11 czerwca 2015

CHAŁWA Z JAGODAMI GOJI

Banalnie prosta, domowa chałwa!


Bez grama dodatkowych tłuszczów, czy chemicznych polepszaczy smaku!

W 100% sezamowa! Wegańska! Bezglutenowa! Kwintesencja słodyczy, a przede wszystkim dawka pełnowartościowych kalorii :)

Dzięki właściwościom sezamu i superfood, jakim są jagody goji na pewno będzie sprzyjać zachowaniu urody i pięknej sylwetki!



Składniki:
  • 1,5 szklanki sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść jagód goji
Przygotowanie:
  1. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej (uwaga, aby go nie spalić, ponieważ stanie się gorzki!).
  2. Wystudzony sezam zblendować do konsystencji pasty (w blenderze lub młynku do kawy), a następnie dodać syrop z agawy i całość ugnieść w lepką masę.
  3. Do foremek (wyłożonych folią spożywczą) wrzucić kilka jagód goji, a następnie masę chałwową dokładnie ugniatając i odstawić do lodówki w celu schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 duże chałwy)- ok. 1630kcal
1 kawałek- ok. 543kcal

27 komentarzy:

  1. nie wiem czemu wczesniej sama nie wpadlam na zrbienie mojej ulubionej slodkosci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deser! Pyszny i jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko! Ja się tylko zastanawiam, skąd ty bierzesz czas na tyle wpisów?

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to coś dla mojego męża, on uwielbia chałwę :-) Czy można zamiast tego użyć tahini?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy w życiu nie jadłam chałwy, haha! :D Wygląda jednak pysznie i do tego moje ulubione jagody goji. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz nadrobić to właśnie z taką domową :)

      Usuń
  6. fajny prosty przepis, a efekt mega zadowalający, tym bardziej, że nie ma to jak domowe, zdrowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Superowa! Domowa chałwa to musi być coś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czas w końcu zrobić domową ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ciekawy przepis, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł,chałwa wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Średnio przepadam za chałwą, ale moja mama ją uwielbia :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Swietny przepis. Uwielbiam chalwe:-P. Twoje przepisy wprawiaja mnie w zachwyt,a slodkie zdrowosci w podziw. Cokolwiek bym zrobila,to wszystko sie udaje i bardzo nam smakuje. Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, zawsze staram się, aby przepisy były przedstawione jasno i nie sprawiały problemów- to dobry sposób, aby przekonać każdego do zdrowego żywienia :)

      Usuń
  13. Chałwę uwielbiam, ale jak kiedyś próbowałam robić sama to mi nie wyszła :P A Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też obawiam się ,że blender nie podoła temu zadaniu, ale spróbuję bo smaka mi narobiłaś :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń