18 grudnia 2013

ZAPIEKANKA JAGLANA NA SŁODKO I MEGA PAKA !!

Dzisiaj zapukał do moich drzwi Święty Mikołaj, który był wysłannikiem firmy VOG :)

Z uwagi na fakt, że nawiązałam współpracę z firmą VOG, otrzymałam wiele super produktów.
Gdy otworzyłam paczkę i zobaczyłam, co jest w środku od razu w mojej głowie zrodziło się milion pomysłów na nowe zdrowe i dietetyczne, a przy tym pełnowartościowe posiłki i wypieki!!!
Z resztą sami zobaczcie...

  

Oczywiście mimo zmęczenia po pracy nie mogłam oprzeć się, by nie wykorzystać choćby jednego z produktów! Jak już wspominałam w poprzednim poście urzekła mnie kasza jaglana w formie ciasta i obiecałam, że niebawem pojawi się kolejny wypiek z nią w roli głównej!

Przedstawiam szybką zapiekankę jaglaną na słodko z aromatycznym cynamonem, starym jabłuszkiem i rodzynkami firmy KRESTO (muszę przyznać, że są one miękkie i słodkie oraz w żadnym calu niescukrzone).



Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
Przygotowanie:
  1. Kaszę na początku opłukać dwukrotnie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  2. Gotować ją w mleku z dodatkiem stevii (na małym ogniu przez 20 min), tak by całe mleko zostało wchłonięte przez kaszę.
  3. Następnie odstawić i poczekać, aż wystygnie.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie do kaszy cynamonu, rodzynki oraz połowę startego jabłka.
  5. Wymieszać całość i przełożyć do naczynia, w którym będzie zapiekana.
  6. Na wierzchu można udekorować naszą zapiekankę drugą połową jabłka pokrojonego w plasterki.
  7. Nasz słodki przysmak zapiekać przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MNIAM!!



Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 380kcal

17 grudnia 2013

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

I nadeszła pora na kolejny niestandardowy wypiek! Na celowniku dzisiaj kasza jaglana w formie CIASTA!!

Ciasto wyszło niesamowicie dobre i w zupełności urzekło moje kubki smakowe.
Niestety wykonanie ciasta jest troszkę czasochłonne, ale jego smak w zupełności to wynagradza!



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka stevii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g suszonych śliwek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowanie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
  3. W międzyczasie jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając stevię oraz cynamon.
  4. Do musu dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajko oraz proszek do pieczenia. Uwaga! Całości nie blendować tylko porządnie wymieszać.
  5. Na sam koniec do masy wrzucić kilka pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek, a kilkoma ozdobić ciasto na wierzchu.
  6. Całość przelać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
*Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.

 Ten wypiek przypadł mi wybitnie do gustu, także możecie się spodziewać w najbliższym czasie kolejnych, hm... może muffiny? ;)

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

15 grudnia 2013

KREM Z CIECIERZYCY Z KURKAMI

Przedstawiam mój wegański eksperyment, który łączy smaki orientalne z tradycyjnymi.
Na pomysł ten wpadłam odnajdując w lodówce puszkę ciecierzycy i kilka zamrożonych kurek.

Według mnie ten krem świetnie sprawdzi się, jako zamiennik zupy grzybowej na wigilijnym stole ;) Jest bardzo sycąca, a przy tym lekka i wartościowa.



Składniki:
  •  puszka ciecierzycy konserwowej
  • 100g kurek
  • 1 łyżka sezamu
  • 200ml bulionu grzybowego
  • przyprawy: czosnek, imbir, curry
Przygotowanie:
  1. Kutki obgotować w wodzie (nie wylewać powstałego bulionu, ponieważ będzie on potrzebny do zrobienia zupy).
  2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować z sezamem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodać bulionu warzywnego i przyprawić. Następnie dodać kurki.
  4. Wszystko razem zagotować i gotowe!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 310kcal
1 porcja- ok. 155kcal

13 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY MIGDAŁOWIEC

Mega dietetyczny, mega pyszny- biszkopt migdałowy!


Tym razem, w tym gorącym przedświątecznym okresie, postanowiłam poeksperymentować z ciastem, którego podstawą będą jedynie orzechy. Szczerze muszę się przyznać, że nie sądziłam, że bez mąki i cukru może wyjść takie cudo! Kto by pomyślał... a ciasto jest naprawdę wyjątkowo dobre i stanowi świetną propozycję na świąteczny stół.


Składniki:

Biszkopt

  •  5 jajek
  • 200g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
Masa
  • 100g serka naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • garść nerkowców (namoczonych przez kilka godzin)
Polewa
  • 3 połówki brzoskwiń
  • pokruszone nerkowce

Przygotowanie:
  1. Płatki migdałów zmielić na mąkę w malakserze. 
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć ze stevią i wanilią oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Do białek dodawać kolejno masę z żółtkami i mąkę migdałową, cały czas mieszając.
  4. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku formy sylikonowej papier nie jest potrzebny).
  5. Ciasto piec około 30- 40 minut w 180 stopniach (najlepiej wykałaczką sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone).
  6. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować go od razu z piekarnika, aby zbytnio nie opadło.
  7. W tym czasie można przygotować masę. Jest to bardzo proste- wystarczy zmiksować razem banana, serek oraz wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Czas blendowania jest dość długi, ponieważ masa nie powinna mieć żadnych grudek. Gotowa masa jest po prostu wybita!!!
  8. Przestudzony biszkopt przekroić w poprzek, by powstały 3 części i przekładamy masą.
  9. Na wierzch wykładamy polewę, czyli mus ze zmiksowanych brzoskwiń i posypujemy kruszonką powstałą z orzeszków.
  Był to mój pierwszy wypiek z migdałów, ale z pewnością nie ostatni! Teraz ze względu na powszechność wszelkich bakali na pewno skuszę się po raz kolejny na jeszcze ciekawszą wariację tego ciasta! Naprawdę przywołuje prawdziwy smak świąt!!


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1880kcal
1 kawałek- ok. 188kcal

11 grudnia 2013

SAJGONKI NA PUREE BROKUŁOWO- KOPERKOWYM Z PIECZONĄ DYNIĄ

Już wiele razy przygotowywałam różnego rodzaju sajgonki, jednak żadne nie był tak dobre jak te ;) A muszę przyznać, że był to całkowicie spontaniczny przepis.

Pomysł na nie zrodził się, gdy przypomniałam sobie o tym, że miesiąc temu zakupiłam papier ryżowy, który czekał w szafce na swoją chwilę! :)
Otwierając lodówkę zauważyłam brokuła, a zaraz obok moją ulubioną dynię i... tak właśnie powstały jedyne w swoim rodzaju sajgonki!


Składniki:
  •  6 sztuk małego papieru ryżowego
  • 3 łyżki ryżu brązowego
  • 1 mały brokuł
  • 200g dyni
  • przyprawy: bazylia, pomidor suszony, czosnek, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Tak samo postąpić z ryżem.
  3. Dynię pokroić na kawałki, oprószyć przyprawami (curry oraz papryka słodką) i wstawić do piekarnika na około 20 min (170 stopni).
  4. Ugotowanego brokuła odcedzić i podzielić na 2 części. Jedna część będzie przeznaczona do wykonania farszu, a druga do przygotowania puree.
  5. Wykonanie farszu jest bardzo proste- wystarczy lekko zmiksować brokuła i dodać ugotowany ryż oraz przyprawić czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami.
  6. Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie włożyć do środka farsz i odpowiednio zawinąć.
  7. Do przygotowania puree potrzebna będzie pozostała część brokuła oraz suszony koperek.Wszystko razem miksujemy do konsystencji puree i oczywiście doprawiamy do smaku.
  8. Teraz nie pozostaje nic innego jak ułożyć wszystko na talerzu w fantazyjnej kompozycji i zajadać się pysznym, zdrowym, wręcz dietetycznym obiadem!!
Kalorie:
Całość (6  sajgonek z dodatkami)- ok. 370kcal
1 sajgonka (bez dodatków)- ok. 37kcal

8 grudnia 2013

PLACUSZKI BANANOWE Z DODATKAMI

i... odrobiną słońca!

Niedzielne leniwe popołudnie i nagle dopada nas ochota na coś słodkiego! Jednak chęci do tego, by upiec ciasto niewiele z uwagi na weekendowe rozleniwienie... Idealna propozycja! Placuszki bananowe- proste, szybkie i pyszne! To dietetyczne małe co nieco zaspokoi każdego łakomczucha ;)

Już wiele razy przyrządzałam te placuszki i za każdym razem zmieniałam dodatki.

Te słoneczko, które wkradło się do przepisu pojawia się w postaci TRUSKAWEK!! Ach.. wspomnienie lata ;)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • dodatki: bakalie, owoce, jogurt

Przygotowanie:
  1. Zblendować jajka z bananem. Zaznaczyłam, że najlepiej użyć dojrzałego banana, ponieważ wtedy placuszki będą słodsze. Można je oczywiście dosłodzić w dowolny sposób. 
  2. Powstałą masę nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć przez chwilę z obu stron.
I gotowe!! Nic prostszego!! Placuszki podajemy z ulubionymi owocami, czy bakaliami. Można też polać je jogurtem, bądź musem owocowym!





Kalorie:
Całość (16 sztuk)- ok. 260kcal*
1 sztuka- ok. 16kcal


*Podane kalorie nie obejmują dodatków, z którymi placuszki zostały podane.

6 grudnia 2013

PRALINKI JAGLANE

czyli MIKOŁAJKOWE ŚNIEŻYNKI!!!

 

Dzisiaj pojawiły się za oknem pierwsze płatki śniegu, a w dodatku mamy Mikołajki! Dlatego na ten wyjątkowy wieczór postanowiłam zrobić słodycz, która będzie odnosić się do tej świąteczno- zimowej atmosfery!

Tak właśnie powstały mikołajkowe śnieżynki- baaaaardzo słodziutkie, a do tego jakie zdrowe! ;)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka stevii/miodu
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę uprzednio wypłukać dwukrotnie, a następnie zagotować mleko i ugotować w nim kaszę z dodatkiem stevii/miodu (do momentu wchłonięcia całego mleka przez kaszę).
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem, natomiast płatki migdałów rozdrobnić w malakserze.
  3. Ostudzoną kasze należy zblendować z rodzynkami i śliwkami.
  4. Następnie uformować małe kuleczki i obtoczyć je w zmielonych migdałach.
  5. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem. 

*Pralinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu (lodówce).

Musicie przyznać, że jak przystało na śnieżynki wyglądają uroczo ;)
Jest to kolejne cudo, które można wykorzystać z tej jakże niedocenianej kaszy.

Kalorie:
Całość (20 sztuk)- ok. 1080kcal
1 sztuka- ok. 54kcal