2 lutego 2015

RAW TARTY Z MASĄ CHIA

Deser idealny, na każdą okazję!
Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)

Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)

Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)

Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • garść rodzynek
Masa
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
  2. Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
  3. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Masa
  1. Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
  2. Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
  3. Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Takie tartaletki proponuję podać i zjeść zaraz po schodzeniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal

Walentynkowe menu

1 lutego 2015

KONKURS WALENTYNKOWY

Mam przyjemność ogłosić, że dzisiaj rozpoczynam wraz z Owocowym Rajem Walentynkowy Konkurs, do którego Was wszystkich serdecznie zapraszamy!



Zadanie jest bardzo proste, a przy tym przyjemne i na pewno smaczne :) Otóż należy przyrządzić potrawę walentynkową z produktem, który znajduje się w ofercie sklepu Owocowy Raj. Może być to deser, przystawka, czy danie główne.

Chcielibyśmy, aby danie było charakterystyczne dla tego jakże miłego dnia i zawierało wyróżniające je "miłosne" akcenty.

Przepis należy zamieścić na własnym blogu z odnośnikiem (linkiem) do mojego bloga oraz produktu z oferty Owocowego Raju. Zgłoszenie z linkiem do Waszego bloga proszę przesłać na mój adres mejlowy: magdalenakuchaja@gmail.com - nic prostszego!

A dla zachęty dodam, że nagrodzone zostaną 3 przepisy:
Zwycięzca- bon podarunkowy o wartości 70 zł (do wykorzystania w sklepie Owocowy Raj)
Wyróżnienie1- bon podarunkowy o wartości 30 zł (do wykorzystania w sklepie Owocowy Raj)
Wyróżnienie 20- bon podarunkowy o wartości 20 zł (do wykorzystania w sklepie Owocowy Raj)

Konkurs trwa od dzisiaj do 14 lutego br. włącznie.
Ilość zgłaszanych przez jedną osobę przepisów jest nieograniczona! Zatem do dzieła!

Już nie mogę się doczekać Waszych pyszności! :)

29 stycznia 2015

SAŁATKA Z KUSKUSEM I CIECIERZYCĄ

Uwielbiam takie pożywne sałatki na bazie kasz. Jest w nim warzywny misz- masz :)

Najlepsze jest to, że do takiej sałatki można dodać co tylko się zechce, a ona po przygotowaniu kusi nie tylko smakiem, ale i kolorami!

Do mojej sałatki oprócz kaszy kuskus dodałam również ciecierzycę, co sprawiło, że była jeszcze bardziej sycąca! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus razowej
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 1 marchew
  • kawałek buraka
  • 1 cukinia
  • kawałek dyni
  • kilka brukselek
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • przyprawy: suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Kasze kuskus zalać wrzątkiem na pół centymetra ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
  3. Marchew pokroić w talarki, buraka w słupki i ugotować w osobnych garnkach, podobnie jak brukselkę.
  4. Cukinię pokroić w półtalarki, a dynię w większą kostkę i ugrillować w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  5. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Propozycja na lekki i pożywny lunch lub niebanalną kolację :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 710kcal
1 porcja- ok.237kcal

28 stycznia 2015

KREMOWY KOKTAJL DAKTYLOWY

Powiem tyle- tym koktajlem można się nasycić! A przy tym jest obłędnie kremowy i słodki!
Idealny na deser... słodki poranek, czy porządny podwieczorek :)

A Wy jakie koktajle lubicie najbardziej?


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • orzechy brazylijskie
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać, a następnie ugotować w 1,5 szklanki mleka z pokrojonymi daktylami- odstawić do wystygnięcia.
  2.  Ostudzoną kaszę zblendować z bananem i pozostałym mlekiem.
  3. Podać z masłem orzechowym, orzechami brazylijskimi i polać syropem klonowym.
Myślę, że następnym razem z podobnych składników spróbuję zrobić lekko zmrożonego szejka- kto jest za? :)


Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 640kcal
1 koktajl- ok. 320kcal

Niskokaloryczny styczeń

27 stycznia 2015

KOKOSOWA TARTA Z KUKURYDZIANĄ MASĄ

Czyli kolejna propozycja na wykorzystanie powszechnie dostępnej, a bardzo często niedocenianej kaszy kukurydzianej.
Tym razem udowadniam, że oprócz propozycji śniadaniowych, czy w przystawkach sprawdziła się równie świetnie, jako masa do słodkiej tarty!

Spód tarty wykonałam z mąk bezglutenowych, o lekko słodkawym posmaku- całość rewelacja!



Składniki:
Spód
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 3 łyżki sezamu
Masa
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni, a następnie zblendować do konsystencji masła (w blenderze lub młynku do kawy).
  2. Banana zblendować, a następnie połączyć z mąkami i pastą sezamową.
  3. Ugnieść i wyrobić ciasto, które następnie wyłożyć do formy i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Masa
  1. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym i stevią.
  3. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód, udekorować jagodami goji i wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest idealne dla każdego- alergika, osoby na diecie odchudzającej, czy dla dzieci! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1315kcal
1 kawałek- ok. 110kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęNiskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu

26 stycznia 2015

MIGDAŁOWE BABECZKI Z MANGO

Babeczki upiekłam zupełnie niespodziewanie i spontanicznie! Sięgając do lodówki po mango miałam zamiar zrobić koktajl na bazie mango, banana i ugotowanych w mleku daktyli.
Po zblendowaniu tych trzech składników stwierdziłam, że byłaby to świetna baza smakowa do upieczenia babeczek... nie myśląc długo dodałam mąki i inne składniki- tak powstały te pyszne, słodkie i nieco tropikalne babeczki!

Nie muszę już chyba Was zapewniać, że babeczki (jak wszystko, co piekę) są dietetyczne- pełnowartościowe i bezglutenowe mąki, zero sztucznego cukru i brak niezdrowych tłuszczów czynią je idealną propozycją dla dbających o zdrowie i urodę oczywiście ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 banana
  • 1/2 mango
  • garść daktyli
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka rodzynek
Przygotowanie: 
  1. Daktyle zagotować w mleku (nie odlewać mleka).
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Do sylikonowych foremek wyłożyć po łyżce masy, następnie kilka rodzynek i kolejną łyżkę masy.
  4. Babeczki piec około 40 minut w 160 stopniach.
Czy Wam też często się zdarza stworzenie potrawy, której nie planowaliście i wyszło tak pysznie? :)
Chyba czasem w kuchni trzeba dać się ponieść chwili i spuścić wodzę fantazji, a jest szansa, że uzyskamy coś naprawdę pysznego :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 655kcal
1 babeczka- ok. 82kcal

Niskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu

25 stycznia 2015

KRUCHE CALZONE NA SŁODKO

Na słodko i dietetycznie! Polecam również wszystkim "bezglutenowcom" :)

Pieróg z podanych składników wychodzi dość spory, więc spokojnie z niżej wymienionych ilości można upiec dwa mniejsze. Ja jestem ogromnych łasuchem, więc nie miałam problemu ze zjedzeniem całego :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka tahini
Nadzienie
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 3 daktyle
  • 2 orzechy brazylijskie

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować i połączyć z pozostałymi składnikami.
  2. Zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
Nadzienie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi daktylami i wymieszać z orzechami brazylijskimi.
  3. Na wcześniej przygotowane ciasto nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić rogi.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze160 stopni, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 650kcal

Niskokaloryczny styczeń