13 sierpnia 2014

BORÓWKOWE KOKILKI Z KUSKUEM I AMARANTUSEM

Hm... jakby tu wykorzystać pyszne borówki? A może by tak owocowa zdrowa zapiekanka?
Tak! Z kuskusem i odrobiną amarantusa!

I to był strzał w dziesiątkę! Było bardzo dobre i z pewnością do powtórzenia :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy KUSKUS
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki borówki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem na pół cm ponad poziom kaszy, przykryć i pozostawić na 10 minut (do wchłonięcia całego płynu).
  2. Banana obrać i zblendować, a następnie wymieszać z kaszą, amarantusem, stevią i pokruszonymi orzeszkami pinii.
  3. W kokilkach ułożyć warstwę masy, łyżkę borówek i na wierzch kolejną warstwę masy.
  4. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika i chwilowym wystudzeniu podawać z jogurtem naturalnym.
*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 kokilki)- ok. 420kcal
1 kokilka- ok. 210kcal

Błękitne skarby lata!

12 sierpnia 2014

WARZYWNE PIZZERINKI Z KALAFIORA

Warzywna wersja uwielbianych przez wielu pizzerinek! :)


Kiedyś już eksperymentowałam z pizzą z kalafiora. Tym razem postanowiłam zrobić coś w stylu przekąsek, na troszkę zmodyfikowanym spodzie i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle.


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 4 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • warzywa: dynia, botwina, marchew, rzodkiewki
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: curry, sól morska, oregano, pieprz
Przygotowanie:
  1.  Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie obgotować go 8 minut w mikrofali (nie odsącz z nadmiaru wody).
  2. Do kalafiora dodać mąkę sojową, posiekany koperek i curry oraz wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć małe pizzerinki z masy, piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
  4. Z pomidorów zrobić na patelni sos z dodatkiem oregano, soli i pieprzu.
  5. Dynię, botwinę i marchew ugrillować.
  6. Na gotowe pizzerinki wyłożyć sos, ugrillowane warzywa, pomidora pokrojonego w plastry i rzodkiewkę- całość zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać kiełkami.
Idealne za wieczór przez telewizorem lub imprezę! :)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!
 
Kalorie:
Całość (14 pizzerinek)- ok. 520kcal
1 pizzerinka- ok. 37kcal


11 sierpnia 2014

KREM Z CUKINII Z MAKARONEM RYŻOWYM

Kolejna lekka potrawa zainspirowana zakupami na rynku ;)
Te ogromne, zielone świeżutkie cukinie... od razu zdecydowałam się zakupić jedną i tak powstała lekka zupa z cukinii ;)


Składniki:
  • pół dużej cukinii
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
  • ostropest plamisty (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Cukinię obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w małej ilości wody.
  2. Ugotowaną cukinię odcedzić z nadmiaru wody i zblendować z dodatkiem przypraw oraz ostropestu.
  3. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty pod przykryciem, odcedzić.
  4. Zupę podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i koperku.
Naturalnie pyszna i lekka ;)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 250kcal
1 porcja- ok. 125kcal

10 sierpnia 2014

LODY JAGODA- PORZECZKA- MORELA

Szybki sposób na domowe lody owocowe?
Nic prostszego!! Mocno owocowe i zmrożone! :) Idealne na upalne popołudnie :)


Składniki:
  • 4 morele
  • 100g czerwonej porzeczki
  • 100g jagód
Przygotowanie:
  1. Wszystkie owoce osobno zblendować (morele uprzednio obrać ze skórki).
  2. Przełożyć warstwami do foremek i zamrozić.
I gotowe! Szybko, zdrowo i kolorowo! :)

Kalorie:
Całość (6 lodów)- ok. 160kcal
1 lód- ok. 27kcal

Akcja lodowa 2014 Lekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014

9 sierpnia 2014

TRUSKAWKOWA ZAPIEKANKA JAGLANA Z MIĘTĄ

Niestety pora truskawek powoli dobiega końca, dlatego zdecydowałam się jeszcze skorzystać i połączyć je z kasza jaglaną oraz cudownym aromatem świeżej mięty!

Wyszło naprawdę nieźle i z pewnością powtórzę tą zapiekankę z innymi owocami :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 200g truskawek
  • 1 banan
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (firmy  OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Listki mięty zalać wrzątkiem i zaparzyć.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości w naparze z mięty.
  3. Banana obrać i zblendować z kaszą (nie do całkowitej gładkości), a następnie wymieszać ze stevią i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
  4. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kaszy, kolejno truskawki pokrojone w ćwiartki i następną warstwę kaszy.
  5. Całość zapiekać przez około 15- 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Po wyjęciu pozostawić na 10 minut do wystygnięcia i podawać z jogurtem naturalnym.

Taka zapiekanka świetnie nadaje się na letnie śniadanie, czy podwieczorek!

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie: 
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

8 sierpnia 2014

BRZOSKWINIOWA KASZA KUKURYDZIANA Z MUSEM MORELOWYM I BORÓWKAMI

Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam sobie bezglutenową kaszę kukurydzianą wypełnioną po brzegi owocami, które pięknie "uśmiechały się" na straganie podczas porannych zakupów ;)

Morele- nie tylko smaczne, ale sprzyjają zdrowiu i urodzi. Mają świetny wpływ na trawienie, ale i ciśnienie. Borówki zaś są bogate nie tylko w smak, ale również i składniki odżywcze. Wykazują też korzystny wpływ na wzrok. A brzoskwinie... słodziutkie i na dodatek chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek! Także nie pozostaje nam nic innego, jak tylko korzystać z obfitości lata i witamin!

Warto też dodać, że kasza kukurydziana jest produktem bezglutenowym, więc moja propozycja świetnie sprawdzi się dla wszystkich alergików również, jako przekąska czy podwieczorek ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 brzoskwinia
  • 3 świeże morele
  • 3 suszone morele (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • pół szklanki borówek
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (do wchłonięcia całego płynu), cały czas mieszając.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać stevię i wymieszać w pokrojonymi brzoskwiniami oraz borówkami.
  3. Morele obrać ze skórki, zblendować na mus i wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki morelami suszonymi.
  4. Całość przełożyć do mieseczki, polać musem i obsypać borówkami.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 440kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Kukurydziane wariacje IIIBłękitne skarby lata!

7 sierpnia 2014

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI

A na dzisiejszy upalny dzień łyk orzeźwienia w postaci koktajlu z czerwonej porzeczki!
Idealnie gasi pragnienie, a przy okazji można zasmakować troszkę uroków lata ;)

No i oczywiście nie muszę chyba wspominać, jak korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę! ;)


Składniki:
  • 150g czerwonej porzeczki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Wszystko razem zblendować.
  2. Schłodzić w lodówce i gotowe!
Kalorie:
Całość (1 koktajl)- ok. 160kcal

Letnie Orzeźwienie 2014Lekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne