12 maja 2016

DYNIOWE PLACUSZKI Z MĄKĄ LNIANĄ

Na śniadanie, na kolację, na przekąskę w ciągu dnia!
Bogate w błonnik i smak! :)

Niepozorne, jednak w towarzystwie pasty lub sosu potrafią nasycić!


Składniki:
  • 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: ajowan, czarna sól kala namak
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do dyni dodać białka, mąkę lnianą, przyprawy i całość wymieszać.
  3. Z masy uformować niewielkie placuszki, na wierzchu każdego poukładać pestki dyni.
  4. Placuszki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 300kcal
1 placuszek- ok. 12kcal

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne placuszki Madziu, urocze i kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mrożoną dynię najpierw odmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie rozmrażam, rzucam zamrożoną do gotującej się wody ;)

      Usuń
    2. Dzięki, dzisiaj zrobiłam. Dodałam sól himalajską,słodką paprykę i kminek. Przepyszne!:)

      Usuń
    3. bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń