4 sierpnia 2014

BURGERY Z BOBU

Niestety powoli żegnamy się z bobem, który tak bardzo lubię.
Dlatego korzystam póki jeszcze mogę i tym razem serwuję burgery z bobem!

Dodałam do nich kaszę kuskus i rewelacyjną fasolę mung, którą otrzymałam od OWOCOWY RAJ. Fasola dodaje bardzo ciekawego smaku, a w połączeniu z delikatnym kuskusem i bobem sprawdza się świetnie.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 3 łyżki fasoli mung (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 150g bobu
  • 1 jajko
  • łyżka koperku
  • przyprawy: pieprz kolorowy, curry
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią (firmy OWOCOWY RAJ)
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Fasolę mung namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować.
  3. Bób ugotować, obrać ze skórek- połowę lekko rozgnieść widelcem,drugą połowę pokroić na połówki.
  4. Połączyć kuskus, fasolę mung, bób, z jajkiem, koperkiem i przyprawami.
  5. Uformować burgery (niezbyt duże) i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Burgery zjadłam z pieczonymi w piekarniku frytkami z dyni, która jest moim numerem 1, jeśli chodzi o warzywa. A sezon już coraz bliżej....! :)

Kalorie:
Całość (18 burgerów)- ok. 550kcal
1 burger- ok. 31kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

3 sierpnia 2014

TRÓJSMAKOWE SORBETY

Upały nie odpuszczają, więc dzisiaj serwuję pyszne i orzeźwiające owocowe sorbety!!

Są banalnie proste w wykonaniu, a stanowią dietetyczny i zdrowy zamiennik wysokokalorycznych lodów ;)


Składniki:
  • duży plaster arbuza
  • 250g truskawek
  • 1 mango
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie owoce obrać ze skórek, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Każdy owoc osobno zamrozić.
  3. Na 20 minut przed przygotowaniem owoce wyciągnąć z zamrażalnika.
  4. Każdy owoc zblendować do konsystencji lodów, zostawiając niewielkie kawałki owoców, które nadają jeszcze lepszy smak.
  5. Całość posypać rodzynkami i od razu podawać.
Sorbety po wykonaniu można powtórnie włożyć do zamrażalnika, jeżeli zbyt mocno się rozmroziły.

*Rodzynki ze sklepu OWOCOWY RAJ zaskoczymy mnie bardzo pozytywnie. Jestem fanką wszelkich bakalii, jednak już dawno nie jadłam tak miękkich, a jednocześnie naturalnie słodkich i mięsistych rodzynek. Polecam!

Kalorie:
Całość- 460kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczneLekkie desery bez piekarnika vol 2Akcja lodowa 2014

1 sierpnia 2014

BISZKOPT JAGLANY Z OWOCAMI

Czyli letnich słodkich szaleństw ciąg dalszy!

Lekki- bez mąki, cukru i tłuszczu! :)

Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców. Jednak można dodać wybrane przez siebie owoce, czy bakalie i zmodyfikować dodatki według uznania :)


Składniki:
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki stevi
  • garść daktyli
  • garść malin
  • garść jagód

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglana uprażyć na suchej teflonowej patelni, opłukać i ugotować w wodzie do całkowitej miękkości.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać mleko i zblendować na gładką masę.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować.
  4. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  5. Żółtka zbendować z daktylami i stevią, dodając po łyżce masy z kaszą- tak do całkowitego połączenia składników.
  6. Do ubitych wcześniej białek dodawać masę, powoli mieszając.
  7. Na koniec dodać mąkę owsianą i również delikatnie wymieszać.
  8. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub sylikonowej) i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg).
  9. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  10. Gotowy biszkopt podawać z malinami i borówkami.
Biszkopt jaglany z owocami to jeden z moich faworytów wśród zdrowych wypieków!
Kasza jaglana sprawdza się w nich idealnie!


Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1180kcal
1 kawałek- ok. 98kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

31 lipca 2014

SUSHI PO POLSKU

Zachwycona domowym sushi postanowiłam wykonać jego kolejną wersję.
Oczywiście z tradycyjnym sushi ma ona mało wspólnego, jednak bardzo mi smakowała!

