Niestety nie przepadam z surową, czy wędzoną rybą, ale jednak sushi ma w sobie to coś, co powoduje, że czasem mam na nie ochotę!
Tak też właśnie spróbowałam zrobić a'la sushi z małą dawką słodyczy, która zbalansuje smak wodorostów. Ryż, a do tego delikatne, kremowe awokado, wartościowy jarmuż, pomidor i słodkie suszone śliwki- to jest myśl! Nie myśląc długo zabrałam się do działania, a poniżej efekt mojego pomysłu ;)
Składniki:
- 2 liście nori
- 5 łyżek ryżu (białego)
- kilka listków jarmużu
- 1/2 awokado
- 1 pomidor
- 5 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sezamu
- dodatki: imbir marynowany
Przygotowanie:
- Ryż ugotować do całkowitej miękkości, po ugotowaniu dodać ocet ryżowy i sezam.
- Jarmuż lekko obgotować, a awokado i pomidora obrać ze skórki i pokroić w słupki, natomiast śliwki przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
- Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, liście jarmużu, słupki awokado, pomidora i śliwki- dokładnie zawinąć przy pomocy maty bambusowej.
- Każdy rulon pokroić na mniejsze kawałki, gotowe sushi podawać z imbirem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 560kcal
1 sztuka- ok. 40kcal