6 maja 2015

CIASTO PINACOLADA (LIGHT)

Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!


Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)


Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Masa 
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (napoju) kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • kawałek świeżego ananasa
  • suszone plastry ananasa
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
  3. Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
To ciasto na pewno usatysfakcjonuje wszystkich amatorów ciast z kremami, którzy są na diecie! :)
Najlepiej smakuje schłodzone.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

5 maja 2015

SELEROWE BURGERY Z GRYKI W SEZAMIE

Bardzo często nie doceniamy takich zwykłych, powszechnie dostępnych produktów.
Tym razem chciałam właśnie zrobić "ukłon" w ich stronę i wykorzystać je do przygotowania pysznych burgerów! A mowa o selerze i kaszy gryczanej.

Oba te produkty, dobrze wykorzystanie, smakują świetnie i korzystnie wpływają na zdrowie.
Warto wzbogacić swoją dietę o niedocenianą kaszę gryczaną, czy łuskę gryczaną.
A żeby nie było zbyt nudno całość urozmaiciłam sezamem i wyszły całkiem przyzwoite burgery! :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 1 (mniejszy) seler
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: majeranek, szczypiorek, pieprz, sól sezamowa, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Selera ugotować- połowę zblendować na puree, drugą połowę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną ugotować i również zblendować.
  3. Dokłądnie wymieszać wszystkie składniki z przyprawami (oprócz sezamu) i uformować kule, które następnie spłaszczać.
  4. Każdego burgera obtoczyć w sezamie i piec około 25 minut w 190 stopniach.
Burgery najlepiej smakują z ulubionym sosem- może to być sos pomidorowy (jak u mnie), jogurtowy, czy np. grzybowy :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 410kcal
1 burger- ok.41kcal

4 maja 2015

JAGLANY TORT ORZECHOWY NA ZIMNO

Nie potrafię opisać słowami jakie to było pyszne!!

Genialnie orzechowy spód z nutą daktyli... Delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego i wisienka na torcie, czyli całe orzechy do dekoracji!

Takie słodkości lubię najbardziej- smakowite, słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe.
Na taki tort może pozwolić sobie każdy- nie musimy się obawiać o zbędne kalorie!!


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • garść daktyli
Krem 
  • 200g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka ryżowego orzechowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i połączyć z daktylami- wyrobić ciasto.
  3. Formę wyłożoną folią spożywczą, wyłożyć ciastem (formując dość wysokie brzegi)- odstawić do schłodzenia.
Krem 

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na bardzo gładki krem z masłem orzechowym (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód (można wykonać ozdoby za pomocą rękawa cukierniczego), ozdobić całymi orzechami i ponownie schłodzić.
A co najważniejsze- ten tort nie wymaga pieczenia i najlepiej smakuje mocno schłodzony! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2345kcal
1 kawałek- ok. 195kcal

3 maja 2015

DIETETYCZNE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

Mamy maj, a więc nie może zabraknąć truskawek!!

To dopiero początki wiosenno- letnich skarbów, ale nie mogłam się oprzeć i musiałam wykorzystać je do przygotowania babeczek! :)

Muffinki są bardzo dietetyczne, wszystkie użyte przeze mnie składniki są lekkie i sprzyjają odchudzaniu. I o co dbam najbardziej- są słodkie i smaczne! :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków wielozbożowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka karobu
  • 1 białko jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z karobem.
  2. Banana zblendować z białkiem, mlekiem i jogurtem naturalnym.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, masę przełożyć do foremek, a do każdej włożyć po 1 truskawce.
  4. Muffinki piec 20- 25 minut w 180 stopniach.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 muffinek)- ok. 450kcal
1 muffinka- ok.50kcal

2 maja 2015

KREM Z BATATÓW I KUKURYDZY

Słoneczny krem!


Wszyscy wiemy, jak pyszne, a zarazem sycące i pożywne są zupy krem.
A jeśli przy tym wyglądają uroczo to myślę, że nie trzeba do nich nikogo przekonywać! :)

Połączenie słodkiego, kremowego batata z kukurydzą to był dobry pomysł :)
Całość podana, dla kontrastu, z czarnym makaronem ryżowym- pycha!


Składniki:
  • 1 batat
  • 180g kukurydzy
  • bulion warzywny
  • 30g makaronu ryżowego czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren lnu złotego
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Ugotowanego batata zblendować z kukurydzą, dolewając bulion warzywny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Całosć przyprawić i podawać z ziarnami złotego lnu oraz makaronem z czarnego ryżu.
Prawda, że proste? A jakie efektowne! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.515kcal
1 porcja- ok. 258kcal

1 maja 2015

KOKOSOWE ZAPIEKANKI Z CIECIERZYCY

Lekkie, mocno kremowe i kokosowe!

 

To był strzał w 10! "Naszła" mnie ochota na ciecierzycę na słodko, ponieważ bardzo dawno nie wykorzystywałam jej do wypieków, chociaż bardzo smakuje mi pod taką postacią. Jednak postanowiłam wykonać coś nowego, czego wcześniej nie próbowałam... nie muffiny, nie ciasto... a więc zapiekanka!!

O kokosowym smaku, z dodatkiem słodkiego banana i tahini... podana jeszcze ciepła- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (kilka godzin), a następnie ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną ciecierzycę zblendować z bananem, po czym dodać mąkę kokosową oraz tahini i ponownie zblendować.
  3. Masę przełożyć do foremek (kokilek) i piec około 20- 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 zapiekanki)- ok. 445kcal
1 zapiekanka- ok. 223kcal

30 kwietnia 2015

KASZTANOWE TARTALETKI Z KREMEM AWOKADO

Niezbyt przepadam za smakiem awokado, ale przekonałam się do niego w formie słodkiego kremu :)
Zastanawiałam się też z jakim wypiekiem taki krem smakowałby ciekawie i na myśl przyszła mi od razu mąka kasztanowa!
Wyszło super, a smak był naprawdę satysfakcjonujący :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
Przygotowanie:
  1. Mąkę kasztanową połączyć z karobem, masłem orzechowym i połową zblendowanego banana.
  2. Wyrobić ciasto, a następnie wyłożyń nim foremki i piec 15 minut w 190 stopniach.
  3. Awokado zblendować z drugą połową banana i stevią.
  4. Krem nałożyć do upieczonym spodów (np. przy użyciu rękawa cukierniczego) i udekorować borówkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 124kcal