10 lipca 2016

KRUCHA TARTA MIGDAŁOWA Z KREMEM AMARANTUSOWYM

Letnie wypieki z kolorowymi owocami to coś, czego nie potrafię sobie odmówić!
Szczególnie te kruche, wypełnione po brzegi kremem tarty udekorowane przeróżnymi smakami owocowymi!

Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki migdałowej, a krem przygotowałam na bazie amarantusa.
Tartę możecie ozdobić ulubionymi owocami :)


Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 2 łyżki tahini
Krem
  • 5 łyżek amarantusa
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki amaranty trzcinowej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • garść jagód
  • garść malin 
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę połączyć ze zblendowanym bananem i tahini- wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi i piec 15- 20 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Amarantusa ugotować w mleku (w razie potrzeby dolać trochę wody) z dodatkiem cukru kokosowego i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowany amarantus zblendować z mąką kokosową, amarantą trzcinową- wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
  3. Na wierzchu poukładać jagody oraz maliny.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1935kcal
1 kawałek- ok. 161kcal

9 lipca 2016

RISOTTO BURACZKOWE Z SUSZONYM MANGO I ORZECHAMI LASKOWYMI

To risotto to istny skarbiec witamin z grupy B, żelaza, czy potasu!
Wykorzystałam w nim wszystkie prozdrowotne właściwości buraków, ale również orzechów laskowych.

Risotto również wygląda i smakuje bardzo ciekawie! ;) Słodyczy dodaje do całości suszone mango!


Składniki:
  • 200g ryżu brązowego
  • 1,5 szklanki soku wyciśniętego z buraków
  • garść orzechów laskowych (Green Essence)*
  • garść suszonego mango
  • przyprawy: bazylia, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować al denste, następnie odcedzić i zalać sokiem z buraków- gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały sok z buraków.
  2. Pod koniec gotowania dodać przyprawy- całość wymieszać.
  3. Do risotto dodać orzechy laskowe oraz plastry mango- podawać na ciepło lub zimno.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1180kcal
1 porcja- ok. 295kcal

8 lipca 2016

CIECIERZYCOWY MAKARON ZE SZPINAKIEM I ALGAMI

Szybkie, nieco zwariowane danie z algami morskimi i makaronem ciecierzycowym!
Coś innego, coś lekkiego ;)


Składniki:
  • 120g makaronu ciecierzycowo- kukurydzianego
  • 150g jogurtu sojowego
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 3 łyżki alg dulse
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska, mieszanka ziół
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Algi zalać wodą i moczyć przez 5 minut, a następnie wymienić wodę i gotować kolejne 5-8 minut.
  3. Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić z przyprawami, dodać ugotowane algi wraz z makaronem i jogurtem- całość wymieszać.
  4. Gotowy makaron posypać czarnuszką. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal

7 lipca 2016

JĘCZMIENNE BABECZKI Z MORELAMI

Pomarańczowo- żółciutkie morele, rozpływające się w ustach... trzeba je wykorzystać do upieczenia babeczek! ;)
Korzystajcie z sezonu na letnie owoce, bo pozwala na kulinarne szaleństwa! ;)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków jęczmiennych
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 6 moreli
  • 1 banan
  • 2 łyżki ksylitolu (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zblendować ze sobą (zostawić 2 morele) i przełożyć do foremek.
  2. Pozostałe 2 morele pokroić na kawałki i ułożyć po kawałku na wierzchu każdej babeczki.
  3. Babeczki piec około 20-25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (11 babeczek)- ok. 810kcal
1 babeczka- ok. 74kcal

6 lipca 2016

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Jedną z tradycyjnych potraw uwielbianych w moim rodzinnym domu były gołąbki.
I chociaż nie jest to najcięższe danie polskie, to jednak zaliczane jest raczej do tych kalorycznych.

Ja postanowiłam zrobić gołąbki po swojemu, bez mięsa, lekko i smacznie! ;)
Bezglutenowo, wegańsko i lajtowo ;)


Składniki:
Gołąbki
  • 1 kapusta włoska
  • 200g kaszy jaglanej
  • woreczek bobu
  • garść alg morskich dulse
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
Sos
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 500g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia
  • do podania: czarnuszka
Przygotowanie:
Gołąbki
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem soli himalajskiej.
  2. Bób ugotować, obrać ze skórek, a algi namoczyć przez 5 minut, a następnie gotować kolejne 5-8 minut.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Liście kapusty lekko obgotować, a następnie wypłukać w zimnej wodzie (wyciąć najgrubsze łyka).
  5. Na liście nałożyć farsz i zawinąć- na dno formy (wyłożonej liśćmi kapusty, bądź skropionej oliwą) układać gołąbki.
Sos
  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać, gotowym sosem polać gołąbki.
  2. Całość zapiec w piekarniku (pod przykryciem) przez około 40-50 minut.
  3. Przed podaniem gołąbki posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 gołąbków)- ok. 1610kcal
1 gołąbek- ok. 134kcal

5 lipca 2016

LODY MATCHA Z CHIA I TRUSKAWKAMI

Upały... temat dobrze nam znany przez ostatnie tygodnie :)
Ja z nich korzystam i zajadam się lodami! Dzisiaj z herbatą matcha i nasionami chia! ;)

Przy takiej pogodzie musi być kolorowo ;)


Składniki:
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 3 łyżki chia (Green Essence)*
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • kilka truskawek
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w mleku kokosowym (minimum 4 godziny).
  2. Banany pokroić w plastry i zamrozić, a następnie zblendować na gładko z herbatą matcha.
  3. Wewnątrz szklanki poukładać kawałki truskawek, nałożyć chia oraz lody matcha.
  4. Całość podać z orzechami nerkowca. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 675kcal
1 porcja- ok. 338kcal

4 lipca 2016

KRUCHE MIGDAŁOWE TARTALETKI Z DESEREM RYŻOWYM

Nie ma to jak rozpocząć tydzień słodkimi tartaletkami z nutą migdałową i pysznym deserem ryżowym!
Uwielbiam takie małe słodkości, które bez wyrzutów sumienia mogą umilić każdy wieczór ;)


Składniki:
Spód
  • 200g mąki migdałowej
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki masła z nerkowców
Dodatki 
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę wymieszać z sokiem i masłem z nerkowców- wyrobić ciasto.
  2. Formy wyłożyć ciastem i piec około 15-20 minut w 175 stopniach.
Dodatki 
  1. Do gotowych spodów nałożyć deser, a na wierzchu położyć orzechy pecan.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1875kcal
1 tartaletka- ok. 156kcal