25 listopada 2016

KUKURYDZIANE GOFRY Z KREMEM JAGLANYM

Odkąd zaopatrzyłam się w nową gofrownicę to ciągle eksperymentuję z to coraz nowszymi przepisami!
Dzisiejsze to gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej!
Idealne na śniadanie, deser, czy przekąskę do pracy lub dla Waszych pociech w szkole!

A co najlepsze- można je jeść z ulubionymi dodatkami!


Składniki:
Gofry
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej (Green Essence)*
  • 12 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • banan
  • odrobina oleju rzepakowego
Dodatki
  • 80g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta stewi
  • 2 łyżki karobu
  • banan
  • trochę malin
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na gofry zblendować ze sobą.
  2. Do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć ciasto- piec do momentu, aż gofry się zrumienią.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w mleku, następnie zblendować na gładki krem ze stewią, bananem oraz karobem.
  4. Krem nałożyć na gotowe gofry, na wierzchu poukładać maliny.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 gofry)- ok. 1250kcal
1 gofer- ok. 313kcal

24 listopada 2016

WARZYWNY KREM Z NERKOWCAMI I TOPINAMBUREM

Rozgrzewająca, pożywna i sycąca zupa krem z dyni, papryki i pomidorów!
Idealna na jesienne, czy zimowe kolacje!

Możecie podać ją oczywiście z ulubionymi dodatkami, u mnie był to suszony topinambur i nerkowce.
Jenak jeśli chcielibyście zjeść ją na obiad, możecie podać ją z ugotowaną kaszą lub makaronem ;)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 400g passaty pomidorowej
  • mała dynia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • trochę nerkowców
  • garść suszonego topinamburu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, imbir, lubczyk, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 15 minut).
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, następnie podsmażyć cebulę i kolejno dodawać pokrojoną paprykę i czosnek- całość przyprawić.
  3. Następnie dodać passatę, upieczoną dynię oraz koperek- całość przez kilka minut podgrzać, a następnie zblendować na krem.
  4. Gotowy krem podawać z posiekanym koperkiem, uprażonymi nerkowcami oraz suszonym topinamburem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal

23 listopada 2016

MAKARON ORKISZOWY Z WARZYWAMI

Pożywny, a jednocześnie lekki posiłek w pracy!
Przygotowuje się dość szybko, jest pełen warzyw i kolorów!


Składniki:
  • 150g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego
  • 2 papryki
  • brokuł
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki nasion słonecznika (Green Essence)*
  • przyprawy: kurkuma, imbir, sól himalajska, lubczyk
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić i podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie dodać czosnek oraz paprykę- całość podsmażyć przez kilka minut, jednocześnie doprawiając.
  3. Kolejno dodać drobno pokrojony brokuł, wszystko zalać połową szklanki wody wymieszanej z miso- dusić kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje, a warzywa nieco zmięknął.
  4. Na koniec dodać szpinak, a następnie makaron i całość posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1120kcal
1 porcja- ok. 374kcal

22 listopada 2016

GRYCZANE NALEŚNIKI Z BANANOWYM SERKIEM I AWOKADO

Na śniadanie, obiad i kolację- naleśniki to danie uniwersalne!
Niesie ze sobą całą skarbnicę pomysłów na ich podanie! :)

U mnie dzisiaj na słodko, czyli tak jak lubię najbardziej ;)


Składniki:
Naleśniki
Dodatki
  • 200g serka chudego
  • banan
  • awokado
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w wodzie przez co najmniej 12 godzin, a następnie odlać wodę i zblendować ją z pozostałymi składnikami na naleśniki.
  2. Rozgrzać patelnię, na której smażyć naleśniki z obu stron.
  3. Serek zblendować z bananem, awokado obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  4. Naleśniki przełożyć serkiem, podać z kawałkami awokado i orzechami nerkowca.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 naleśniki)- ok. 920kcal
1 naleśnik- ok. 230kcal

21 listopada 2016

SAŁATKA JARZYNOWA Z GRYCZANYM CHLEBEM

Smak tradycyjnej, jarzynowej sałatki zna chyba każdy!
I każdy wie, że do najlżejszych nie należy... wystarczy jednak podmienić kilka składników (a w zasadzie jeden składnik, jakim jest majonez!) i staje się naprawdę zdrowym posiłkiem! ;)

Do takiej sałatki warto pokusić się o chleb własnego wypieku! U mnie dzisiaj nietypowy- gryczany ;)


Składniki: 
Sałatka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • mały seler
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone/małosolne
  • 180g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz biały, sól kala namak
Chleb
  • 500g kaszy gryczanej niepalonej (Green Essence)*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Sałatka
  1. Warzywa ugotować, obrać ze skórki i pokroić, ogórki również pokroić i wrzucić do pozostałych warzyw.
  2. Całość doprawić i wymieszać z jogurtem naturalnym.
Chleb 
  1. Kaszę zalać wodą (tak, aby woda była na około pół centymetra ponad kaszę) i odstawić na 48 godzin (w między czasie sprawdzać, czy nie należy dolać wody).
  2. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, w której się moczyła oraz solą zblendować, przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawić na kolejne 12 godzin pod przykryciem (najlepiej ścierki)- chleb powinien wyrosnąć.
  3. Tak przygotowany chleb piec około 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Sałatka (5 porcji)- ok. 370kcal
Chleb (15 kromek)- ok. 1680kcal

19 listopada 2016

BEZGLUTENOWE TORTILLE Z WARZYWAMI

Tortilla + warzywa to sposób na lekki, zdrowy lunch! A może kolację? ;)

Miałam przyjemność testować warzywne tortille, które smakiem nieco różnią się od tradycyjnych, co wcale nie oznacza, że smakują gorzej... wręcz przeciwnie! Zaintrygował mnie ich smak oraz to, jak potrafią nasycić!


Składniki:
  • 4 warzywne tortilla wraps
  • garść roszponki
  • pomidor
  • ogórek
  • kawałek zielonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • kawałek białej rzepy
  • 2 łyżki słonecznika
  • awokado
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Awokado zblendować z jogurtem, olejem, czosnkiem i solą.
  2. Wrapy posmarować powstałym sosem, nałożyć wszystkie warzywa, posypać uprażonymi nasionami słonecznika i zawinąć.
Ta wersja wrapów najlepiej będzie smakować na zimno, ze względu na to, iż znajdują się w niej prawie same surowe warzywa ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 tortille)- ok. 1100kcal
1 tortilla- ok. 275kcal

18 listopada 2016

FASOLOWE BROWNIE

Nie ma to jak wejść w weekend ze słodkościami! ;)
Od rana siedzę w kuchni i serwuję na śniadanie pyszne, sycące ciasto!


Składniki:
  • 240g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 100g daktyli (Green Essence)*
  • szczypta stewi
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie: 
  1. Jajka zblendować z fasolą, jednym bananem, mąką gryczaną, 2 łyżkami kakao, stewią i wcześniej namoczonymi daktylami.
  2. Masę przełożyć do formy (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Pozostałego banana zblendować z łyżką kakao- tak powstałą polewę wyłożyć na ciasto, całość posypać wiórkami kokosowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 1320kcal
1 kawałek- ok. 55kcal