22 maja 2016

FASZEROWANE MUSZLE W SOSIE DYNIOWYM ZE SZPARAGAMI

Makaronowe muszle to świetny pomysł na obiad ! Można je przygotować dosłownie na milion sposobów!
Wystarczy użyć wyobraźni, porwać kilka warzyw, włączyć piekarnik i gotowe! ;)

Moje danie było bardzo kolorowe, pożywne, a zarazem lekkie!
A Wy jak przygotowalibyście takie muszle? ;)


Składniki:
  • 160g makaronu muszle
  • 60g kaszy jaglanej
  • 1 burak
  • kawałek dyni
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu tamari sezamowego
  • koperek
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Makaron obgotować i odcedzić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, obranego buraka również ugotować- oba składniki zblendować z dodatkiem soli himalajskiej, koperku i sosu sezamowego tamari.
  3. Makaronowe muszle nafaszerować buraczano- jaglaną pastą.
  4. Dynię obgotować i zblendować z dodatkiem pasty curry- przełożyć do naczynia do zapiekania, a na puree dyniowe położyć nafaszerowane makaronowe muszle.
  5. Na wierzchu poukładać kawałki lekko obgotowanych szparagów- całość zapiekać przez około 15- 20 minut  170 stopniach.
  6. Gotowe danie posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 980kcal
1 porcja- ok. 490kcal

21 maja 2016

CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM

Rabarbar nie zawsze był jednym z moich ulubionych produktów sezonowych.
Kwaskowaty smak bardzo mnie do niego zniechęcał, ale niepotrzebnie.Wystarczy połączyć go z odpowiednimi składnikami, a nabiera charakteru i znakomicie urozmaica dania, szczególnie te słodkie ;)

Zastanawiałam się zatem jak go wykorzystać, aby ponownie się do niego nie zrazić. Postanowiłam upiec ciasto z mąki kokosowej, słodzone ksylitolem! Był to świetny wybór!

Mocno kokosowy smak przełamany rabarbarem to coś pysznego :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu (pudru) (Green Essence)*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 2 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 2 łyżki ksylitolu.
  2. Następnie (zmniejszając obroty) dodawać kolejno wszystkie żółtka.
  3. Na koniec dodać mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (bez blendowania).
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki obranego i posiekanego rabarbaru oraz posypać całość 1 łyżką ksylitolu.
  5. Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do ostudzenia, przed podaniem posypać 1 łyżką ksylitolu.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal

20 maja 2016

PUDDING NA POBUDZENIE Z GUARANĄ I AMARANTUSEM

Truskawki są coraz bardziej czerwone i coraz bardziej kuszą!
Nie mogłam dzisiaj przejść obok nich obojętnie, dlatego porwałam kilka i pobiegłam do domu wykombinować z nich coś pysznego ;)

Wyszperałam z szafek kilka ciekawych składników i stwierdziłam, że przygotuję pudding z dodatkiem guarany!


Składniki:
  • 4 łyżki amarantusa
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka guarany
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 2 łyżeczki suszonej morwy białej 
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w wodzie.
  2. Ugotowany amarantus zblendować z mlekiem, truskawkami, wodą różaną, ksylitolem i guaraną.
  3. Pudding podać z kruszonymi ziarnami kakao i morwą.  
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 435kcal

19 maja 2016

CIASTECZKA KASZTANOWE Z MIGDAŁAMI I DAKTYLAMI

Pyszne ciasteczka z moimi ulubionymi bakaliami: migdałami o wielu właściwościach prozdrowotnych oraz bardzo słodkimi daktylami! :)

Upiekłam je z równie wyjątkowej mąki kasztanowej- ich smak był genialny!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 małe banany
  • kilka daktyli (Green Essence)*
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować na mus, dodać mąki i całość wymieszać.
  2. Z masy uformować ciasteczka, a na wierzch każdego wcisnąć migdały i daktyli.
  3. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.
Na deser, drugie śniadanie lub słodką przekąskę!
Bez cukru, białej mąki, tłuszczu i bezglutenowe! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 775kcal
1 ciasteczko- ok. 55kcal

18 maja 2016

PASTA Z BOTWINY Z BŁONNIKIEM

Tworzenia past śniadaniowych ciąg dalszy- tym razem postawiłam na botwinę! ;)

Pasta jest bardzo lekka, ale pożywna.
Jej kolor sprawia, że cudownie się prezentuje na kanapce w towarzystwie kolorowych warzyw! ;)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Botwinę umyć, posiekać i ugotować, a następnie odcedzić oraz ostudzić.
  2. Większą część ugotowanej botwiny zblendować z serkiem wiejskim, przyprawami i błonnikiem.
  3. Do pasty dodać mniejszą część ugotowanych kawałków botwiny i wymieszać.
  4. Pastę podawać z ulubionym pieczywem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 240kcal
1 porcja- ok. 60kcal

17 maja 2016

KONKURS "WIOSNA NA TALERZU Z GREEN ESSENCE" - WYNIKI


Konkurs "Wiosna na talerzu z Green Essence" niestety dobiegł końca, a szkoda, bo Wasza twórczość wyglądała naprawdę rewelacyjnie!

Sprostaliście temu znakomicie, a ja za każdym razem oglądając kolejne propozycje robiłam się coraz bardziej głodna ;)

Wszystkim uczestnikom chciałam ogromnie podziękować, ponieważ Wasze dania były kolorowe, pełne smaków i wiosny! :)

Wybór nie należał do najłatwiejszych, jednak tym razem nagrodzonych zostało, aż 11 osób!

Poniżej znajduje się lista nagrodzonych osób wraz ze zdjęciami potraw:




1 miejsce- paczka o wartości 100zł
Wiosenne kaszotto z brokułami i pomidorkami koktajlowymi- Aneta Wojciechowska








2 miejsce- paczka o wartości 70zł
Koktajl "zaplątani" z roszponką, kiełkami, arbuzem i młodym jęczmieniem- Mała Mi





 
3 miejsce- paczka o wartości 50zł
Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia- Aktywne Żywienie






 
Wyróżnienie 1- paczka o wartości 20zł
Ciasto zielone jak wiosenna łąka- Emil Kietzman








 
Wyróżnienie 2- paczka o wartości 20zł
WIOSENNA FANTAZJA- Kasia Prosinska






 
Wyróżnienie 3- paczka o wartości 20zł
Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym- Joanna Seta-Pryjomska






Wyróżnienie 4- paczka o wartości 20zł
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem- Angelika Kasiak




 
Wyróżnienie 5- paczka o wartości 20zł
Wiosenny sernik na zimno- Kasia (czarna od kuchni)





 
Wyróżnienie 6- paczka o wartości 20zł
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami- Ewelina Pędzikowska





 
Wyróżnienie 7- paczka o wartości 20zł
WEGETARIAŃSKIE BURGERY- Anula Wawrzyniak








 
Wyróżnienie 8- paczka o wartości 20zł
Sałatka z młodym szpinakiem, gruszką, niebieskim serem i orzechami włoskimi- Karolina Sówka




Wszystkim wyróżnionym wraz z Green Essence serdecznie gratulujemy i bardzo prosimy o nadesłanie swoich danych teleadresowych do dnia 19.05 br. (tj. czwartek).

Pozdrawiamy wiosennie :)

16 maja 2016

KOTLECIKI CURRY Z KISZONEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ

O wspaniałych właściwościach kiszonek można by długo pisać.
Przede wszystkim wspaniale oczyszczają organizm, poprawiają jego odporność, a co najważniejsze regulują trawienie.

Jednak niektóre osoby (w tym ja) nie przepadają za ich smakiem, a już tym bardziej w formie surowej :)
Dlatego znając ich prozdrowotne właściwości staram się włączać je do swojego menu, jako składnik, który nie będzie dominował w daniu, a jedynie sprawi, że danie nabierze charakteru.


Składniki:
  • słoik kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka pasty curry
  • przyprawy: sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
  2. Kapustę zblendować na drobno, po czym wymieszać z ostudzoną kaszą, płatkami owsianymi, jajkami, pastą curry i solą sezamową.
  3. Z masy uformować kotleciki, po czym na wierzchu posypać czarnuszką.
  4. Kotlety piec około 35 minut w 180 stopniach.
Można je podawać, jako przekąska z ulubionymi sosami, bądź jako dodatek do obiadu :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 kotlety)- ok. 780kcal
1 kotlet- ok. 33kcal