8 marca 2016

TRUSKAWKOWO- WANILIOWY DESER Z NERKOWCÓW

To było coś pysznego!
Moje ukochane, kremowe nerkowce i wanilia, z których powstał delikatny krem i truskawki!

Niebo w gębie! Gwarantuję, że taki deser na pewno zasmakowałby każdemu łasuchowi!

A przy tym deser jest wegański, bezglutenowy i bardzo wartościowy :)


Składniki:
  • 2 suszone figi
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 garść nerkowców (Green Essence)*
  • szklanka truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie:
  1. Figi namoczyć, a następnie zblendować na mus i wymieszać z amarantusem- przełożyć na dno szklanki.
  2. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), a następnie odcedzić.
  3. Do nerkowców dodać 1 łyżkę erytrolu, mleko migdałowe, połowę truskawek oraz miąższ z laski wanilii- całość zblendować na gładki krem.
  4. Pozostałe truskawki zblendować na mus z 1 łyżką erytrolu.
  5. Na wcześniej wyłożony spód przełożyć masę z nerkowców, następnie mus truskawkowy i całość ozdobić listkami bazylii.
 Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 deser)- ok. 380kcal

 

7 marca 2016

TARTALETKI NA ZIMNO Z KOKOSOWYM KREMEM JAGLANYM I MALINAMI

Kokos i migdał... a to wszystko pod postacią tartaletek z kremem jaglanym!
Nie mogłam się opanować i dobrze, że zdążyłam przed zjedzeniem zrobić zdjęcie :)

Obłędnie słodkie, lekko złamane smakiem kakao, a przy tym naprawdę pożywne :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 100g moreli suszonych
  • 1 łyżka kakao
Krem
Przygotowanie:
Spód
  1. Morele zblendować na mus z 3 łyżkami wody, a migdały zmielić na drobno.
  2. Połączyć mus morelowy, zmielone migdały i kakao.
  3. Na spody foremek wyłożyć powstałą mieszankę, formując również niewysokie brzegi- odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z kremem kokosowo- migdałowym, krem przełożyć na wcześniej przygotowane spody.
  3. Całość posypać wiórkami kokosowymi i poukładać maliny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 duże tartaletki)- ok. 1155kcal
1 tartaletka- ok. 385kcal

6 marca 2016

SERNICZKI KOKOSOWE Z KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

Takie słodkie małe "co nieco" ze sporą zawartością białka oraz nutą kokosowo- kakaową!

Idealne na leniwe niedzielne śniadanie lub lekki deser :)


Składniki:
  • 250g sera twarogowego chudego
  • 1 białko jajka
  • 1 banan
  • 1 łyżka erytrolu (Green Essence)*
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Białko ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitego białka dodać (delikatnie mieszając) ser twarogowy, zblendowanego banana, erytrol, kruszone ziarna kakao oraz mąkę kokosową.
  3. Masę przełożyć do kokilek i piec około 30 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 serniki)- ok. 480kcal
1 sernik- ok. 120kcal

5 marca 2016

CZERWONY RYŻ Z PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

Znacie to uczucie, gdy nadchodzi pora obiadowa, a Wy w zasadzie nie jesteście głodni? ;)
(bo najedliście się niezdrowymi przekąskami....? ;) )

Mam na to zdrowy sposób! I niebanalny!
Lekkie danie zawierające czerwony ryż oraz boczniaki, podane z pysznym sosem :)


Składniki:
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 100g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka sezamu niełuskanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu z jakonu
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól czarna, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Boczniaki umyć, osuszyć ręcznikiem (jeżeli są duże to pokroić na mniejsze kawałki), marchew obrać i pokroić w talarki.
  2. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), skropić oliwą z oliwek i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ryż ugotować i odcedzić, ugotowany ryż wymieszać z upieczonymi warzywami.
  4. Całość posypać sezamem, polać sosem z wymieszanego soku z cytryny z syropem z jakonu oraz przyprawami i ozdobić listkami kolendry.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 365kcal

4 marca 2016

MIGDAŁOWE BABECZKI Z WANILIĄ I MALINAMI

Pogoda coraz bardziej nam się uprzykrza... Wszyscy z niecierpliwością wyczekują słonecznej wiosny, czy lata obfitujących w świeże i kolorowe warzywa oraz owoce!

Ja sprytnie zachomikowałam jeszcze kilka woreczków mrożonych owoców, które wykorzystuje, gdy tęsknię za smakiem lata :) Tak powstały babeczki ze słodkiej mąki migdałowej z laską wanilii i malinami!


Składniki:
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 2 białka jajek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 banan
  • garść malin
  • kilka całych migdałów (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz malin i migdałów) dokładnie ze sobą zblendować. 
  2. Masę przełoży do foremek, a na wierzchu poukładać maliny i migdały- piec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (6 babeczek)- ok. 520kcal
1 babeczka- ok. 87kcal

3 marca 2016

KRUCHE CIASTECZKA OWSIANE

Te ciasteczka to połączenie słodkości ze zdrowym rozsądkiem ;)

Są kruche, niezbyt słodkie, ale za to z wyczuwalną nutą orzechową i czekoladową!
Bazą do ich wykonania były pożywne płatki owsiane oraz szereg bezglutenowych mąk. Dodatki możecie oczywiście wybrać sami, ja zdecydowałam się na klasyczne- orzechy i gorzką czekoladę :)


Składniki:
  • 400g płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 250g margaryny Alsan
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić (niekoniecznie bardzo dokładnie) i wymieszać z mąką amarantusową, lnianą oraz zmielonymi orzechami.
  2. Do mąk dodać margarynę i miód- wyrobić ciasto.
  3. Do ciasta dodać pokruszoną drobno czekoladę i ponownie wymieszać.
  4. Z masy uformować rulony, które należy zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 30 minut.
  5. Następnie rulony pokroić na 1-centymetrowe ciasteczka, a na wierzch każdego wciasnąć orzecha włoskiego lub migdała.
  6. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (55 ciasteczek)- ok. 3250kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal

2 marca 2016

KOLOROWA SAŁATKA Z AWOKADO

Aura za oknem nas nie rozpieszcza zatem postanowiłam rozweselić sobie wieczór kolorową sałatą pełną wartościowych warzyw!
Mimo delikatnego smaku główną rolę odgrywa w niej awokado, będące źródłem zdrowych tłuszczów!

Kolorowo, smacznie i do syta!


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1/2 główki sałaty
  • mały jogurt naturalny
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki fasoli czerwonej
  • 150g filetu z indyka**
  • garść kiełków słonecznika
  • 1 łyżeczka przyprawy "zioła zamiast soli" (Green Essence)*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Filet z indyka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i ugrillować w piekarniku.
  2. Połowę awokado zblendować na gładko z jogurtem, tak powstały sos doprawić solą himalajską.
  3. Na dni półmiska (talerza) ułożyć poszarpaną sałatę, a na nią pasy z kukurydzy, pomidorków, fasoli, połowy awokado oraz ugrillowanego indyka.
  4. Całość polać sosem i posypać kiełkami słonecznika.

**w wersji wegańskiej można zamienić na tofu

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość- ok. 610kcal