16 grudnia 2015

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ORZECHOWO- PIERNIKOWE

Zazwyczaj mając ochotę na słodkie decyduję się na upieczenie ciasta, bądź wykonanie go w wersji raw.
Ale tym razem postanowiłam zrobić coś pomiędzy ciastem, a zwykłym deserem i tak wyszedł zapiekany naleśnik! :)

Oczwyiście w wersji świątecznej :)


Składniki:
Naleśniki

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki wody 
Nadzienie
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • kilka orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka daktyli
  • kilka plastrów suszonych ananasa
  • 4 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka malinowego syropu z agawy
  • przyprawa piernikowa: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, goździki
Przygotowanie:
Naleśniki
  1. Mąki zblendować wraz z wodą, naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej.
Nadzienie 
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi oraz przyprawy do piernika, następnie dodać posiekane orzechy, daktyle i plastry ananasa- wymieszać.
  2. Na gotowe naleśniki nałożyć nadzienie i złożyć, na wierzchu polać syropem z agawy.
  3. Całość zapiekać około 10 minut w 170 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 naleśniki)- ok. 690kcal
1 naleśnik- ok. 345kcal

15 grudnia 2015

TARTY "FIGA Z MAKIEM I NADZIENIEM"

Pozostając w makowych, świątecznych klimatach prezentuję (z lekkim przymrużeniem oka ;)) tary "figa z makiem... i nadzieniem" :)

Nic dodać, nic ująć- tarty bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie i tyle! :)


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek maku
  • 1 garść suszonych fig
  • 2 łyżki migdałów
Nadzienie
  • 6 łyżek płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Spód
  1. Mak namoczyć (kilka godzin), a następnie zblendować ze sparzonymi wrzątkiem figami i zmielonymi migdałami.
  2. Masę wyłożyć do formy i schłodzić.
Nadzienie 
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii, po czym odstawić do wystygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  2. Truskawki zblendować do konsystencji sorbetu i wyłożyć do wcześniej przygotowanych spodów, a następnie na wierzch wyłożyć krem ryżowy, posypać makiem i udekorować kawałkami fig.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 tarty)- ok. 1260kcal
1 tarta- ok. 315kcal

14 grudnia 2015

PIEROGI RYŻOWE Z MARCHEWKĄ

Kolejna odsłona pierogów świątecznych!
Nie są typowe, jednak na pewno zasmakują wszystkim, którzy lubią różnorodność :)

Są bezglutenowe, lekkie, wegańskie- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
Farsz
  • 3 marchewki
  • kilka suszonych pomidorów(firmy Green Essence)*
  • 2 łyżki ziaren lnu złotego
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, zioła prowansalskie
Ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz
  1. Marchewki ugotować i zblendować z koperkiem oraz przyprawami.
  2. Następnie wymieszać z lnem i posiekanymi pomidorami suszonymi.
Ciasto 
  1. Mąkę ryżową wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać wodę i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (ciasto nie może być zbyt cienkie, bo się rozpadnie).
  3. Z ciasta wykrawać koła, na każde nałożyć farsz i zaklejać (najlepiej przy zaklejaniu pierogów zwilżyć brzegi ciasta).
  4. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, poczekać aż wypłynął i wyciągnąć.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 pierogów)- ok. 745kcal
1 pieróg- ok. 30kcal


 

 

13 grudnia 2015

WEGAŃSKI MAKOWIEC Z GALARETKĄ

I nie mogło być inaczej! Grudniowy weekend = świąteczny makowiec! :)
Takiego wcześniej nie przygotowywałam, ponieważ jest on bez pieczenia, a przy tym z galaretką!

Propozycja jest skierowana do wegan, osób na diecie bezglutenowej oraz wszystkich, którzy lubią po prostu zdrowo zjeść :)


Składniki:
  • 2 szklanki domowej masy makowej (z tego przepisu
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 galaretka wiśniowa (wegańska)

Przygotowanie:
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Do masy makowej dodać mus rodzynkowy, syrop z agawy oraz mąkę kokosową i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia.
  4. Galaretkę rozpuścić w 250ml zimnej wody, zagotować (gotować około 1-2 min) i odstawić na chwilę do lodówki, aby galaretka lekko się ścięła.
  5. Po chwili wyciągnąć ciasto oraz galaretkę, galaretkę przełożyć na makowiec i ponownie odstawić do schłodzenia.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1695kcal
1 kawałek- ok. 141kcal

11 grudnia 2015

KREM Z JARMUŻU Z AMARANTUSEM

Może i ta zupa nie jest zbyt urodziwa, ale za to bardzo smaczna i  zdrowa!
Dlatego została przeze mnie nazwana "Zdrowym Brzydalem" :)

Kwintesencja jarmużu i maksimum wartości jakie nam oferuje! Przypomnę tylko, że posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest bogaty w karotenoidy, błonnik, czy kwas foliowy- a to nie jedyne jego zalety! :)


Składniki:
  • 8 liści jarmużu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 6 łyżek amarantusa (firmy Green Essence)*
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
  • koperek świeży
  • przyprawy: sól himalajska, chilli
Przygotowanie:
  1. Z jarmużu oddzielić łodygi, liście poszatkować i lekko obgotować (nie dłużej niż 3 minuty).
  2. Obgotowany jarmuż zblendować na krem z bulionem warzywnym, koperkiem i przyprawami.
  3. Gotowy krem podawać z ugotowanym amarantusem i ziarnami słonecznika. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 435kcal
1 porcja- ok. 218kcal


 

10 grudnia 2015

KAKAOWE KUKURYDZIANE BABECZKI Z MASĄ ORZECHOWĄ

Wasze przeurocze zgłoszenia konkursowe ze świątecznie udekorowanymi babeczki skusiły mnie do upieczenia właśnie muffinek z kremem!
Może nie są 100% w klimacie świątecznym, ale za to na każdą okazję i gwarantuję, że są pycha!!


Składniki:
Babeczki
  • 8 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • 2 banany
  • 1/4 szklanki mleka ryżowego z orzechami
  • 2 łyżki kakao
Masa
  • 5 łyżek kaszy jaglanej 
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego z orzechami 
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • do podania: nerkowce, migdały
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Banany zblendować z mlekiem, po czym dodać kaszę kukurydzianą, kakao i wymieszać- całość odstawić na 20 minut.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  3. Ciasto przełożyć do foremek i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z cukrem kokosowym.
  3. Babeczki udekorować masą i orzechami.
Polecam szczególnie miłośnikom orzechów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (17 babeczek)- ok. 1150kcal
1 babeczka- ok. 68kcal


         alt="Prezenty na Mikołajki II">

8 grudnia 2015

LODOWE CIASTO Z MALINAMI

Grudzień w pełni, świąteczna krzątanina już się rozpoczęła, ale śniegu próżno wypatrywać za oknem!
Temperatury wręcz nas rozpieszczają zatem postanowiłam dogodzić sobie lodowym ciastem :)

Przywołało ono zdecydowanie smak lata! Zniknęło w mgnieniu oka ;)


Składniki:
  • 1 garść daktyli
  • 100g płatków z ryżu brązowego
  • 200g orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
  • garść mrożonych malin
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować z płatkami.
  2. Spód wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  3. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować na gładki krem z mlekiem i mrożonymi malinami.
  4. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, na wierzch poukładać całe maliny.
  5. Ciasto odstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1630kcal
1 kawałek- ok. 204kcal