Użyłam w większości typowych polskich składników w połączeniu z nutą orientu i wyszło coś ciekawego ;)


Składniki:
  • 2 liście nori
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • 200g szpinaku
  • 1 łyżka koperku
  • 100g kurek
  • 3 liście sałaty
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka pistacji
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować.
  2. Szpinak (przy użyciu mrożonego rozmrozić) poddusić z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
  3. Ciecierzycę zblendować ze szpinakiem na pastę dodając przyprawę garam masala i koperek.
  4. Kurki ugotować w lekko osolonej wodzie.
  5. Na liściu nori ułożyć warstwę pasty, a następnie kurki i sałatę (zostawić kawałek liścia z jednego brzegu wolny, by móc go swobodnie zawinąć).
  6. Liść mocno zawinąć dociskając, a następnie pokroić na kawałki.
  7. Podać z pistacjami i sosem sojowym.
*Ostropest plamisty jest bardzo cennym ziołem oczyszczającym wątrobę. Odtruwa organizm i jest stosowany w leczeniu marskości wątroby, nieżytu dróg żółciowych, czy kamicy żółciowej.

Kalorie:
Całość (15 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 30kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

30 lipca 2014

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z JAGODAMI

Pogoda wspaniała, sezon na owoce w pełni, więc kolejna propozycja wykorzystania jagód!

Babeczki, które upiekłam są bezglutenowe i oczywiście pełne zdrowia ;)
Idealne do porannej lub popołudniowej kawy, bądź jako lekka i słodka przekąska podczas wylegiwania się na plaży!!! :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • garść daktyli
  • garść orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 150g jagód
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, a następnie zblendować z mlekiem.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować dokładnie z żółtkami.
  4. Do masy daktylowej z żółtkami dodawać po łyżce kaszy, cały czas blendując do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Do całości dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, tą samą czynność powtórzyć z mąką jaglaną, a następnie z jagodami i pokruszonymi orzechami nerkowca.
  6. Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Dla mnie jest to pyszne połączenie- smak jagód lekko kwaskowaty ze słodyczą i delikatnością, którą dają orzechy nerkowca i kasza jaglana. A słodycz czysto naturalna, którą dają suszone daktyle ;) 

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1310kcal
1 babeczka- ok. 109kcal

Słodkie jagodowe latoPłaski brzuch- posiłki dietetyczne

29 lipca 2014

WSPÓŁPRACA Z OWOCOWYM RAJEM!!

Po mojej ponad tygodniowej nieobecności nareszcie mogę zabrać się za kolejnego posta.

Tym razem jest mi niezmiernie miło go zamieszczać, ponieważ dotyczy współpracy nawiązanej ze sklepem "OWOCOWY RAJ". Jest to sklep internetowy, który od razu przypadł mi do gustu. W jego ofercie znajdują się znakomite produkty: przeróżne bakalie, przyprawy, czy zioła, które będę miała przyjemność testować. Już na pierwszy rzut oka produkty prezentują się rewelacyjnie i zapewne będą najwyżej jakości!



Przez najbliższy czas na pewno znajdziecie na moim blogu przepisy z zastosowaniem wszystkich tych pysznych i zdrowych składników. Bo jak przy tylu genialnych produktach można się powstrzymać? ;)
http://www.owocowyraj.eu/

Zachęcam Was do zajrzenia na stronę internetową i zapoznania się z ofertą sklepu (klik w zdjęcie), a ja na bieżąco będę zamieszczać recenzje produktów ;)

Pozdrawiam serdecznie i biorę się za gotowanie! :)

17 lipca 2014

SPAGHETTI Z CUKINII

Czyli super lekki lunch w upalny dzień! :)

Idealna propozycja na wykorzystanie cukinii i posiłek w gorący dzień.
Proste, wręcz banalne danie!


Składniki:
  • 1 cukinia
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: curry, oregano, czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
  1. Cukinię pokroić na cienkie paseczki i obgotować 2 minuty w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
  2. Pomidory poddusić na patelni (około 15 minut) z dodatkiem pozostałych przypraw.
  3. Pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  4. Na talerz wyłożyć "cukiniowy makaron", sos, kiełki brokuła i posypać pestkami dyni.
I gotowe! Świetnie zastępuje sałatkę na lunch, a do tego jest bardzo dietetyczne!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 230kcal
1 porcja- ok. 115kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne