, że uwielbiam owoce, zwłaszcza te sezonowe :)

Zatem postanowiłam ten duet truskawkowo- morelowy wykorzystać do przygotowania bardzo lekkich bułeczek o kokosowo- migdałowym posmaku :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • truskawki
  • morele
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkiem i jogurtem.
  2. Dodać mąkę migdałową oraz wsianą i wymieszać.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie bułeczek, a na wierzch poukładać owoce- piec 20 minut w 180 stopniach.
Wspaniałe na podwieczorek, drugie śniadanie, czy po prostu jako coś słodkiego do filiżanki kawy :)
A podczas pieczenia unoszący się aromat wszystkich trzech mąk jest nie do opisania! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 bułeczki)- ok.  540kcal
1 bułeczka- ok. 135kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

8 czerwca 2015

KOKOSOWY NERNIK Z ŻURAWINĄ I TRUSKAWKAMI

WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA!

Serniki z nerkowców to obecnie mój nr 1 jeżeli chodzi o słodkości! Zdecydowanie nie mogę się nim oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku :)


Ta kremowa, słodka masa z nerkowców przebija wszystkie tradycyjne kremy, masy i bite śmietany!
Zazwyczaj do takiego ciasta przygotowuję spód na bazie bakalii i owoców suszonych, tym razem jednak poeksperymentowałam i wykonałam go z mąki kokosowej! Smak? Po prostu brak słów, by go opisać!
A wykończeniem całości oczywiście polskie truskawki- nie mogło być inaczej :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 8 łyżek mleczka kokosowego (płynna część)
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki

Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać mąkę kokosową, mleczko kokosowe i dokładnie połączyć.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą wyłożyć spód, mocno ugniatając i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (8-12h) w wodzie (lub mleku), a następnie odcedzić i zblendować na bardzo gładką masę, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię.
  2. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzch poukładać kawałki truskawek- całość odstawić do schłodzenia w lodówce, bądź zamrażarce.

Jest to ciasto, które zdecydowanie powtórzę w najbliższym czasie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2270kcal
1 kawałek- ok. 189kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja