29 marca 2016

SOJOWY BUDYŃ Z AMARANTUSEM I SYROPEM Z JAKONU

W dzieciństwie budyń był moim znienawidzonym deserem... jednak po dłuższym zastanowieniu nie wiem dlaczego :)
Jakiś czas temu zakochałam się w tym deserze i zaczęłam go przygotowywać na różne sposoby, z przeróżnych składników!
Jak to ja- oczywiście nie mogę przygotować go w tradycyjny sposób.
Dzisiejszy budyń to mieszanka przepysznych wegańskich produktów! Jest słodki, kremowy i co najważniejsze zdrowy!!!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków amarantusowych
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 banan
  • 1 łyżka syropu z jakonu
  • 400g jogurtu sojowego
  • 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
  1. Płatki ugotować w wodzie i odstawić do wystudzenia.
  2. Ostudzone płatki zblendować z truskawkami, bananem, jogurtem oraz syropem z jakonu.
  3. Całość schłodzić i podać z migdałami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 670kcal
1 porcja- ok. 335kcal

3 komentarze:

  1. Kocham takie budynie. Robie je na wiele sposobow. Twoj,to dla mnie nowosc. Wiec mam pomysl na jutrzejsze sniadanko;-). A moze deser...:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ja właśnie budynie lubiłam najbardziej :)
    Ten z pewnością smakował bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń