3 kwietnia 2016

SAJGONKI Z CZARNYM RYŻEM NA SŁODKO

Bardzo lubię papier ryżowy, ponieważ można z niego przyrządzić wiele różnych dań: na słodko, wytrawnie- w formie przekąsek lub dania głównego.
Często można spotkać się z propozycjami sajgonek, czy to smażonych, czy takich na surowo. Jednak przeważnie są one w wersji wytrawnej, "nadziane" warzywami.

Ja lubię je z kolei na słodko z kaszą jaglaną, czy ryżem.
Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam ryż czarny, batata (który świetnie komponuje się ze słodkościami) i bakalie.


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek czarnego ryżu
  • 2 łyżki nerkowców
  • 2 łyżki morwy białej suszonej (Green Essence)*
  • 1/4 batata
  • 1/2 banana
Przygotowanie:
  1. Batat ugotować, ostudzić i zblendować z bananem.
  2. Ryż ugotować i wymieszać z musem batatowo- bananowym oraz nerkowcami i morwą.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, następnie nałożyć farsz i zawinąć.
Może być to słodki pomysł na przekąskę w szkole lub pracy! ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 675kcal
1 sajgonka- ok. 135kcal
 

2 kwietnia 2016

BURACZKOWE BABECZKI Z DESEREM KONOPNYM I SUSZONYM ANANASEM

W 100% wegańskie babeczki, bez produktów pochodzenia zwierzęcego!
Przy tym nie zawierają białego cukru, zbędnego tłuszczu, czy białej mąki!

Za to są bogate w wiele wartościowych produktów, jak buraki, czy mąka lniana i amarantusowa :)

W smaku są naprawdę genialne! Polecam również wszystkim amatorom słodkości i niedowiarkom, którzy uważają, że nie istnieją zdrowe słodycze ;)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • 2 buraki
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki wody różanej
  • 2 łyżeczki stevi
  • czekoladowy deser konopny
  • kilka suszonych kawałków ananasa
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać ze skórki, ugotować i zblendować z bananami oraz wodą różaną. 
  2. Dodać mąki i stevię- całość dokładnie zblendować. 
  3. Masę przełożyć do foremek i piec około 35 minut w 200 stopniach.
  4. Na gotowe babeczki nałożyć łyżeczkę deseru konopnego, ułożyć po kawałku ananasa i migdały.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (11 babeczek)- ok. 940kcal
1 babeczka- ok. 85kcal

1 kwietnia 2016

CIASTECZKA Z EKSPANDOWANEJ GRYKI Z GUARANĄ

To bardzo lekkie ciasteczka z ekspandowanej gryki z dodatkiem gurany!
Idealne na śniadanie, ponieważ dają prawdziwego "kopa" energetycznego ;)

Polecam nie przekraczać porcji 2-3 ciasteczek ;)


Składniki:
  • 50g gryki ekspandowanej
  • 2 łyżki guarany
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 3 banany
  • 2 łyżki stevinu (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie ciasteczek.
  3. Ciasteczka piec około 15 minut w 175 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (35 ciasteczek)- ok. 818kcal
1 ciasteczko- ok. 23kcal

31 marca 2016

FIT BURGERY Z INDYKIEM W BUŁCE KONOPNEJ Z SOSEM OWOCOWYM

Bardzo nietypowe połączenie chudego mięsa, sosu na bazie jabłek i żurawiny, a to wszystko schowane w bułce z mąki konopnej!!!

To się nazywa niebanalny fit burger ;) Bogaty w białko zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Mąka konopna to kopalnia roślinnego pełnowartościowego białka!


Składniki:
Bułki
  • 6 łyżek mąki konopnej
  • 1 łyżka mąki lnianej
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka ziaren lnu brązowego
  • szczypta soli himalajskiej
Chutney (sos)
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka wody różanej
  • przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa
Dodatki
  • 150g filetu z indyka
  • 1 łyżka sezamu
  • kawałek pomidora
  • kawałek dyni
  • kilka liści sałaty
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie:
Bułki
  1. Wszystkie składniki na bułki zblednować ze sobą.
  2. Z masy uformować nieco spłaszczone kulki, które na wierzchu posypać lnem- piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Chutney (sos)
  1. Jabłka obrać ze skórek, pokroić na drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem wody różanej i przypraw.
  2. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i dodać również na patelnię- całość dusić około 10-15 minut.
Dodatki
  1. Filet z indyka pokroić na 3 plastry, obsypać przyprawami z sezamem i ugrillować w piekarniku wraz z kawałkami dyni (15-20 min/ 180 stopni).
  2. Gotowe bułki przekroić, do środka nałożyć sałatę, indyka, chutney, plastry pomidora i dynię.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 burgery)- ok. 780kcal
1 burger- ok. 260kcal

30 marca 2016

ŚWIEŻA SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I MANGO

To pomysł na słodko- wytrawną sałatkę, która zaspokoi głód, ale tym samym jest bardzo lekka.
Idealna na kolację, przekąskę lub bardzo lekki obiad ;)


Składniki:
  • 200g ryżowego makaronu nitki
  • 100g świeżego szpinaku
  • mango
  • świeży ogórek
  • 2 łyżki nerkowców (Green Essence)*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta curry
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut, po czym odcedzić.
  2. Mango obrać i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z ogórkiem.
  3. Gotowy makaron lekko posiekać i wymieszać z kawałkami mango, ogórka, świeżym szpinakiem oraz sokiem z cytryny wymieszanym ze szczyptą curry.
  4. Całość podać z podprażonymi na suchej patelni nerkowcami.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1155kcal
1 porcja- ok. 289kcal 

29 marca 2016

SOJOWY BUDYŃ Z AMARANTUSEM I SYROPEM Z JAKONU

W dzieciństwie budyń był moim znienawidzonym deserem... jednak po dłuższym zastanowieniu nie wiem dlaczego :)
Jakiś czas temu zakochałam się w tym deserze i zaczęłam go przygotowywać na różne sposoby, z przeróżnych składników!
Jak to ja- oczywiście nie mogę przygotować go w tradycyjny sposób.
Dzisiejszy budyń to mieszanka przepysznych wegańskich produktów! Jest słodki, kremowy i co najważniejsze zdrowy!!!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków amarantusowych
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 banan
  • 1 łyżka syropu z jakonu
  • 400g jogurtu sojowego
  • 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
  1. Płatki ugotować w wodzie i odstawić do wystudzenia.
  2. Ostudzone płatki zblendować z truskawkami, bananem, jogurtem oraz syropem z jakonu.
  3. Całość schłodzić i podać z migdałami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 670kcal
1 porcja- ok. 335kcal

28 marca 2016

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZARNUSZKĄ

Jedno z moich ulubionych zastosowań mąki gryczanej to wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki!
Dzisiaj rano postawiłam właśnie na gryczane placuszki w towarzystwie świeżych warzyw!

Sprawdzą się one również jako przekąska z dodatkiem ulubionego sosu, czy pasty :)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 białka jajek
  • szczypta soli himalajskiej
  • czarnuszka (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz czarnuszki) dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Powstałe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową, posypać czarnuszką i smażyć z obu stron. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (18 placuszków)- ok. 360kcal
1 placuszek- ok. 20kcal