14 maja 2016

PASTA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I SERKA WIEJSKIEGO

Sezon na szparagi trwa! Uwielbiam to warzywo, a przygotować je można na sto sposobów! :)

Na obiad proponuję SŁONECZNĄ TARTĘ ZE SZPARAGAMI , jako przekąska świetnie sprawdzą się SZPARAGI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE , a na kolację polecam WIOSENNĄ SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I BOTWINĄ !!

Tym razem postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pasty śniadaniowej- kremowej, delikatnej, idealnej do pieczywa!


Składniki:
  • 200g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka soli sezamowej
  • 1 łyżeczka sezamowego sosu tamari
  • 1 łyżeczka koperku świeżego
  • do podania: krakersy chleb niepieczony pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki (1/3 długości) i ugotować na parze- uważać, aby nie rozgotować.
  2. Wszystkie składniki na pastę zblendować ze sobą na gładko.
  3. Podawać z krakersami i dowolnymi dodatkami.
Myślę, że taka pasta świetnie będzie pasować również do młodych pieczonych ziemniaczków, czy innych propozycji obiadowych :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 260kcal
1 porcja- ok. 130kcal

13 maja 2016

MIGDAŁOWE CIASTO Z BAKALIAMI

Chyba da się zauważyć, że wszelkie orzechy i suszone owoce to moja kulinarna miłość!
Uwielbiam wszystkie ich rodzaje i pod każdą postacią, ale oczywiście najlepiej smakują na słodko!

Zatem czemu odmawiać sobie przyjemności (zdrowych)? ;)
Ja nie zamierzam i dlatego upiekłam ciasto, którego główne składniki to właśnie bakalie!


Składniki:
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka nerkowców (Green Essence)*
  • 1 łyżka daktyli
  • 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować i podzielić mus na 2 części.
  2. Jedną część musu bananowego wymieszać z mąką migdałową i wyłożyć na spód formy "keksówki" (wyłożonej papierem do pieczenia).
  3. Orzechy i daktyle nieco rozdrobnić i wymieszać z drugą częścią musu bananowego wraz z białkiem- całość wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Całość piec około 20 minut w 170 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 125kcal

12 maja 2016

DYNIOWE PLACUSZKI Z MĄKĄ LNIANĄ

Na śniadanie, na kolację, na przekąskę w ciągu dnia!
Bogate w błonnik i smak! :)

Niepozorne, jednak w towarzystwie pasty lub sosu potrafią nasycić!


Składniki:
  • 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: ajowan, czarna sól kala namak
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do dyni dodać białka, mąkę lnianą, przyprawy i całość wymieszać.
  3. Z masy uformować niewielkie placuszki, na wierzchu każdego poukładać pestki dyni.
  4. Placuszki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 300kcal
1 placuszek- ok. 12kcal

11 maja 2016

CHŁODNIK BOTWINKOWY Z KASZĄ JAGLANĄ I NASIONAMI KONOPI

Sezon na botwinę trwa! Szkoda zatem nie skorzystać z tego uroczego warzywa!
Można je wykorzystać na wiele sposobów, jednak najpopularniejszym z nich jest zupa botwinkowa, bądź chłodnik :)

Ja ze względu na piękną aurę za oknem postanowiłam przyrządzić chłodnik, ale troszkę inny bo z dodatkiem kaszy jaglanej i nasion konopi (które są bogatym źródłem białka roślinnego).


Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • wywar warzywny
  • duży jogurt naturalny
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 1 łyżka nasion konopi
  • kiełki słonecznika
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Botwinę umyć, posiekać i ugotować w wywarze warzywnym (wraz z liśćmi), odstawić do ostudzenia.
  2. Do ostudzonej zupy botwinowej dodać sól oraz jogurt naturalny i wymieszać.
  3. Gotowy chłodnik podać z ugotowaną kaszą jaglaną, nasionami konopi i kiełkami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 730kcal
1 porcja- ok. 183kcal  

10 maja 2016

BURACZKOWA PASTA Z SOCZEWICY

Czasem brakuje mi pomysłów na pyszne, nietypowe śniadanie. Zdarza się to zwłaszcza w weekend, kiedy poranki można spędzić leniwie, a na gotowanie mam nieco więcej czasu.

I tu pojawia się pytanie: na słodko czy wytrawnie? :) Wtedy otwieram szafkę, lodówkę i improwizuję!
Z tej improwizacji powstała ostatnio pasta buraczkowa na bazie ciecierzycy.
Bardzo zdrowa, pożywna i smaczna!


Składniki:
  • 150g zielonej soczewicy
  • 2 buraki
  • 1 łyżka nasion babki jajowatej
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: ajowan, sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do podania: lniane raw chlebki z kapustą kiszoną
Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować (około 40 minut) i ostudzić.
  2. Buraki obrać ze skórki i również ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  3. Ugotowane buraki zblendować wraz z soczewicą, olejem arganowym, nasionami babki jajowatej, ajowanem i solą.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 720kcal
1 porcja- ok. 144kcal

9 maja 2016

TWAROGOWE CIASTO BEZGLUTENOWE Z POLEWĄ

To ciasto zawiera sporą ilość białka, dlatego polecam je szczególnie wszystkim trenującym ;)

Nie wymaga użycia wyszukanych produktów, wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników i możemy cieszyć się zdrowych oraz pysznym deserem :)


Składniki:
Ciasto
  • 400g sera twarogowego chudego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 banany
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (Green Essence)*
  • 3 łyżki mąki ryżowej
Polewa 
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w 180 stopniach.
  3. Składniki na polewę zblendować ze sobą, ostudzone ciasto podać z polewą i posypać ziarnami konopi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1102kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

8 maja 2016

OWSIANA GRANOLA Z NEKTAREM KOKOSOWYM

Z domową granolą jest zawsze taki problem, że jest jej za mało! ;)
Ile bym nie zrobiła tyle zjem!

Zachęcam Was do przygotowania swojej własnej granoli, ponieważ wtedy macie pewność co jecie! Nie ma w niej zbędnych tłuszczów, cukrów, czy dodatkowej chemii...
A przy tym można dorzucić do niej bakalie i dodatki, które najbardziej lubicie- ty wy wybieracie, a nie tobi tego producent za Was! ;)


Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • 100g migdałów
  • 150g rodzynek
  • garść jagód goji
  • 6 łyżek nektaru kokosowego
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane, migdały i rodzynki wymieszać z nektarem kokosowym.
  2. Całość wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 160 stopniach- co chwile mieszając.
  3. Do całości (po ostygnięciu) dodać jagody goji, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
 Taka granola może stanowić nie tylko bazę do śniadania, ale również do przeróżnych deserów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.  

Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 1570kcal
1 porcja- ok. 196kcal