Tą alternatywą jest mąka z ciecierzycy i nie licząc wody to jedyny składnik moich nalesników ;)
Można je podawać na wytrawnie lub na słodko- jak, kto lubi! ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju arganowego*
- szczypta soli himalajskiej
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Naleśniki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 615kcal
1 naleśnik- ok. 123kcal
Wspaniałe naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę z ciecierzycy, napewno zrobię takie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńU mnie stoi kilogram mąki z ciecierzycy i wciąż brakuje na nią pomysłu, więc dzięki za podpowiedź! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wychodzą :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam mąkę z ciecierzycy. Dobrze sie rozsmarowuje na patelni bo masa bardzo gesta będzie ?
OdpowiedzUsuńMi w szafie zalega maka z ciecierzycy. Po prostu zero pomyslow;-). Madziu,czy Ty mi dasz swoje slowo,ze te nalesniki sie nie rozpadaja? Pytam,bo ja zawsze dodaje jajko lub zamiennik:-).
OdpowiedzUsuńPiękne :D
OdpowiedzUsuń