Ciasto wyszło niesamowicie dobre i w zupełności urzekło moje kubki smakowe.
Niestety wykonanie ciasta jest troszkę czasochłonne, ale jego smak w zupełności to wynagradza!
Składniki:
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka stevii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g suszonych śliwek
- Kaszę jaglaną opłukać przed gotowanie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
- Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
- W międzyczasie jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając stevię oraz cynamon.
- Do musu dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajko oraz proszek do pieczenia. Uwaga! Całości nie blendować tylko porządnie wymieszać.
- Na sam koniec do masy wrzucić kilka pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek, a kilkoma ozdobić ciasto na wierzchu.
- Całość przelać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
Ten wypiek przypadł mi wybitnie do gustu, także możecie się spodziewać w najbliższym czasie kolejnych, hm... może muffiny? ;)
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal
a jakiej wielkości formy użyłaś?
OdpowiedzUsuńmała tortownica (średnica 18 cm) :)
UsuńAleż to MUSI cudnie smakować!!! Dzięki za takie ciekawe przepisy:) Często mnie inspirujesz do kuchennego działania:) Wszystkiego Dobrego!!! ..nie tylko na święta:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kaszę jaglaną, to ciasto wpisało się do mojej listy "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Ciasto mi się rozpadło, to raz. Naprawdę myślałam, że będzie inaczej smakować. Nawet nie skończyłam pierwszego kawałka...nie smakuje mi :(
OdpowiedzUsuńA czy było krojone jeszcze ciepłe? Ciasto musi wystygnąć i wtedy robi się bardziej zwarte- na pewno się nie rozpadnie ;) Oczywiście smak to kwestia gustu i na pewno nie smakuje jak zwykłe ciasto, ale uważam, że może przy drugiej próbie wyjdzie lepiej? ;) Można poszaleć z dodatkami, dodać miód i więcej bakali ;)
UsuńNie każdemu musi przypaść to ciasto do gustu ;D Ja zrobiłam jaglany jabłecznik i jestem pod wrażeniem :D Baaa ja to ja ale moja mama też się zachwycała :D a muszę przyznać, że jest sceptyczna pod względem zdrowszych zamienników :D
Usuńja również uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej! cieszę się, że Tobie też smakowało :)
UsuńMam kasze z obiadu... Mam mus jabłkowy... Piekarnik też... Ha! Idę robić!
OdpowiedzUsuń