I chociaż nie jest to najcięższe danie polskie, to jednak zaliczane jest raczej do tych kalorycznych.
Ja postanowiłam zrobić gołąbki po swojemu, bez mięsa, lekko i smacznie! ;)
Bezglutenowo, wegańsko i lajtowo ;)
Składniki:
Gołąbki
- 1 kapusta włoska
- 200g kaszy jaglanej
- woreczek bobu
- garść alg morskich dulse
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
- 30g koncentratu pomidorowego
- 500g passaty pomidorowej
- przyprawy: sól himalajska, bazylia
- do podania: czarnuszka
Gołąbki
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem soli himalajskiej.
- Bób ugotować, obrać ze skórek, a algi namoczyć przez 5 minut, a następnie gotować kolejne 5-8 minut.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Liście kapusty lekko obgotować, a następnie wypłukać w zimnej wodzie (wyciąć najgrubsze łyka).
- Na liście nałożyć farsz i zawinąć- na dno formy (wyłożonej liśćmi kapusty, bądź skropionej oliwą) układać gołąbki.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać, gotowym sosem polać gołąbki.
- Całość zapiec w piekarniku (pod przykryciem) przez około 40-50 minut.
- Przed podaniem gołąbki posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 gołąbków)- ok. 1610kcal
1 gołąbek- ok. 134kcal
Gołąbki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń