3 kwietnia 2016

SAJGONKI Z CZARNYM RYŻEM NA SŁODKO

Bardzo lubię papier ryżowy, ponieważ można z niego przyrządzić wiele różnych dań: na słodko, wytrawnie- w formie przekąsek lub dania głównego.
Często można spotkać się z propozycjami sajgonek, czy to smażonych, czy takich na surowo. Jednak przeważnie są one w wersji wytrawnej, "nadziane" warzywami.

Ja lubię je z kolei na słodko z kaszą jaglaną, czy ryżem.
Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam ryż czarny, batata (który świetnie komponuje się ze słodkościami) i bakalie.


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek czarnego ryżu
  • 2 łyżki nerkowców
  • 2 łyżki morwy białej suszonej (Green Essence)*
  • 1/4 batata
  • 1/2 banana
Przygotowanie:
  1. Batat ugotować, ostudzić i zblendować z bananem.
  2. Ryż ugotować i wymieszać z musem batatowo- bananowym oraz nerkowcami i morwą.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, następnie nałożyć farsz i zawinąć.
Może być to słodki pomysł na przekąskę w szkole lub pracy! ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 675kcal
1 sajgonka- ok. 135kcal
 

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł! :) To właściwie lekki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi dawać energetycznego kopa:-) super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgonki jadłam dwa razy w życiu i niestety były bardzo tłuste i mało mi smakowały. Takie bym zjadła z ogromną chęcią, nigdy nie pomyślałam wersji na słodko!

    OdpowiedzUsuń