13 marca 2014

BURGERY GRYCZANE Z BROKUŁAMI

Wpadłam na ten pomysł, gdy zajrzałam do lodówki i znalazłam tam brokuła, który aż się prosił, żeby go wykorzystać :)

Pomyślałam, że zrobię po raz kolejny burgery, jednak tym razem użyję kaszy gryczanej niepalonej, która przez wiele osób uznawana jest, jako królowa kasz. Pełna jakże cennych składników odżywczych, a przy tym pyszna.

Burgery można potraktować, jako przekąska, danie główne, czy wkładka do bułki ;)



Składniki:
  • 35g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g brokuła
  • koperek
  • kiełki brokuła
  • przyprawy (oregano, papryka słodka, przyprawa grzybowa)
Przygotowanie:
  1. Kaszę i brokuła ugotować, a następnie zmiksować z koperkiem i doprawić do smaku.
  2. Dodać kiełki brokuła i wymieszać.
  3. Uformować kotlety i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Burgery są łagodne, a jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Dodatkowo jeden ma tylko 29kcal!

Użycie innych, orientalnych przypraw może podrkękcić ich smak, także zachęcam do eksperymentowania! ;)

Kalorie:
Całość (7 burgerów)- ok. 200kcal
1 burger- ok. 29kcal

Kiełki

11 marca 2014

BROWNIE Z FASOLI ADZUKI

Już od dłuższego czasu zamierzałam upiec brownie, jednak w tym zdrowszym wydaniu ;)
W końcu przyszła na to pora, a podstawowym składnikiem jest nietypowa odmiana fasoli- adzuki!

Muszę przyznać, że ta odmiana fasoli przypadła mi do gustu. Ma łagodniejszy posmak, niż tradycyjna czerwona fasola. Świetnie sprawdziła się w moim wypieku.




Składniki:
  • 300g fasoli adzuki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wymienić wodę (fasola zwiększy swoją objętość).
  2. Len zaparzyć w niewielkiej ilości przegotowanej, wrzącej wody.
  3. Następnie wszystkie składniki (namoczoną fasolę, banany, jogurt naturalny i wszystkie proszki) zmiksować na gładką masę.
  4. Przełożyć do dużej sylikonowej formy (bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ciasto należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, wtedy bardziej stężeje. Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu (lodówce).

Jest to na pewno jeden z bardziej udanych eksperymentów jeśli chodzi o moje wypieki z fasoli. Polecam dla wszystkich amatorów słodkości, tym bardziej, że jeden kawałek to tylko 87 kcal ;)




Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 87kcal

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondiesKuchnia Ameryki Północnej

9 marca 2014

SOS GROSZKOWY Z MAKARONEM RYŻOWYM

 NICZYM GROSZKOWE PESTO.

 



Błyskawiczna uczta! Szybka, smaczna i zdrowa :)

Tym razem postanowiłam wykorzystać groszek, za którym bardzo przepadam. Pod ręką miałam również makaron ryżowy i tak właśnie powstało to danie.

Składniki:
  • pół puszki groszku konserwowego
  •  łyżka koperku
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy (czosnek, papryka słodka, pieprz cytrynowy)
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego
Przygotowanie:
  1. Słonecznik uprażyć na teflonowej patelni.
  2. Groszek odcedzić, dodać pozostałe składniki i delikatnie zmiksować (nie na gładką masę!).
  3. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać zagotowaną wodą i odstawić na 10 minut).
  4. Na talerz wyłożyć przygotowany makaron, pesto groszkowe i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
 *Oczywiście zamiast makaronu ryżowego można użyć dowolnego- swojego ulubionego :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 360kcal

5 marca 2014

GOFRY JAGLANE!

Cudo! Pyszne, zdrowe- idealne!!

Robiłam już ciasto z kaszy jaglanej... ciastka z kaszy jaglanej... więc teraz pora na gofry!!
W smaku są genialne, super propozycja dla amatorów kaszy jaglanej ;)




Składniki:
  •  2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • dodatki
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w dwukrotnej ilości wody w stosunku do ilości kaszy.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzeć ze stevią, jogurtem naturalnym, proszkiem do pieczenia i wodą.
  5. Następnie dodać do masy kaszę jaglaną wraz z otrębami i wymieszać (bez blendowania).
  6. Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem.
  7. Ubite białka powoli wymieszać z masą.
  8. Gofry piec przez około 4 minuty.
Ja osobiście gofry zjadłam z  musem ananasowym, świeżymi owocami oraz bakaliami.
Było pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe!


Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 350kcal
1 gofr- ok. 88kcal

Lekkie desery bez piekarnika

2 marca 2014

SERNIKOMAKOWIEC

z kaszą jaglaną!

 

Super połączenie sera twarogowego i maku... z nutką jakże zdrowej kaszy jaglanej!
Tak między świętami Bożego Narodzenia a Wielkanocą... ;) Połączenie dwóch smaków!




Składniki:
  •  500g twarogu chudego (serka naturalnego)
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki maku
  • 3 jajka
  • dojrzały banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody i gotować do wchłonięcia całego płynu.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Resztę składników (twaróg, żółtka, mak, banan, stevia i proszek do pieczenia) dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
  4. Do masy dodać kaszę, skórkę z cytryny i białka, tym razem wymieszać delikatnie (bez miksowania!).
  5. Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 50 minut.


*Ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku  (przy uchylonych drzwiczkach), aby nie opadło.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

27 lutego 2014

FALAFEL

Czyli ciecierzyca górą!

Zdrowe, a jakże pyszne falafele... Jeden ma tylko 60 kalorii!! Świetne na wegański oiad.
Idealnie pasują warzywnych dodatków, czy jako kotlet do mega wegańskiego burgera! :)



Składniki:
  •  1 szklanka ciecierzycy
  • 2 jajka/ 2 łyżki lnu mielonego
  • suszone pomidory
  • kilka łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • garść kiełków brokuła
  • przyprawy: słodka papryka, curry, natka pietruszki, czosnek
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 12 godzin.
  2. Namoczoną ciecierzycę zmiksować w blenderze.
  3. W wersji wegańskiej: zaparzyć len mielony, następnie dodać zaparzony len lub jajka do ciecierzycy.
  4. Powstałą masę doprawić i uformować z niej kulki, które należy spłaszczyć i obtoczyć w ziarnach słonecznika.
  5. Falafele piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (podczas pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
I gotowe!
Super pożywny i urozmaicony obiad, bądź lunch ;)


Kalorie:
Całość (15 falafeli)- ok. 900kcal
1 falafel- ok. 60kcal


Kiełki

25 lutego 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Świetna- szybka i pożywna sałatka! Idealna na lekki lunch, czy kolację!


Składniki:
  • 100g filetu z kurczaka
  • mix sałat
  • 1 pomidor
  • pół ogórka
  • garść kiełków brokuła
  • dodatkowo: przyprawy (curry, papryka słodka, tzatziki), 50g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:,
  1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, bądź paski, obsypać przyprawami i grillować w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.
  2. Następnie pokroić warzywa i ułożyć na talerzu.
  3. Dodatkowo sałatkę można podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego z przyprawą tzatziki.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok.  220kcal

Przepis ten zgłosiłam do konkursu organizowanego przez Proste Potrawy z okazji 2 urodzin bloga :)

Kiełki