6 kwietnia 2015

CIASTECZKA Z KOMOSY I CHIA

LEKKIE I DELIKATNE!


Ciasteczka upiekłam na bazie komosy ekspandowanej, która podobnie jak ta nieprzetworzona ma lekko orzechowy posmak. Jest jednak lżejsza i chrupiąca :)
Aby je urozmaicić dodałam niezmiernie wartościowe nasiona chia i słodko- kwaśną żurawinę :)

Wyszło wspaniale i niskokalorycznie, bo jedno ciasteczko ma jedynie około 24 kalorie! :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki komosy ekspandowanej
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść żurawiny
  • 1 banan
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, po czym powoli dodawać zblendowanego banana i kolejno pozostałe składniki.
  2. Masę nabierać łyżka i formować ciasteczka.
  3. Piec 15- 20 minut w 160 stopniach (aż się zrumienią).
Ciasteczka chrupałam popijając koktajlem owocowym- smakowały świetnie!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 610kcal
1 ciasteczko- ok. 24kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

5 kwietnia 2015

MIGDAŁOWE CIASTO DAKTYLOWE

Kwintesencja zdrowej słodyczy! :)

 

Pewnie już wielu z Was przekonało się, że ciasta z mąki migdałowej są niezastąpione!

A jakby dodać do tego przesłodkie daktyle, banany i garść nerkowców? Oj wyszło coś pysznego... lekko zbite i mokre, naturalnie słodkie- idealne!

Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, także jeśli już zabrakło Wam podczas świątecznego ucztowania ciast to polecam! ;)


Składniki:
  • 10 łyżek mąki migdałowej
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • garść nerkowców
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wodą i zagotować (około 10 min), a następnie odcedzić.
  2. Wcześniej zmiękczone daktyle zblendować bardzo dokładnie z bananami i mlekiem.
  3. Do całości dodać (cały czas mieszając) mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy nerkowca.
  4. Masę przełożyć do sylikonowej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest w smaku trochę porównywalne do blondie :) Jest równie mokre, zbite i słodkie, ale co najważniejsze? ZDROWE! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 108kcal

4 kwietnia 2015

KRUCHE JAGLANE TARTALETKI Z KREMEM WANILIOWYM I GRANATEM

W mojej lodówce od kilku dni leżał granat i czekał na natchnienie. Zastanawiałam się, czy wykorzystać go do przygotowania słodkości, czy może jakiejś sałatki....?

Oczywiście wygrały słodkości! I to nie byle jakie, bo kruche tartaletki, wypełnione pysznie waniliowym kremem! :)

Prezentują się niesamowicie apetycznie. Myślę, że z powodzeniem można je zaserwować naszym gościom w ramach niebanalnego deseru :)


Składniki:
Tartaletki
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • owoc granatu
  • orzechy macadamia
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z masłem z nerkowców i mąką jaglaną- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii- ostudzić.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć do tartaletek (można użyć w tym celu rękawa cukierniczego).
  3. Całość posypać ziarenkami granatu i orzechami macadamia.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 DUŻE tartaletki)- ok. 810kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

3 kwietnia 2015

CIASTO "MAKOWA PANIENKA"

Ale na diecie! :)


Kolejna propozycja ciasta z makiem również na świąteczny stół!
Jednak nietypowa, bo z lekką masą na bazie ryżu.
Świetny wypiek dla wszystkich na diecie i preferujących lekkie i delikatne słodkości :)

Przy tym na kawałek pozwolić mogą sobie wszyscy na diecie bezglutenowej, a myślę, że najmłodsi również nim nie pogardzą :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki z prosa (jaglanej)
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki maku
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka
Krem
  • 8 łyżek ryżu do risotto
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżeczki stevi
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąki, mak i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać całość.
  4. Przełożyć do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  5. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem
  1. Ryż ugotować w mleku ze stevią i odstawić do ostudzenia.
  2. Następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodając mleka).
  3. Na blat ciasta nałożyć masę i przykryć kolejny blatem ciasta, na wierch również wyłożyć warstwę masy, całość ozdobić makiem i płatkami migdałowymi.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa Wielkanoc

2 kwietnia 2015

KAJMAKOWE MAZURKI PEŁNE BAKALII

Święta już tuż tuż! A więc przepis na szybki mazurek, który musi się udać!

