5 marca 2015

JABŁKOWE BATONY OWSIANE Z SUSZONYMI MORELAMI I SYROPEM KLONOWYM

Czy Wy też czasem macie po prostu dość zwyczajnej śniadaniowej owsianki?
Lub czy w trakcie dnia napada Was "mały głód"?

Te batony są świetnym rozwiązaniem! Są bardzo pożywne, a przy tym zawierają suszone morele, które usprawniają pracę jelit ;)

Oczywiście nie mogło też zabraknąć słodyczy w postaci syropu klonowego, który świetnie komponuje się z jabłkami :)


Składniki:
  • 200g kaszy owsianej
  • 5 łyżek płatków żytnich (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g moreli suszonych 
  • 3 jabłka
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
  1. Kaszę owsianą ugotować z dodatkiem pokrojonych drobno moreli.
  2. Białka zblendować z bananem, jabłkami i syropem klonowym.
  3. Płatki żytnie zmielić na mąkę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy i piec około 40 minut w 190 stopniach.
  6. Po wystudzeniu pokroić na kawałki.
Takie batoniki już nie raz posłużyły mi, jako zdrowa przekąska poza domem, smaczny i zdrowy deser, czy po prostu szybkie śniadanie :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 batonów)- ok. 1690kcal
1 baton- ok. 85kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaWiosenny detoks

4 marca 2015

ORZECHOWIEC Z KREMEM KASZTANOWYM

Jednym z moich ulubionych produktów są orzechy. Mogłabym je jeść kilogramami :)

Bardzo często jem je prosto z paczuszki, jednak czasem wydaje mi się to zbyt nudne i wykorzystuję je do wypieków pod różnymi postaciami.

W tym przepisie smaki orzechowe połączyłam z kremem kasztanowym i wyszło coś wspaniałego!

Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że orzechy są bogatym źródłem wszelkich składników odżywczych, a kawałkiem takiego ciasta sprawimy, że nie tylko poczujemy cudowną słodycz, ale również dostarczymy organizmowi wiele dobrego :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka mąki gryczanej (zmielonych płatków gryczanych)
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 białka jajek
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka orzechowego
  • 1 czubata łyżka kremu kasztanowego
  • 4 daktyle suszone
  • do dekoracji: orzechy brazylijskie i włoskie
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąkę gryczaną, mielone orzechy, cynamon i stevię.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku wraz z pokrojonymi drobno daktylami.
  2. Wystudzoną kaszę zblendować na gładko z kremem kasztanowym.
  3. Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć krem i ozdobić orzechami.
 To się nazywa kawałek zdrowej słodyczy!

 
 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

3 marca 2015

BABECZKI Z KOMOSY Z BIAŁYM MAKIEM

Świetna, słodka przekąska z wykorzystaniem komosy!

To mój kolejny pomysł na wykorzystanie komosy w słodkościach :)
Chcę pokazać, że ta jakże wartościowa komosa ryżowa sprawdza się świetnie nie tylko jako składnik wytrawnych dań, ale również i słodkich! :)

Składniki:
  • 7 łyżek komosy ryżowej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • szklanka mleka
  • banan
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka stevi
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść suszonych moreli
Przygotowanie:
  1. Suszone morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć (przez około 15 minut), a następnie zblendować z makiem.
  2. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  3. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  4. Banana zblendować z białkami.
  5. Do foremek nakładać po łyżce masy, pół łyżeczki nadzienia makowego z morelami i kolejną łyżkę masy.
  6. Babeczki piec około 30 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok.1000kcal
1 babeczka- ok. 100kcal

2 marca 2015

BATATOWE ROLADKI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE Z SOSEM SPIRULINOWYM

Bogactwo smaku i wartości odżywczych!

 

Posiadając nietypowe składniki, wpadłam na pomysł, aby zrobić z nich coś, co będzie mogło stanowić pyszny posiłek, a jednocześnie będzie namiastką chrupiących przekąsek, które wszyscy uwielbiają.

Danie jest wprost "napakowane" superfoods.
Na szczególną uwagę zasługuje sproszkowany korzeń maca! Korzeń maca pochodzi z Peru, a swoje nieocenione właściwości zyskuje dzięki temu, iż występuje w trudnych warunkach (najwyższe partie gór). Posiada niezwykle delikatny, słodki smak, który mnie urzekł. Bardzo dawno żaden produkt nie zaskoczył mnie tak pozytywnie! Ponadto charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością błonnika!

 

Składniki:
  • 1 batat
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 1 łyżka tahini
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • biały sezam
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, pieprz canyee
  • sos: passata pomidorowa, spirulina, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Batat ugotować w bulionie warzywnym.
  3. Ugotowaną ciecierzycę zblendować z ugotowanym batatem na gładką konsystencję, dodając przypraw.
  4. Z masy uformować roladki.
  5. Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini i wodą, wyrobić ciasto.
  6. Gotowe roladki obłożyć ciastem, następnie obtoczyć w sezamie.
  7. Roladki piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Podawać z sosem na bazie passaty pomidorowej zblendowanej ze spiruliną i sosem sojowym.
Całość w smaku jest rewelacyjna. W środku roladki są miękkie, cudownie słodkie dzięki batatowi, a chrupiące również nieco słodkie ciasto, w którym są obtoczone po prostu dopełnia całości.

Roladki podane w towarzystwie sosu na bazie spiruliny zyskują nie tylko w smaku, ale również stają się naprawdę bogatym we wszelkie składniki odżywcze posiłkiem!

Z pewnością powtórzę to danie!Może nieco w innych smakach? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (11 roladek)- ok. 755kcal
1 roladka- ok. 69kcal

Bataty everywhere

1 marca 2015

KOKTAJL CHIA Z ZIARNAMI ZŁOTEGO LNU

O cudownych właściwościach chia pisałam już nie raz. Natomiast ten koktajl bogaty jest nie tylko prozdrowotny skład chia, ale również ziaren złotego lnu!

Len można nazwać bogactwem Polski, ponieważ jest bardzo łatwo dostępny i obfituje szczególnie w błonnik. Jest zalecany przy zaparciach, wrzodach, czy nadżerkach żołądka. Dzięki błonnikowi daje uczucie sytości, co z kolei pomaga przy odchudzaniu :)


Składniki:
  • 4 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 brzoskwinie
  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 1 łyżka złotego lnu
  • 2 łyżeczki stevi
  • do podania: bakalie
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w wodzie wymieszanej ze stevią (co najmniej przez 4 godziny).
  2. Wszystkie owoce zblendować z jogurtem naturalnym.
  3. Przełożyć do szklanki warstwami: mus owocowy, chia, mus owocowy, na wierzchu posypać ziarnami lnu.
Na zdrowie! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 580kcal
1 koktajl- ok. 290kcal

28 lutego 2015

TARTA FIGOWIEC

Odkąd po raz pierwszy spróbowałam świeżych fig, zagościły one w moim menu. Niestety są one dostępne przez krótki czas, tylko wtedy gdy jest akurat sezon...

Jednak poza sezonem można sięgnąć po te suszone, które miałam również okazję wypróbować!
Oprócz świetnego smaku charakteryzują się również wysoką zawartością wielu pierwiastków odpowiedzialnych za właściwe funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego, pokarmowego, nerwowego, czy hormonalnego.

Jednym słowem są one niezwykle zdrowe i stanowią idealny zamiennik słodyczy!

A skoro są tak wartościowe to czemu nie przyrządzić z ich zastosowaniem pysznej tarty? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100g daktyli
Masa
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 5 suszonych fig
  • do ozdoby:suszone figi, jagody goji, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z chia i orzechami nerkowca.
  2. Do formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć spód, dokładnie go ugniatając i formując brzegi o wysokości około 1 cm.
  3. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na godzinę.
Masa
  1. Kasze jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w szklance mleka z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować z figami i połową szklanki mleka do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć masę figową.
  4. Tartę ozdobić suszonymi figami, płatkami migdałowymi i jagodami goji.
Tartę najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1555kcal
1 kawałek- ok. 111kcal
wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

27 lutego 2015

KAROBOWY KOKTAJL JAGLANY

Znacie to uczucie, gdy czasem macie na coś ochotę, ale w gruncie rzeczy nie jesteście głodni?
Idealnym rozwiązaniem na taką sytuację jest wypicie koktajlu!

Ja zafundowałam sobie koktajl bardzo pożywny, bo na bazie kaszy jaglanej, a jednocześnie mocno energetyczny :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 400ml mleka migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka karobu
  • 5 suszonych daktyli
  • do podania: maliny, orzechy laskowe
Przygotowanie:
  1. Kasze jaglaną opłukać, po czym zalać 250ml mleka.
  2. Daktyle pokroić na drobno i dodać do kaszy, całość ugotować.
  3. Ugotowaną kaszę z daktylami odstawić do wystygnięcia, następnie zblendować z bananem, karobem i pozostałym mlekiem.
  4. Całość podać z malinami i orzechami laskowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 510kcal
1 koktajl- ok. 255kcal