Często można spotkać się z propozycjami sajgonek, czy to smażonych, czy takich na surowo. Jednak przeważnie są one w wersji wytrawnej, "nadziane" warzywami.
Ja lubię je z kolei na słodko z kaszą jaglaną, czy ryżem.
Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam ryż czarny, batata (który świetnie komponuje się ze słodkościami) i bakalie.
Składniki:
- 5 małych arkuszy papieru ryżowego
- 5 łyżek czarnego ryżu
- 2 łyżki nerkowców
- 2 łyżki morwy białej suszonej (Green Essence)*
- 1/4 batata
- 1/2 banana
- Batat ugotować, ostudzić i zblendować z bananem.
- Ryż ugotować i wymieszać z musem batatowo- bananowym oraz nerkowcami i morwą.
- Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, następnie nałożyć farsz i zawinąć.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 675kcal
1 sajgonka- ok. 135kcal
Fajny pomysł! :) To właściwie lekki deser! :)
OdpowiedzUsuńMusi dawać energetycznego kopa:-) super :-)
OdpowiedzUsuńSajgonki jadłam dwa razy w życiu i niestety były bardzo tłuste i mało mi smakowały. Takie bym zjadła z ogromną chęcią, nigdy nie pomyślałam wersji na słodko!
OdpowiedzUsuń