17 grudnia 2013

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

I nadeszła pora na kolejny niestandardowy wypiek! Na celowniku dzisiaj kasza jaglana w formie CIASTA!!

Ciasto wyszło niesamowicie dobre i w zupełności urzekło moje kubki smakowe.
Niestety wykonanie ciasta jest troszkę czasochłonne, ale jego smak w zupełności to wynagradza!



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka stevii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g suszonych śliwek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowanie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
  3. W międzyczasie jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając stevię oraz cynamon.
  4. Do musu dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajko oraz proszek do pieczenia. Uwaga! Całości nie blendować tylko porządnie wymieszać.
  5. Na sam koniec do masy wrzucić kilka pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek, a kilkoma ozdobić ciasto na wierzchu.
  6. Całość przelać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
*Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.

 Ten wypiek przypadł mi wybitnie do gustu, także możecie się spodziewać w najbliższym czasie kolejnych, hm... może muffiny? ;)

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

6 komentarzy:

  1. a jakiej wielkości formy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to MUSI cudnie smakować!!! Dzięki za takie ciekawe przepisy:) Często mnie inspirujesz do kuchennego działania:) Wszystkiego Dobrego!!! ..nie tylko na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kaszę jaglaną, to ciasto wpisało się do mojej listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Ciasto mi się rozpadło, to raz. Naprawdę myślałam, że będzie inaczej smakować. Nawet nie skończyłam pierwszego kawałka...nie smakuje mi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy było krojone jeszcze ciepłe? Ciasto musi wystygnąć i wtedy robi się bardziej zwarte- na pewno się nie rozpadnie ;) Oczywiście smak to kwestia gustu i na pewno nie smakuje jak zwykłe ciasto, ale uważam, że może przy drugiej próbie wyjdzie lepiej? ;) Można poszaleć z dodatkami, dodać miód i więcej bakali ;)

      Usuń