Takie są moje dzisiejsze ciasteczka- idealne na deser, a w towarzystwie kubka herbaty smakują wspaniale ;)
Składniki:
- 7 łyżek mąki migdałowej
- 7 łyżek pestek dyni (firmy Green Essence)*
- 1 łyżka masła z nerkowców
- kilka migdałów
- 1 banan
- 5 łyżek gorącej wody
- 1 garść moreli suszonych
- Pestki dyni zmielić na mąkę, po czym połączyć z mąką migdałową.
- Banana zblendować i dodać do mąk wraz z masłem nerkowców i wodą- bardzo dobrze wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (na kształt prostokąta).
- Morele namoczyć, odcedzić i zblendować na mus, a następnie wymieszać z pokruszonymi migdałami- mus nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w rulon (dokładnie dociskając).
- Gotowy rulon pokroić na mniejsze kawałki, ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 1255kcal
1 ciasteczko- ok. 63 kcal
Zachwycająco wyglądają te roladki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciastka! Muszą być przepyszne. Jestem zachwycony Twoim blogiem. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite zawijaski! Pochrupałabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis! Super sprawa z tym nadzieniem. Zabieram Twoj przepis :-). Jestem pewna,ze sie przyda.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ładne roladki. Można szybko zrobić pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDo kubka kawy też pycha! :)
OdpowiedzUsuńJejku! Masz mnie! Te ciasteczka, wyglądają tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne te roladki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń