1 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z DYNIĄ

W tym cieście starałam się przemycić jesienne klimaty i chyba się udało ;)
Połączenie bardzo wyrazistej i charakterystycznej w smaku mąki żołędziowej z delikatną dynią wyszło całkiem nieźle. Całość posypałam białym makiem, który dodatkowo urozmaicił smak!


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z żołędzi
  • 1 banan
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkami jajek, jogurtem i dyniowym puree.
  2. Do mokrych składników dodać mąkę, biały mak, cynamon i stevię.
  3. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Jesienne Superfoods

30 września 2015

DIETETYCZNY TORT KAWOWY Z JAGODAMI GOJI

Kto nie lubi tortów? To chyba pytanie retoryczne, bo nie znam osoby, która nie ma swojego ulubionego tortu!
Czasem, gdy jesteśmy na przeróżnych dietach (nie tylko odchudzających;)) zdarzają się okazję, podczas których to właśnie torty królują na stołach! I dzisiaj przedstawiam rozwiązanie na lekki, zdrowy tort, który zadowoli zwłaszcza amatorów i smakoszy kawy :)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki stevi
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 600ml mleka (dowolnego)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać ze stevią i mąką sojową.
  2. Banana zblendować z białkami i dodać do suchych składników- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia, bądź sylikonowej) i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi- pod koniec gotowania dodać kawę.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem syropu z agawy. 
  3. Tort przełożyć gotową masą w środku i na wierzchu, udekorować jagodami goji. 
Sama nie przepadam za kawą, a ten tort robiłam z myślą o narzeczonym, ale ku mojemu zdziwieniu skradł również moje kubki smakowe ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1325kcal
1 kawałek- ok. 110kcal

29 września 2015

JABŁKA ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

Kolejna odsłona darów jesieni, jakimi są jabłka. Jednak tym razem nie w szarlotce, jabłeczniku, czy zapiekance... Dzisiaj coś, na co wcześniej nie wpadłam, a mianowicie jabłka zapiekane w kruchym cieście!
A właściwie w kruchych spodkach!

Deser genialny- polecam wszystkim, na pewno nie będziecie rozczarowani... pyszne kruche ciasto i gorące słodkie jabłka... całość posypana płatkami migdałów- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 2 słodkie jabłka (małe)
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórek, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona, każdą połówkę ponacinać delikatnie wzdłuż.
  2. Banana zblendować i połączyć z mąką jaglaną oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować, a następnie uformować małe spodki, na dno każdego posypać lekko cynamonem i owinąć nimi jabłka.
  4. Całość skropić syropem z agawy i zapiec przez 15- 20 minut w 170 stopniach.
  5. Gotowe słodkości posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Tyle przyjemności i oczywiście wszystko to w wersji dietetycznej :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 150kcal

28 września 2015

ZIELONE CIASTO Z BIAŁYM MAKIEM I POLEWĄ KAROBOWĄ

Zabierając się za pieczenie tego ciasta nie do końca byłam pewna co z tego wyjdzie.
Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)

Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)


Składniki:
Ciasto
  • 8 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 5 łyżek białego maku
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa 
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
  2. Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  3. Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

27 września 2015

JAGLANE BURGERY Z DYNIĄ I GROSZKIEM

Dzisiaj bardzo proste, ale równie smaczne burgery! :)

Z moja ulubioną dynią i groszkiem, idealnie smakują solo, w towarzystwie sosu, czy jako "wkładka" do bułki :)
Chyba nie muszę przypominać o jakże cennych właściwościach kaszy dla naszych organizmów, jednak nie często spotyka się w przepisach ostropest plamisty, który ma zbawienne działanie dla wątroby. Zachęcam do wkomponowania go w przygotowywane przez Was posiłki, ponieważ zdecydowanie podbija walory zdrowotne każdej potrawy :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka ostropestu plamistego mielonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • świeża bazylia
  • przyprawy: curry, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie, po czym wymieszać z groszkiem, puree z dyni, ostropestem plamistym i przyprawami.
  2.  Bazylię poszatkować na drobno, a pestki dyni zmielić na mąkę- oba składniki dokładnie wmieszać w masę.
  3. Z masy uformować dość płaskie burgery, które piec około 35 minut w 180 stopniach.
Idealnie sprawdzą się również, jako przekąska w pracy, czy lekki lunch :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 burgerów)- ok. 725kcal
1 burger- ok. 36kcal

Wegetariański obiad V

25 września 2015

NAJPROSTSZY JAGLANY JABŁECZNIK

Pewnie już zaczęliście sezon na jabłeczniki i szarlotki? ;)
Ja dzisiejszym ciastem właśnie go otwieram!

Jabłecznik banalnie prosty, jaglany- bezglutenowy :) A jabłka zdecydowanie mogą być rekompensatą i pocieszeniem na otarcie łez po letnich owocach :)


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
  3. Do zblendowanej kaszy dodać kaszę kukurydzianą i cynamon- całość dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzch poukładać ponacinane połówki jabłek bez skórki.
  5. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowy jabłecznik przed podaniem ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem trzcinowym i skropić syropem klonowym.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1690kcal
1 kawałek- ok. 141kcal

Jabłko z cynamonem 2015Jesienne Superfoods

24 września 2015

SAŁATKA Z POLENTĄ I PIECZONĄ DYNIĄ

Ostatnio wszechobecna dynia wpadła również do mojej sałatki! :)
Wpadła i bardzo dobrze! Bo wyszło coś lekkiego, kolorowego i jesiennego :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (aromatyzowanej)
  • przyprawy: kurkuma, sól sezamowa, curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować w dwukrotnej ilości wody (do ilości kaszy) z dodatkiem kurkumy i soli sezamowej.
  2. Ugotowaną polentę wyłożyć do prostokątnego naczynia (wyłożonego folią spożywczą) i odstawić do wystygnięcia.
  3. Następnie pokroić polentę na kształt rombów i ugrillować z dodatkiem oliwy na patelni, bądź w piekarniku (15min/170stopni).
  4. Dynię pokroić na plastry, a następnie lekko oprószyć curry oraz słodką papryką i zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
  5. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  6. Na talerzu poukładać romby z polenty, pieczoną dynię, rukolę, pomidory suszone i obsypać pestkami dyni oraz lekko skropić oliwą.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal