1 grudnia 2016

JAGLANO- MIGDAŁOWE GOFRY

Już nie raz wspominałam o tym, że gofry to świetny pomysł na deser, śniadanie, czy po prostu słodką przekąskę! A to dlatego, że można je odmienić kilkoma dodatkami, z którymi się je poda :)
Zatem nie czekając zbyt długo przygotowałam kolejną ich wersję- bardzo słodką! :)


Składniki:
Gofry
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • banan
  • szczypta stewi
Dodatki

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na gofry dokładnie zblendować, a następnie piec gofry w rozgrzanej gofrownicy.
  2. Serek zblendować z bananem i wymieszać z wiórkami- nałożyć na gotowe gofry.
  3. Każdego gofra posypać migdałami, pomelo oraz przysmakiem kokosowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 gofrów)- ok. 1400kcal
1 gofer- ok. 233kcal

29 listopada 2016

KOMOSOWE BABECZKI Z MATCHA I AWOKADO

Babeczki z bogatą w białko komosą, pełnym zdrowych tłuszczów awokado i zieloną herbatą matcha- w pierwszym momencie może nie brzmi jak wyjątkowy deser, ale na pewno tak smakuje!

Pełnowartościowy i sycący deser! To jest to ;)


Składniki:
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 banany
  • awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 24 migdały (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową ugotować w wodzie.
  2. Banany, awokado, jajka, matcha i miód zblendować dokładnie.
  3. Do ugotowanej komosy dodać zblendowaną masę oraz mąkę kokosową- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek, na wierzchu powciskać po migdale i piec około 20/25 minut w 185 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (24 babeczki)- ok. 1800kcal
1 babeczka- ok. 75kcal

28 listopada 2016

BEZGLUTENOWY MAKARON Z ZIELONYM PESTO

Wszystko, co zielone jest zdrowe i bardzo wartościowe!
A kto nie lubi pesto? ;)

Można je przyrządzić na wiele sposobów, a z ulubionym makaronem smakuje wyśmienicie! :)
Moje pesto przyrządziłam trochę inaczej, niż te standardowe.


Składniki:
  • 120g makaronu ryżowo- kukurydzianej spaghetti
  • pół awokado
  • 2 garście szpinaku
  • kawałek zielonej papryki
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka soku z limonki
  • przyprawy: sól himalajska, estragon
  • 1 łyżka nasion słonecznika
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Awokado, szpinak, paprykę, olej, przyprawy oraz sok z limonki zblendować dokładnie.
  3. Makaron wymieszać z pesto, posypać uprażonymi nasionami słonecznika. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 715kcal
1 porcja- ok. 358kcal

27 listopada 2016

KOKOSOWE BABECZKI Z BORÓWKAMI I NERKOWCAMI

Weekend się kończy, więc na otarcie łez znowu słodycze! A co! ;)
Wyrzutów sumienia nie ma, bo są w 100% zdrowe, wartościowe i na pewno nie tuczą- to co też się skusicie? :)


Składniki:
  • 4 łyżki płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • banan
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta stewi
  • garść borówek
  • garść nerkowców
Przygotowanie:
  1. Jajka zblendować z bananem, mlekiem, stewią, mąką oraz płatkami.
  2. Do masy wmieszać borówki oraz większość pokruszonych nerkowców.
  3. Masę przełożyć do foremek, na wierzchu poukładać nerkowce.
  4. Babeczki piec około 20 minut w 190 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 820kcal
1 babeczka- ok. 82kcal

26 listopada 2016

KOKOSOWE CIASTECZKA Z EKSPANDOWANEJ KASZY JAGLANEJ Z NERKOWCAMI

Lekkie ciasteczka na weekend!
Do kawy, czy jako przekąska na wycieczkę ;)

Do ciasteczek dodałam trochę kremowych, delikatnych nerkowców, które sprawiły, że ciasteczka zostały wzbogacone o element chrupkości!


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami i stewią.
  2. Następnie dodać wiórki i ekspandowaną kaszę- całość dokładnie wymieszać.
  3. Z masy uformować ciasteczka, na wierzchu powciskać nerkowce i piec około 10/15 minut w 180 stopniach. 
Według mnie najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 ciasteczka)- ok. 935kcal
1 ciasteczko- ok. 39kcal

25 listopada 2016

KUKURYDZIANE GOFRY Z KREMEM JAGLANYM

Odkąd zaopatrzyłam się w nową gofrownicę to ciągle eksperymentuję z to coraz nowszymi przepisami!
Dzisiejsze to gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej!
Idealne na śniadanie, deser, czy przekąskę do pracy lub dla Waszych pociech w szkole!

A co najlepsze- można je jeść z ulubionymi dodatkami!


Składniki:
Gofry
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej (Green Essence)*
  • 12 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • banan
  • odrobina oleju rzepakowego
Dodatki
  • 80g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta stewi
  • 2 łyżki karobu
  • banan
  • trochę malin
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na gofry zblendować ze sobą.
  2. Do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć ciasto- piec do momentu, aż gofry się zrumienią.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w mleku, następnie zblendować na gładki krem ze stewią, bananem oraz karobem.
  4. Krem nałożyć na gotowe gofry, na wierzchu poukładać maliny.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 gofry)- ok. 1250kcal
1 gofer- ok. 313kcal

24 listopada 2016

WARZYWNY KREM Z NERKOWCAMI I TOPINAMBUREM

Rozgrzewająca, pożywna i sycąca zupa krem z dyni, papryki i pomidorów!
Idealna na jesienne, czy zimowe kolacje!

Możecie podać ją oczywiście z ulubionymi dodatkami, u mnie był to suszony topinambur i nerkowce.
Jenak jeśli chcielibyście zjeść ją na obiad, możecie podać ją z ugotowaną kaszą lub makaronem ;)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 400g passaty pomidorowej
  • mała dynia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • trochę nerkowców
  • garść suszonego topinamburu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, imbir, lubczyk, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 15 minut).
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, następnie podsmażyć cebulę i kolejno dodawać pokrojoną paprykę i czosnek- całość przyprawić.
  3. Następnie dodać passatę, upieczoną dynię oraz koperek- całość przez kilka minut podgrzać, a następnie zblendować na krem.
  4. Gotowy krem podawać z posiekanym koperkiem, uprażonymi nerkowcami oraz suszonym topinamburem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal