9 lipca 2014

CZARNY RYŻ NA KWIECIE Z CUKINII

Kilka świeżych warzyw, kilka łyżek czarnego ryżu oraz soczewicy i obiad gotowy!
Typowo letni pełen naturalnych smaków i  lekki obiad ;)


Składniki:
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża marchew
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, imbir
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut).
  3. 3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę.
  4. Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry.
  5. Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni).
  6. Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego do odparowania prawie całego płynu.
  7. Warzywa przyprawić odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką i imbirem, dodać koncentrat i dusić jeszcze przez 5- 10 minut.
  8. Na talerz nałożyć czarny ryż wymieszany z soczewicą, dookoła ułożyć plastry cukinii, na koniec wszystko dekorując sosem warzywnym i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Gotowe! Smacznego!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

7 lipca 2014

PANCAKES OWSIANE Z PORZECZKAMI

Lżejsza, a równie smaczna wersja klasycznych pancakes'ów! :)

A do tego urocze czerwone porzeczki!

Podstawą placuszków są płatki owsiane, słodzone daktylami z dodatkiem jakże wartościowych porzeczek... Porzeczki posiadają bogaty skład chemiczny (witamina C, prowitamina A, sole mineralne) z czego wynikają ich właściwości oczyszczające, odświeżające, czy moczopędne.
Warto korzystać z dobroci lata!


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 50g daktyli
  • garść porzeczek
Przygotowanie:
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na gładką masę.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy.
  3. Bardzo dokładnie zblendować ze sobą jajko, banana, mąkę owsianą oraz masę daktylową.
  4. Do całości dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
  5. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron, podczas smażenia zmniejszyć temperaturę.
Takie pancakes możemy śmiało zajadać jako śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w podróży.

Kalorie:
Całość (14 pancakes)- ok. 450kcal
1 pancakes- ok. 32kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiad

5 lipca 2014

WEGETARIAŃSKIE SUSHI

Niestety mój "pierwszy raz" z sushi nie był zbyt udany... chcąc uczcić wyjątkową okazję wybrałam się z narzeczonym na sushi, które nas bardzo rozczarowało...
Jednak były w nim elementy, które mi smakowały i coś takiego, co powoduje, że chciałam spróbować go jeszcze raz.

Dlatego postanowiłam wykonać moją wegetariańską wersję sushi! Było pyszne!
Użyłam kilku nietypowych składników, które ciekawie zmieniły jego smak. Z pewnością w niedługim czasie zrobię je ponownie! :)


Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod).
Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu! A ponad wszystko- świetnie smakują :)



Składniki:
  • 3 liście nori
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • kiełki brokuła
  • 2 liście sałaty
  • 1 mały ogórek
  • 1 marchew
  • słupki grillowanej dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy

 Przygotowanie:
  1. Ugotować oddzielnie komosę ryżową i czarny ryż, a następnie ostudzić.
  2. Liść nori ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu.
  3. Na matowej stronie wyłożyć komosę ryżową, tak aby przy końcu liścia zostawić co najmniej 1,5 cm wolnego miejsca.
  4. Na komosę wyłożyć czarny ryż, a następnie wzdłuż u dołu liścia pozostałe dodatki.*
  5. Zawijać liść przy pomocy maty bambusowej, mocno dociskając (po pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo).
  6. Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu.
  7. Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości.
  8. Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.
*Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.


Dodam, że ta wersja sushi jest wręcz wegańska, a w dodatku bezglutenowa.
Z łatwością możemy je spakować do pojemnika i zabrać na letni piknik, wycieczkę, czy po prostu lunch w pracy :)

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 610kcal
1 kawałek- ok. 24kcal

Wegetariański obiad IIIW drodze na wakacje Cukrzyca ciążowa-obiad

3 lipca 2014

JAGODOWY KOKTAJL JAGLANY

Pora na jagody!!

 

Jak wykorzystać kolejny sezonowy owoc... do dzieła!
Pożywny koktajl z dodatkiem kaszy jaglanej- pożywny owocowy łyk orzeźwienia!! :)




Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (w wersji wegańskiej roślinnego)
  • 250g jagód
  • pół banana
  • 1 łyżeczka stevi

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, aby pozbyć się goryczki i ugotować w 3/4 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu).
  2. Pozostawić kaszę do ostygnięcia a następnie zblendować dokładnie z resztą mleka, jagodami, bananem i stevią.
  3. Odstawić na godzinę do lodówki, w celu schłodzenia koktajlu.
Na zdrowie! :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

Słodkie jagodowe latoLetnie Orzeźwienie 2014Cukrzyca ciążowa-obiad

1 lipca 2014

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOTLECIKAMI Z CUKINIĄ

Czyli zielono mi!!

 

Kolejny pyszny letni obiad:)
Połączenie chłodniku z kotlecikami z kuskusem i cukinią- jedno z lepszych!


Składniki:

Chłodnik
  • 370g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 5 ogórków
  • koperek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • koperek
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn
 
Przygotowanie:

Chłodnik
  1.  Jogurt naturalny wymieszać z bulionem.
  2. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie dodać do jogurtu.
  3. Do całości dodać posiekany koperek i przyprawy.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Kotleciki
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcedzić z nadmiaru wody i dodać do kaszy z jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
  3. Wszystko razem wymieszać, a następnie uformować małe kotleciki.
  4. Kotleciki piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 Sycące, a jednocześnie lekkie- tak jak lubię najbardziej ;)

 Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.690kcal
1 porcja- ok. 345kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014

29 czerwca 2014

PLACKI JAGLANE Z BORÓWKAMI CZY TRUSKAWKAMI? :)

Z borówkami czy truskawkami...? Hm... borówki... truskawki...? Zdecydowanie jedno i drugie!
Bezglutenowe i pyszne! Idealny podwieczorek albo śniadanie? ;)

Śmiało mogę powiedzieć- lubię placki! :)))


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką jaglaną, proszkiem do pieczenia, stevią i jogurtem naturalnym.
  3. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Ciasto podzielić na dwie części- do jeden dodać borówki, do drugiej drobno pokrojone truskawki.
  5. Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać po łyżce ciasta, lekko je rozsmarowując.
  6. Znacznie zmniejszyć temperaturę i smażyć pod przykryciem, następnie placki odwrócić i smażyć z drugiej strony trochę krócej.
  7. Placuszki podawać układając jeden na drugim (bądź rozkładać na talerzu) przekładając musem owocowym z truskawek i borówek.
Kalorie:
Całość (16 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 33kcal

By Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadBłękitne skarby lata!

28 czerwca 2014

PLACEK Z CIECIERZYCY Z PASTĄ Z BOBU

Już od dawna zamierzałam upiec placek z ciecierzycy, który będzie przypominał orientalny chlebek.
Dodałam sezamu, który sprawił, że to danie stało się jeszcze bardziej azjatyckie ;)

Tak dla kontrastu- pasta z bobu! Przecież mamy sezon, więc czemu nie skorzystać? Czemu nie podać tego właśnie z plackiem z ciecierzycy? ;)

Danie jest w zupełności wegańskie, zdrowe i sycące ;)


Składniki:

Placek
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki sezamu
  • curry
Pasta
  • 250g bobu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól morska, rozmaryn

Przygotowanie:

Placek
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny i ugotować.
  2. Len mielony zaparzyć we wrzątku.
  3. Następnie zblendować ciecierzycę z lnem, natką pietruszki i curry.
  4. Do masy dodać 3 łyżki sezamu i wymieszać.
  5. Całość przełożyć do sylikonowej formy i posypać pozostałą łyżką sezamu.
  6. Całość piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (czas zależy od tego, jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać).*
 Pasta
  1.  Bób ugotować do miękkości.
  2. Ugotowany bób rozgnieść z oliwą i przyprawami. 
*Mój placek był w środku wypieczony, ale nie przesuszony, a z wierzchu chrupiący!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

Wegetariański obiad IIIBy Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadW drodze na wakacje Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014