27 stycznia 2017

CZARNA QUINOA Z BURACZKAMI I FETĄ

Dawno w mojej kuchni nie gościła quinoa, która przecież jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego!
Kilka dodatków w postaci np. chrupiących buraczków i fety dodały jej charakteru i wyjątkowego smaku!
Tak właśnie powstała kolejna, nieco sałatkowa propozycja na quinoę!


Składniki:
  • 12 łyżek czarnej quinoa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 buraki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • szczypior
  • 3 plastry fety
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, imbir
  • do podania: roszponka
Przygotowanie:
  1. Czarną quinoę ugotować.
  2. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulkę z czosnkiem, a następnie pokrojone buraki- całość przyprawić.
  3. Ugotowaną quinoę dodać na patelnię, całość podgrzać, a na koniec dodać posiekany szczypior.
  4. Gotowe danie podać na roszponce i posypać pokruszoną fetę.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1215kcal
1 porcja- ok. 405kcal

26 stycznia 2017

KAWOWY PUDDING CHIA Z TAHINI I MIODEM POMARAŃCZOWYM

Dla miłośników kawy! I deserów ;)
Kolejna propozycja na wykorzystanie nasion chia.
Wzbogacony o kremowy smak tahini oraz słodycz miodu pomarańczowego ;)


Składniki:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy
  • 1 łyżka tahini
  • 1 szklanka mleka (dowolnego)
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Kawę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku.
  2. Zaparzoną i ostudzoną kawę wymieszać z tahini, miodem i mlekiem.
  3. W mieszance namoczyć chia przez co najmniej 4 godziny.
  4. Gotowy pudding posypać ziarenkami granatu.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 475kcal

25 stycznia 2017

JABŁKOWE BABECZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Lekkie, aromatyczne babeczki do popołudniowej kawy!
Z charakternymi orzechami włoskimi oraz słodkimi jabłkami!


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • duże jabłko (lub 2 małe)
  • banan
  • 2 jajka
  • 20g cukru waniliowego
  • 9 orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami i cukrem.
  2. Do zblendowanych składników dodać starte na grubych oczkach jabłko oraz mąki i przyprawy, a następnie całość dokładnie wymieszać.
  3. Masę wyłożyć do foremek, na wierzchu każdej babeczki wcisnąć orzecha- piec około 25 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 865kcal
1 babeczka- ok. 96kcal

24 stycznia 2017

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z OLEJEM Z NASION MARCHWI

Przy okazji tego przepisu chciałam zaproponować zastosowanie oleju z nasion marchwi, który powinien być spożywany na zimno, ponieważ poddany wysokim temperaturom traci swoje prozdrowotne właściwości!
Taki charakterny w smaku, rozgrzewający krem z olejem z nasion marchwi to idealna propozycja na lekki obiad, czy sycącą kolację :)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju z nasion marchwi
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon
Przygotowanie:
  1. Papryki pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i upiec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową (180 stopni/ 50 minut), po czym zdjąć z niej skórkę.
  2. Do papryki dodać podgrzaną passatę, posiekany czosnek oraz przyprawy- całość zblendować na gładki krem.
  3. Gotowy krem polać olejem z nasion marchwi i posypać natką oraz nasionami słonecznika.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal

23 stycznia 2017

MIÓD- CUDOWNY DAR NATURY cz. 1

Tym artykułem rozpoczynam na blogu nową zakładkę "Kilka słów o...", gdzie będę publikować ciekawostki o żywieniu oraz poruszać te modne i mniej modne tematy dotyczące zdrowego stylu życia :)

Pierwszy na tapetę idzie miód, ponieważ warto zasięgnąć o nim kilka cennych informacji, szczególnie w zimowym okresie, kiedy to nasza odporność spada ;)


🍯🍯🍯🍯



Miód każdemu kojarzy się ze zdrową alternatywą cukru, ale czy to jedyne jego zastosowanie? 
Gości na naszych stołach od zawsze, jednak każda babcia to potwierdzi, że miód to przede wszystkim lekarstwo na wiele chorób i cudowny dar natury! 

Ale od początku... jak powstaje miód
W okresie kwitnienia roślin każda z nich przybiera piękne kolory, dość intensywną woń, ale również wytwarza nektar (bądź spadź, która jest niczym innym, jak wydzieliną mszyc żerujących na liściach drzew). To właśnie te produkty pszczoły miodne zbierają z roślin. Podczas ich transportu do ula w przewodzie pokarmowym pszczoły nektar (czy spadź) są wzbogacane o unikalne enzymy, wytwarzane przez te małe owady. Następnie zebrany nektar trafia do plastrów, gdzie jest nieustannie przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Tak przygotowany produkt pokrywają cienka woskową warstwą, która chroni go przed wilgocią, zanieczyszczeniami, czy zepsuciem. Podczas dojrzewania miodu zostaje on zagęszczony, ale również zamieniony z sacharozy na cukry proste, tj. glukozę i fruktozę (pod wpływem enzymów, o które został wzbogacony podczas transportu z roślin do ula). Dojrzały miód charakteryzuje się również większą ilością kwasów organicznych oraz zawartością inhibiny, tj. substancji zwalczającej bakterie, wirusy, czy grzyby.