Dzięki masie kajmakowej jest obłędnie słodki. Wypełniony po brzegi rewelacyjnymi bakaliami, który dopełniają całości!

Kuszą również wizualne! :)


Składniki:
Spód
  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżki migdałów
  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru kokosowego
Masa
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • bakalie (żurawina, migdały całe i płatki, morele, mak niebieski i biały)
Przygotowanie:
  1. Dwie łyżki migdałów zmielić na mąkę.
  2. Do mąki żytniej wbić żółtka, dodać olej, cukier i zmielone migdały- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto schłodzić w lodówce (około godziny), a następnie wyłożyć nim formy i ponacinać.
  4. Piec około 20 minut w 170 stopniach.
  5. Na gotowe spody wyłożyć masę kajmakową i ozdobić bakaliami.

Smacznych, bakaliowych Świąt! :)

Kalorie:
Całość (4 duże mazurki)- ok. 2025kcal
1 mazurek- ok. 506kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

1 kwietnia 2015

AMARANTUSOWE MAKOWCE Z FIGAMI

Kolejna wariacja na temat makowca!


Tym razem w kokilkach- takie jednoporcjowe makowce :) Pyszne i zdrowe- bo z dodatkiem amarantusa i suszonych fig :)

Jeżeli niekoniecznie chcecie piec dużego ciasta, myślę, że takie makowce będą świetnym rozwiązaniem, aby zasmakować świątecznych, zdrowych słodkości :)


Składniki:
  • 6 łyżek maku niebieskiego
  • 5 łyżek ziaren amarantusa
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych fig
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
  2. Mak niebieski zalać mlekiem i zagotować, dodając kilka drobno pokrojonych fig- całość gotować około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać len mielony, masę zblendować i odstawić na 15 minut.
  4. Do całości dodać pokruszone orzechy włoskie oraz wcześniej ugotowany amarantus i porządnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do kokilek i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Makowce podawać z rozkrojonymi w formie kwiatów figami i orzechami włoskimi.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 makowce)- ok. 1100kcal
1 makowiec- ok. 550kcal

Bezglutenowa WielkanocWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

31 marca 2015

OWOCOWA TARTA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Bez pieczenia! Bez mąki, cukru i tłuszczu! 



Przy tym obłędnie słodka, dzięki rodzynkom, pełnowartościowa dzięki migdałom oraz pełna witamin dzięki owocom! A wypełnienie, jak zwykle z niezastąpionej kaszy jaglanej!

Czy taką zdrową tartę zjedlibyście podczas Wielkanocnego ucztowania? Ja zdecydowanie tak! I nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień :)

Myślę, że wyglądem kupilibyście nią swoich gości i byliby zachwyceni! A smak?- na pewno każdy amator, nawet tych niezdrowych ciast, byłby usatysfakcjonowany :)


Składniki:
  • 4 garście migdałów
  • 3 garście rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kiwi
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Migdały rozdrobnić/zmielić w blenderze.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować na dość lepką masę.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią lub papierem do pieczenia)- schłodzić w lodówce.
  4. Kaszę jaglaną opłukać, ugotować w mleku kokosowym, dosładzając stevią i odstawić do wystygnięcia.
  5. Kaszę zblendować na gładki krem, wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  6. Całość udekorować plastrami kiwi i borówkami.
Taka wiosenna tarta, ozdobiona przeróżnymi owocami na pewno często będzie gościć na moim stole w różnych odsłonach :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 121kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks