8 lutego 2015

TRUSKAWKOWY PUDDING Z TAPIOKI Z NUTĄ KAKAO

Dietetyczny deser na Walentynki! 

 

Pewnie wielu z Was, a raczej wiele z Was ;) jest na diecie odchudzającej przed nadchodzącą wiosną. A przed nami bardzo miły dzień- Walentynki, w którym grzechem byłoby nie zjeść pysznego deseru!
Dzisiaj przedstawiam rozwiązanie - deser niskokaloryczny, delikatny i słodki!

Zawiera on naturalne kruszone ziarna kakaowca, które są po prostu kwintesencją czekoladowego smaku. Ich intensywny smak bardzo urozmaica całość :)


Składniki:
  • 5 łyżek tapioki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 garście truskawek
  • 2 łyżeczki kruszonego kakao
Przygotowanie:
  1. Tapiokę ugotować w mleku z dodatkiem stevi (do momentu, aż perełki tapioki będą przezroczyste).
  2. Truskawki zbeldnować na mus.
  3. Gotową tapiokę przełożyć do naczynia, następnie warstwę musu truskawkowego i ponownie warstwę tapioki- całość posypać kruszonymi ziarnami kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 320kcal
1 porcja-ok. 160kcal

Walentynkowe menu

7 lutego 2015

MLECZNA KANAPKA "LIGHT"

Zapewne kojarzycie "sklepową" mleczną kanapkę. W szczególności przepadają za nią dzieci, ale znam również niejednego dorosłego, który po nią sięga.
Oczywiście jej skład pozostawia wiele do życzenia, jednak smak jest niczego sobie.

Rozpływający się w ustach, mleczny i delikatny krem schowany pomiędzy dwoma kawałkami kakaowego ciasta- brzmi nieźle?

Dlatego postanowiłam wykonać jej domową i dietetyczną wersję, która naprawdę jest "light" :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 300ml mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do foremek o dowolnym kształcie (na wysokość 0,5cm) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i stevi (do wchłonięcia całego płynu przez kaszę).
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na bardzo gładki krem z nerkowcami.
  3. Na kawałek gotowego kawałka ciasta nałożyć masę i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
Zachęcam do przygotowania takich zdrowych kanapek dla Waszych pociech albo może i dla Was samych? :)
Ktoś się skusi? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kanapek)- ok. 690kcal
1 kanapka- ok. 86kcal

(Nie) nudna kanapka ed II

6 lutego 2015

TRÓJKOLOROWE CIASTO Z KOMOSY

Wpadłam na świetny pomysł wykorzystania trzech kolorów komosy w cieście!
Wiedziałam, że po przekrojeniu ciasto będzie się prezentować rewelacyjnie i właśnie tak było!

Kto by pomyślał, że z komosy można upiec takie cudo, a jednak postanowiłam wprowadzić mój pomysł w życie i udało się!

Jeżeli chodzi o smak to przypominało nieco makowiec, ze względu na specyficzny smak komosy, która zawiera  smakową nutkę maku :)


Składniki:
  • 7 łyżek komosy ryżowej białej
  • 7 łyżek komosy ryżowej czerwonej
  • 7 łyżek komosy ryżowej czarnej
  • 3 banany
  • 3 białka jajek
  • 9 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżeczki stevi
  • dodatkowo: brzoskwinie, borówki

Przygotowanie:
  1. Każdy kolor komosy ugotować w osobnym garnku z dodatkiem łyżeczki stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jaglane zmienić na mąkę.
  3. Banany zblendować z białkami.
  4. Do każdego rodzaju komosy dodać po równo mąki jaglanej oraz zblendowanych bananów z białkami.
  5. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć masę z czarnej komosy, następnie masę z białej komosy i na wierzch masę z czerwonej komosy (dokładnie przyciskając każdą z mas, aby się połączyły).
  6. Całość piec około 40 minut w 190 stopniach.
  7. Ostudzone ciasto podawać z plastrami brzoskwiń i borówkami.
Spróbujcie, a gwarantuję, że Wam zasmakuje! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok.129kcal

Walentynkowe menu

5 lutego 2015

OWSIANA KRAJANKA Z ANANASEM

Owsiana krajanka to świetne ciasto, które może zastąpić śniadaniową owsiankę! :)

Tym razem użyte przeze mnie składniki są bardzo proste i nieskomplikowane, mało wyszukane, a jednocześnie efekt był satysfakcjonujący.

Ciasto zjadłam popijając koktajlem owocowym i uwierzcie, że był to świetny pomysł! :)


Składniki:
  • 150g kaszy owsianej
  • 6 łyżek płatków owsianych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 2 banany
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka plastrów ananasa

Przygotowanie:
  1. Kaszę owsianą ugotować w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  3. Banany zblendować.
  4. Len zalać 8 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie przełożyć do formy, a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa.
  6. Całość piec około 30 minut w 190 stopniach.
Sycący, pożywny i pyszny kawałek ciasta gotowy! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1280kcal
1 kawałek- ok.85kcal

4 lutego 2015

KREM BROKUŁOWY ZE SPIRULINĄ

Dzisiaj serwuję niebanalny krem brokułowy, bo z dodatkiem spiruliny!

Spirulina to nic innego jak algi, które niegdyś stanowiły pokarm dla Azetków, czy niektórych plemion Afryki. Jest to kolejne z serii "Superfoods" na nowo odkrywane (podobnie jak amarantus).

Spirulina jest niezwykle bogata w białko, witaminy B, E i A oraz minerały (potas, magnez, cynk).
Ma właściwości wzmacniające organizm oraz oczyszczające go z toksyn.

Dzięki swojemu bogactwu pod względem odżywczym jest polecana sportowcom, osobom na diecie bezmięsnej, czy przewlekle chorym.

Dla wszystkich może stanowić świetny suplement uzupełniający naszą codzienną dietę! :)


Składniki:
  • brokuł
  • kostka warzywna BIO
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • przyprawy: pieprz czarny, majeranek
  • do podania: 6 łyżek makaronu ryżowego muszelki
Przygotowanie:
  1. Brokuła ugotować w wywarze z kostki warzywnej.
  2. Ugotowanego brokuła odcedzić, odlewając bulion do osobnego naczynia.
  3. Brokuła zblendować na bardzo gładki krem, pod koniec blednowania stopniowo dolewać bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji) oraz przyprawy.
  4. Krem przełożyć na talerz, nałożyć odrobinę spiruliny i rozprowadzić ją po kolistym ruchem przy pomocy łyżeczki.
  5. Całość podać z kiełkami brokuła i ugotowanym makaronem ryżowym.
Poprzez ten przepis chciałam pokazać, że nawet banalne propozycje na dania można urozmaicić niezwykłymi produktami, przez co jeszcze bardziej zyskują na wartości! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 300kcal
1 porcja- ok. 150kcal

ZUPA KREM

3 lutego 2015

ORZECHOWY AMARANTUS

Dzisiaj miałam nieodpartą chęć na amarantus.
Jego wyjątkowy lekko orzechowy posmak jest niepowtarzalny, a w towarzystwie różnych rodzajów orzechów stanowił bombę składników odżywczych! :)

Nie wspomnę już o słodko- wyrazistym smaku i kremowej konsystencji...!
Przygotowanie nie wymagało ode mnie zbyt wielkiego wysiłku i właśnie o to chodziło- gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcielibyśmy zjeść pełnowartościowe śniadanie, bądź pyszny podwieczorek to idealna propozycja :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów (brazylijskie, migdały, nerkowce)
  • 1 łyżka suszonych owoców (rodzynki, morele)
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w mleku (amarantus nie wchłonie całego mleka).
  2. Banana zblendować i wymieszać z ugotowanym amarantusem w mleku.
  3. Całość podać z orzechami i suszony owocami oraz syropem klonowym i masłem orzechowym (ja masło orzechowe i syrop klonowy wymieszałam z całością).
Smacznie i zdrowo- istny raj dla miłośników orzechowych smaków (do których się zaliczam)! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 375kcal

2 lutego 2015

RAW TARTY Z MASĄ CHIA

Deser idealny, na każdą okazję!
Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)

Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)

Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)

Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • garść rodzynek
Masa
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
  2. Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
  3. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Masa
  1. Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
  2. Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
  3. Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Takie tartaletki proponuję podać i zjeść zaraz po schodzeniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal

Walentynkowe menu