18 stycznia 2016

NALEŚNIKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Dzisiaj szybka i banalnie prosta alternatywa dla typowych naleśników z mąki pszennej, jajek i mleka!

Tą alternatywą jest mąka z ciecierzycy i nie licząc wody to jedyny składnik moich nalesników ;)

Można je podawać na wytrawnie lub na słodko- jak, kto lubi! ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju arganowego*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Naleśniki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
*olej arganowy można pominąć, bądź zastąpić innym olejem

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 615kcal
1 naleśnik- ok. 123kcal


 

8 komentarzy:

  1. Mam mąkę z ciecierzycy, napewno zrobię takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie stoi kilogram mąki z ciecierzycy i wciąż brakuje na nią pomysłu, więc dzięki za podpowiedź! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Dobrze sie rozsmarowuje na patelni bo masa bardzo gesta będzie ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi w szafie zalega maka z ciecierzycy. Po prostu zero pomyslow;-). Madziu,czy Ty mi dasz swoje slowo,ze te nalesniki sie nie rozpadaja? Pytam,bo ja zawsze dodaje jajko lub zamiennik:-).

    OdpowiedzUsuń