Poniżej przedstawiam 10 rodzajów miodów, z którymi najczęściej można się spotkać, począwszy od tych najbardziej popularnych:

- miód lipowy- pozyskiwany z lipy na przełomie czerwca i lipca; posiada barwę od jasnożółtej do zielono- żółtej; ma charakterystyczny, nieco ostry zapach i smak, za które odpowiadają związki występujące w kwiatach lipy (m.in. olejek eteryczny, flawanoidy); pomaga w leczeniu przeziębień, czy grypy, obniża temperaturę, udrażnia drogi oddechowe, ponadto działa antyseptycznie i uspokajająco.

🍯🍯🍯🍯

- miód akacjowy- miód pozyskiwany z kwiatu akacji; ma bardzo jasną barwę, słodki smak oraz delikatny zapach; posiada dużo fruktozy, przez co przez długi czas się nie krystalizuje; łatwo przyswaja się przez organizm, dlatego poleca się go osobom wyczerpanym; dobroczynnie wpływa przede wszystkim na woreczek żółciowy, wspomaga pracę wątroby oraz całego układu moczowego; co, ciekawe zastosowany bezpośrednio na skórę przyspiesza gojenie ran; ze względu na słodki smak oraz brak charakterystycznego zapachu polecany jest dla dzieci.

🍯🍯🍯🍯

- miód gryczany- to miód pozyskiwany końcem lipca z kwiatów gryki; posiada bardzo ciemny herbaciany, bądź brunatny kolor oraz lekko ostry smak; bardzo bogaty w olejki eteryczne, sole mineralne, substancje bakteriobójcze i inne (uważany za najbardziej wartościowy miód zaraz obok miodu spadziowego); dzięki dużej zawartości kwasów nadaje się do produkcji miodów pitnych; ze względu na zawartość rutyny polecany jest w leczeniu chorób układu sercowo- naczyniowego.

🍯🍯🍯🍯

- miód rzepakowy- miód, który powstaje z kwiatów rzepaku, zazwyczaj w maju; jest bezbarwny, jednak ze względu na dużą zawartość glukozy i dość małą zawartość wody bardzo szybko się krystalizuje i przybiera biało-kremowy kolor, charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem; stanowi cenną odżywkę regeneracyjną dla wszystkich mięśni, polecany przy schorzeniach płuc, czy serca; posiada również właściwości detoksykacyjne, zatem korzystnie wpływa na wątrobę oraz drogi żółciowe.

🍯🍯🍯🍯
 
- miód wielokwiatowy- to nic innego, jak miód, który pochodzi z różnego rodzaju kwiatów; ten pozyskiwany z kwiatów wiosennych jest delikatniejszy, natomiast ten z kwiatów letnich ma bardziej zdecydowany zapach, smak i ciemniejszy kolor; ma zróżnicowaną zawartość substancji czynnych w zależności z jakich nektarów pochodzi; ogólnie jest stosowany w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych spowodowanych alergią; posiada też sporą zawartość krzemu, przez co znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce (poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci).

Na tym nie koniec... :) Już niebawem kolejna część z dawką informacji o kolejnych rodzajach miodów oraz ciekawostek na ich temat :)

22 stycznia 2017

BUDYŃ JAGLANY Z TAHINI I POMARAŃCZAMI

Budynie jaglane to moja słabość... zawsze i wszędzie, o każdej porze i w każdym smaku!
Ale ten z tahini jest wyjątkowy! Z soczystymi pomarańczami!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka tahini
  • 20g cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • pomarańcza
  • opcjonalnie: orzechy nerkowca, daktyle
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać w wodzie dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z cukrem, tahini oraz cynamonem.
  3. Gotowy budyń nałożyć do miseczki i podawać z plastrami pomarańczy oraz bakaliami.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 725kcal
1 porcja- ok. 363kcal

21 stycznia 2017

TRUSKAWKOWA TARTA Z BUDYNIEM

Budyń pod każdą postacią jest pyszny! Ale najlepiej jeśli stanowi masę do pysznego ciacha!
Brzmi nieźle? Tak też smakuje! :)


Składniki:
Spód
  • 100g amarantusa ekspandowanego
  • 15 daktyli 
Masa
Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus połączyć z amarantusem- masę wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi, odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. W mleku wymieszać budyń z 10g cukru, a następnie zagotować, bardzo energicznie mieszając.
  2. Budyń przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Truskawki zagotować z cukrem, a następnie zblendować i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ponownie schłodzić. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 935kcal
1 kawałek- ok. 117kcal