30 kwietnia 2015

KASZTANOWE TARTALETKI Z KREMEM AWOKADO

Niezbyt przepadam za smakiem awokado, ale przekonałam się do niego w formie słodkiego kremu :)
Zastanawiałam się też z jakim wypiekiem taki krem smakowałby ciekawie i na myśl przyszła mi od razu mąka kasztanowa!
Wyszło super, a smak był naprawdę satysfakcjonujący :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
Przygotowanie:
  1. Mąkę kasztanową połączyć z karobem, masłem orzechowym i połową zblendowanego banana.
  2. Wyrobić ciasto, a następnie wyłożyń nim foremki i piec 15 minut w 190 stopniach.
  3. Awokado zblendować z drugą połową banana i stevią.
  4. Krem nałożyć do upieczonym spodów (np. przy użyciu rękawa cukierniczego) i udekorować borówkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 124kcal

29 kwietnia 2015

KEKSOWE BABECZKI JAGLANE

Bezglutenowe keksy w wersji mini! :)


Już po raz kolejny (chyba setny) przekonałam się, że mąka jaglana jest wspaniałym produktem, który w 100% sprawdza się w wypiekach!

Ma lekko orzechowy posmak, także rewelacyjnie komponowała się z bardzo wartościowymi i słodkimi bakaliami- całość wyszła pysznie! :)

A co najważniejsze są proste w przygotowaniu- może wykonać je każdy! Nawet osoba, która niezbyt często gości w kuchni :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajka
  • 1 banan
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie (rodzynki, śliwki suszone, daktyle, migdały, orzechy brazylijskie)

Przygotowanie: 
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Banana zblendować z jogurtem naturalnym i cynamonem.
  3. Powoli mieszając dodać do białek mąkę, bakalie oraz zblendowaną masę.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec 20 minut w 190 stopniach.
Kto by się nie skusił na taką keksową babeczkę? A do tego dietetyczną i bezglutenową? :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1150kcal
1 babeczka- ok. 96kcal

28 kwietnia 2015

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I CANIHUA

Niby banalna, a jednak niezwykła!
A to za sprawą tych małych niepozornych ziarenek - canihua!

Jakiś czas temu pisałam już o ich wartościach-  bogata w białko, kwas foliowy, czy żelazo :)
Podana w towarzystwie ciekawego w smaku bakłażana i innych kolorowych warzyw tylko zyskała na wartości!


Składniki:
  • 5 łyżek canihua
  • 1/2 bakłażana
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • roszponka
  • koperek
  • sok z limonki
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Ziarna canihua ugotować.
  2. Pomidorki koktajlowe i plastry bakłażana oprószone solą i pieprzem ugrillować.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  4. Sałatkę podać skropioną sokiem z limonki i prażonymi orzechami piniowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kaloria:
Całość (2 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 210kcal

27 kwietnia 2015

RAW BAKALIOWE BATONIKI Z AMARANTUSA

Szybkie, proste batoniki, które mogą stanowić energetyczną przekąskę w ciągu dnia!

 

Delikatny i lekki amarantus świetnie komponuje się z pożywnymi, słodkimi bakaliami- z tej prostej, aczkolwiek pełnowartościowej mieszanki wyszły naprawdę niezłe batoniki :)

Spakowane i zjedzone w pracy, czy szkole mogą zastąpić drugie śniadanie, a przy tym dostarczyć energię potrzebną na cały dzień.

Myślę, że to również świetna propozycja na małe, słodkie i dietetyczne "co nieco" :)


Składniki:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Do rodzynek dodać amarantus, żurawinę, nasiona chia i pokruszone nerkowce- całość dokładnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożyć masę (mocno ugniatając) i schłodzić w lodówce przez 2 godziny- po wyjęciu pokroić na batony.
Batony najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu (lodówce), wtedy są zwarte, nie rozpadają się i smakują najlepiej!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 batonów)- ok. 470kcal
1 baton- ok. 39kcal

26 kwietnia 2015

KRAKERSY Z KUSKUSU KUKURYDZIANEGO I BABKI PŁESZNIK

Banalnie proste, obłędnie lekkie i pyszne!

 

Kto z nas nie lubi podjadać? Szczególnie przy wieczornym seansie firmowym, czy podczas codziennie czynności... na pewno jest to problem znany wielu z Was!

Ale ja mam na to sposób! :) Szybki i prosty, a przy tym zdrowy i co najważniejsze zaspokajający głód!


Składniki:
  • 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 1 łyżka korzenia maca (sproszkowanego)
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 białko jajka
  • curry
Przygotowanie:
  1. Kuskus zalać wrzątkiem na 0,5 cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus wymieszać z białkiem, korzeniem maca, curry i babką płesznik.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę na wysokość nie większą, niż 0,5cm i piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
  4. Upieczoną masę pokroić na małe krakersy.
To również świetna propozycja na wszelkie imprezy, czy dodatek do obiadu :)

Ja podałam je ze świeżymi pomidorami i kremem z buraczków- było pysznie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 375kcal
1 krakers- ok. 8kcal

25 kwietnia 2015

AMARANTUSOWY BUDYNIOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Zdrowy do granic możliwości!

Zamiast mąki pszennej- jaglana i amarantusowa!
Zamiast masła- masło orzechowe!
Zamiast cukru- banan!

A budyń? Oczywiście mój ulubiony jaglany! I do tego słodkie ananasy... to ciasto na pewno może konkurować z każdą tradycyjną wersją :)


Składniki:
Spód i kruszonka
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki masła migdałowego
Budyń
  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka plastrów ananasa

Przygotowanie:
Spód i kruszonka
  1. Banana zblendować, po czym połączyć dokładnie ze sobą wszystkie składniki.
  2. Ugnieść ciasto- jego większą część wyłożyć do formy i lekko ponacinać, z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę.
Budyń
  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym i dosłodzić stevią.
  2.  Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Ułożyć kawałki ananasa i kruszonkę- całość piec 30 minut w 170 stopniach.
Zdrowe i pyszne ciasto gotowe! :) A Wy jak sobie umilacie weekend?


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 80kcal

24 kwietnia 2015

MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA

Polecam wszystkim miłośnikom zdrowych łakoci!:)


Słodkie, wilgotne babeczki z marchewką, podane z kremem straciatella - coś pysznego!

Wypieki z marchewką nie raz gościły na moim stole, ale nigdy w połączeniu z tym kremem. Wilgotne, pożywne i zbite babeczki, podane z prostym, a jednak jak delikatnym kremem to jeden z moich lepszych pomysłów :)



Składniki:
Babeczki
  • 10 łyżek płatków żytnich
  • 2 łyżki mąki żołędziowej 
  • 3 marchewki
  • 2 białka jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Płatki zmielić na mąkę. 
  2. Banany zblendować z białkami.
  3. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  4. Wszystkie składniki na babeczki dokładnie ze sobą wymieszać i przełożyć do foremek- piec 25 minut w 190 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, po czym ugotować w 400ml mleka kokosowego z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić i zblendować na gładki krem z 100ml mleka kokosowego.
  3. Do kremu dodać kruszone ziarno kakao i wymieszać.
  4. Na gotowe babeczki nałożyć krem (można przy pomocy rękawa cukierniczego).

Narobiłam Wam ochoty na takie babeczki? Jeśli tak to nic trudnego! Podzielcie się swoimi wynikami :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1300kcal
1 babeczka- ok. 108kcal

Marchewkowy zawrót głowy