19 stycznia 2016

CIASTKA DYNIOWO- MIGDAŁOWE

Kruche ciasteczka to jedne z moich ulubionych- uwielbiam jak coś chrupie, a jednocześnie jest zdrowe i bogate w przeróżne witaminy i minerały!
Takie są moje dzisiejsze ciasteczka- idealne na deser, a w towarzystwie kubka herbaty smakują wspaniale ;)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 7 łyżek pestek dyni (firmy Green Essence)*
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • kilka migdałów
  • 1 banan
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 garść moreli suszonych 
Przygotowanie:
  1. Pestki dyni zmielić na mąkę, po czym połączyć z mąką migdałową.
  2. Banana zblendować i dodać do mąk wraz z masłem nerkowców i wodą- bardzo dobrze wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (na kształt prostokąta).
  3. Morele namoczyć, odcedzić i zblendować na mus, a następnie wymieszać z pokruszonymi migdałami- mus nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w rulon (dokładnie dociskając).
  4. Gotowy rulon pokroić na mniejsze kawałki, ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 1255kcal
1 ciasteczko- ok. 63 kcal

10 komentarzy:

  1. Zachwycająco wyglądają te roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciastka! Muszą być przepyszne. Jestem zachwycony Twoim blogiem. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowite zawijaski! Pochrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowy przepis! Super sprawa z tym nadzieniem. Zabieram Twoj przepis :-). Jestem pewna,ze sie przyda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, ładne roladki. Można szybko zrobić pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku! Masz mnie! Te ciasteczka, wyglądają tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń