9 sierpnia 2014

TRUSKAWKOWA ZAPIEKANKA JAGLANA Z MIĘTĄ

Niestety pora truskawek powoli dobiega końca, dlatego zdecydowałam się jeszcze skorzystać i połączyć je z kasza jaglaną oraz cudownym aromatem świeżej mięty!

Wyszło naprawdę nieźle i z pewnością powtórzę tą zapiekankę z innymi owocami :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 200g truskawek
  • 1 banan
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (firmy  OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Listki mięty zalać wrzątkiem i zaparzyć.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości w naparze z mięty.
  3. Banana obrać i zblendować z kaszą (nie do całkowitej gładkości), a następnie wymieszać ze stevią i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
  4. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kaszy, kolejno truskawki pokrojone w ćwiartki i następną warstwę kaszy.
  5. Całość zapiekać przez około 15- 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Po wyjęciu pozostawić na 10 minut do wystygnięcia i podawać z jogurtem naturalnym.

Taka zapiekanka świetnie nadaje się na letnie śniadanie, czy podwieczorek!

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie: 
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz