23 stycznia 2016

BABECZKI OWSIANE Z PESTKAMI DYNI I MORELI

Dzisiaj szybko prezentuję przepis na owsiane muffinki z pestkami dyni i moreli!
Są one słodkie, a jednocześnie pożywne i idealnie nadają się na drugie śniadanie lub deser w porze po obiadowej ;)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 4 łyżek pestek dyni
  • 1 łyżka pestek moreli
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zblendować z bananami i jajkami.
  2. Do całości dodać pestki dyni i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek, na wierzch każdej babeczki poukładać pestki moreli.
  4. Piec około 15- 20 minut w 18 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 1075kcal
1 babeczka- ok. 119kcal

22 stycznia 2016

KUKURYDZIANE BABECZKI Z BORÓWKAMI I MIGDAŁAMI

Kasza kukurydziana często kojarzona jest z potrawami wytrawnymi.
To skojarzenie spowodowane jest bardzo popularnym daniem, a raczej dodatkiem do dań głównych, jakim jest polenta- smakołyk kuchni włoskiej.

Jednak ja najbardziej lubię ją na słodko! Ugotowana w wodzie, czy mleku z bakaliami i owocami może stanowić pyszne śniadanie! Ja jednak namiętnie piekę z niej babeczki, które strukturą niewiele różnią się od tych z mąki pszennej, jednak są o wiele lżejsze i nie zawierają glutenu!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka płatków jaglanych (firmy Green Essence)*
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • garść borówek
  • kilka migdałów blanszowanych
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Następnie do białek dodać kolejno (powoli mieszając) zblendowanego banana, kaszę i płatki- masę przełożyć do foremek.
  3. Na wierzch każdej babeczki ułożyć kilka borówek i migdałów.
  4. Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 490kcal
1 babeczka- ok. 54kcal


 

21 stycznia 2016

OWOCOWE CIASTO GALARETKOWE

To ciasto nie zawiera żadnej mąki, cukru, ani grama tłuszczu!


Jego baza to jedynie jogurt naturalny oraz owoce, które są wyjątkowo lekkie, zdrowe i bardzo łatwo dostępne ;)


Składniki:
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 3 duże pomarańcze
  • 3 duże jabłka
  • 3 mandarynki
  • 3 łyżeczki agaru (firmy Green Essence)*

Przygotowanie:
  1. Jogurt naturalny zblendować z bananem, a następnie zagotować i energicznie mieszając dodać łyżeczkę agaru- wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do stężenia.
  2. Z pomarańczy wycisnąć sok, po czym również go zagotować dodając łyżeczkę agaru i przełożyć na wcześniej stężały spód.
  3. Następnie wycisnąć sok z jabłek i również zagotować, a podczas gotowania dodać łyżeczkę agaru- na wcześniej stężałe warstwy przełożyć jabłkową, na wierzchu poukładać mandarynki i odstawić do całkowitego stężenia oraz schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1030kcal
1 kawałek- ok. 86kcal

20 stycznia 2016

WEGAŃSKIE SUSHI Z NUTĄ SŁODYCZY

Niestety nie przepadam z surową, czy wędzoną rybą, ale jednak sushi ma w sobie to coś, co powoduje, że czasem mam na nie ochotę!

Tak też właśnie spróbowałam zrobić a'la sushi z małą dawką słodyczy, która zbalansuje smak wodorostów. Ryż, a do tego delikatne, kremowe awokado, wartościowy jarmuż, pomidor i słodkie suszone śliwki- to jest myśl! Nie myśląc długo zabrałam się do działania, a poniżej efekt mojego pomysłu ;)


Składniki:
  • 2 liście nori
  • 5 łyżek ryżu (białego)
  • kilka listków jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor 
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • dodatki: imbir marynowany
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować do całkowitej miękkości, po ugotowaniu dodać ocet ryżowy i sezam.
  2. Jarmuż lekko obgotować, a awokado i pomidora obrać ze skórki i pokroić w słupki, natomiast śliwki przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
  3. Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, liście jarmużu, słupki awokado, pomidora i śliwki- dokładnie zawinąć przy pomocy maty bambusowej.
  4. Każdy rulon pokroić na mniejsze kawałki, gotowe sushi podawać z imbirem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 560kcal
1 sztuka- ok. 40kcal

19 stycznia 2016

CIASTKA DYNIOWO- MIGDAŁOWE

Kruche ciasteczka to jedne z moich ulubionych- uwielbiam jak coś chrupie, a jednocześnie jest zdrowe i bogate w przeróżne witaminy i minerały!
Takie są moje dzisiejsze ciasteczka- idealne na deser, a w towarzystwie kubka herbaty smakują wspaniale ;)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 7 łyżek pestek dyni (firmy Green Essence)*
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • kilka migdałów
  • 1 banan
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 garść moreli suszonych 
Przygotowanie:
  1. Pestki dyni zmielić na mąkę, po czym połączyć z mąką migdałową.
  2. Banana zblendować i dodać do mąk wraz z masłem nerkowców i wodą- bardzo dobrze wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (na kształt prostokąta).
  3. Morele namoczyć, odcedzić i zblendować na mus, a następnie wymieszać z pokruszonymi migdałami- mus nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w rulon (dokładnie dociskając).
  4. Gotowy rulon pokroić na mniejsze kawałki, ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 1255kcal
1 ciasteczko- ok. 63 kcal

18 stycznia 2016

NALEŚNIKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Dzisiaj szybka i banalnie prosta alternatywa dla typowych naleśników z mąki pszennej, jajek i mleka!

Tą alternatywą jest mąka z ciecierzycy i nie licząc wody to jedyny składnik moich nalesników ;)

Można je podawać na wytrawnie lub na słodko- jak, kto lubi! ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju arganowego*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Naleśniki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
*olej arganowy można pominąć, bądź zastąpić innym olejem

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 615kcal
1 naleśnik- ok. 123kcal


 

17 stycznia 2016

DYNIOWO- POMARAŃCZOWY KREM Z MIGDAŁAMI

Na szczęście mam w zanadrzu jeszcze kilka dyń, dlatego jedną z nich postanowiłam wykorzystać do przygotowania kremu. Ale nie tradycyjnego z mlekiem kokosowym, czy curry... do kremu dodałam słodką i orzeźwiającą pomarańczę bogatą w witaminę C oraz pyszne migdały!

Krem może posłużyć, jako kolacja, czy śniadanie ;)


Składniki:
  • mała dynia hokkaido 
  • 2 pomarańcze
  • szczypta cynamonu (firmy Green Essence)*
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka migdałów blanszowanych
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki, ugotować i ostudzić.
  2. Ugotowaną dynię zblendować z pomarańczami wraz ze szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
  3. Krem podawać z uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Dynia jest źródłem beta karotenu, dlatego pomoże nam pielęgnować letnią opaleniznę, dzięki czemu nie staniemy się w zimę biali, jak mąka ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 535kcal
1 porcja- ok. 268kcal