2 listopada 2015

WIELOOWOCOWY KOKTAJL ZE SPIRULINĄ

Myślę, że długi komentarz przy tej propozycji jest zbędny.
Koktajl zawiera mnóstwo witaminy C, błonnik i coraz częściej docenianą spirulinę!


Składniki:
  • 1 grajpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 brzoskwinia
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 1 łyżeczka babki płesznik
Przygotowanie:
  1. Owoce obrać ze skórek.
  2. Wszystkie owoce zblendować z jogurtem i spiruliną
  3. Gotowy koktajl podać z babką płesznik.
Na zdrowie!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 420kcal
1 koktajl- ok. 210kcal

 

1 listopada 2015

RYŻOWE KOTLECIKI Z FENKUŁEM I BABKĄ PŁESZNIK

Kotleciki ryżowe są bardzo lekkie, ale to nie jedyna ich zaleta.

Do ich zrobienia użyłam fenkułu, czyli inaczej kopru włoskiego. Poprzez bogaty skład ma on wszechstronne właściwości lecznicze. Zawiera  między innymi olejki eteryczne, solidną dawkę witaminy C, związki białkowe, flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, olej tłusty. A to jedynie kilka jego zalet. Dzięki temu jest polecany przy problemach żołądkowych, przeziębieniach, a ponadto chroni organizm.

Do całego zestawu dodałam babkę płesznik, która obfituje w błonnik.

Tak wyszły zdrowe kotleciki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu!


Składniki:
  • 100g ryżu paraboiled z dzikim
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • kawałek fenkułu
  • kiełki brokułu
  • babka płesznik (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować i odcedzić.
  2. Następnie lekko go zblendować z passatą pomidorową i przyprawami.
  3. Do całości dodać posiekany fenkuł i kiełki brokułu- wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które następnie obtoczyć w babce płesznik.
  5. Kotleciki piec około 15 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kotlecików)- ok. 550kcal
1 kotlecik- ok. 46kcal

31 października 2015

KOKOSOWE BROWNIE Z FASOLI ADZUKI

Dla każdego alergika i weganina oraz osób na diecie odchudzającej!

Proste i pyszne!


Składniki:
  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • 2 banany
  • 3 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki karobu
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ostudzoną fasolę zblendować z bananami i mlekiem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  4. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem trzcinowym.
Ciasto przed podaniem najlepiej ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1110kcal
1 kawałek- ok. 69kcal

30 października 2015

SAJGONKI ZAPIEKANE W SEZAMIE

Sajgonki to danie, które może spokojnie zastąpić obiad, ale również posłużyć za przekąskę.
Wszystko zależy od tego, czym je nafaszerujemy.
A tak naprawdę kojarzą mi się trochę z gołąbkami, czy krokietami, bo w zasadzie proces ich tworzenia jest podobny- przygotowanie farszu oraz zawinięcie go tutaj akurat w arkusz papieru ryżowego.

No i dzisiaj sajgonki z nietypowym dodatkiem wodorostów wakame.


Składniki:
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 5 łyżek ryżu paraboiled z dzikim
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • kilka wodorostów wakame
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: curry, sól himalajska, szczypiorek suszony
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować i odcedzić. 
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, zmienić wodę i namoczyć kolejne 20 minut, po czym ugotować (również 20 minut). 
  3. Ugotowany ryż wymieszać z passatą pomidorową, groszkiem, wakame i przyprawami- całość poddusić na patelni.
  4. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, po czym nałożyć farsz i dokładnie zawinąć.
  5. Każdą sajgonkę wysmarować białkiem i posypać sezamem.
  6. Sajgonki zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 sajgonki)- ok. 670kcal
1 sajgonka- ok. 168kcal

29 października 2015

MIGDAŁOWE TARTALETKI Z MUSEM DYNIOWYM I MIODEM

Jest to moje jesienne wspomnienie z wakacji na Zakynthos!
Wypoczywając na jednej z greckich wysp delektowałam się różnymi rarytasami, często słodkimi.
Jednym z nich był miód z zatopionymi orzechami- migdały, orzechy włoskie, pistacje... coś pysznego!
Dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w mały słoiczek tego smakołyku i wykorzystać go, gdy za oknem zawita jesień!

A jak jesień to nie może zabraknąć dyni! Z tego wszystkiego wyszły urocze i dietetyczne babeczki :)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 banana
  • kawałek dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka stevi
  • miód z orzechami
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować na mus, dodać mąkę migdałową i wyrobić ciasto.
  2. Małe sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut  170 stopniach.
  3. Dynię obrać, ugotować, po czy zblendować na mus z dodatkiem stevi.
  4. Upieczone tartaletki wypełnić musem dyniowym, a całość ozdobić orzechami w miodzie.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 tartaletki)- ok. 550kcal
1 tartaletka- ok. 138kcal

Sposób na dynię 2015

28 października 2015

RAW BANOFFEE PIE

Pewnie nie jeden z Was zna ten obłędnie słodki smak ciasta o nazwie Banoffiee Pie.
W oryginale to tona niezdrowych cukrów, tłuszczów i przetworzonych składników.

Ja postanowiłam podjąć wyzwanie przygotowania tego ciasta w wersji zdrowej!
I udało się!! A to wszystko w dodatku bez włączania piekarnika!


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 dojrzałe banany
Toffi
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kilka łyżek soku pomarańczowego
Bita śmietana
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)
  • 1 opakowanie usztywniacza do bitej śmietany
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić na drobno, dodać mus rodzynkowy, amarantus, kakao i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) formując brzegi, a na spód ułożyć kawałki bananów- odstawić do schłodzenia.
Toffi
  1. Daktyle namoczyć przez około 30 minut, po czym odcedzić i zblendować na mus z dodatkiem masła orzechowego i soku z pomarańczy.
  2. Daktylowe toffi wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z bananami i ponownie schłodzić.
Bita śmietana
  1. Schłodzone (przez co najmniej dobę) mleczko kokosowe otorzyć i wyjąć jedynie jego stałą część.
  2. Dodać usztywniacz i ubić mleczko na bitą śmietanę, którą następnie wyłożyć na warstwę tofii.
  3. Na wierzchu ciasto posypać sproszkowanym kakao oraz kruszonymi ziarnami kakao- całość schłodzić.
Muszę przyznać, że to ciasto jest tak słodkie, że nawet ja (chociaż jestem ogromnym łasuchem) miałam problem ze zjedzeniem więcej, niż 2 kawałków :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1810kcal
1 kawałek- ok. 151kcal

27 października 2015

PASTA Z PESTEK Z DYNI I BOBU

Pasty to świetny dodatek do każdego posiłku!
Idealnie sprawdzają się z pieczonymi warzywami, czy jako smarowidło do pieczywa.

Posiadając spory zapas pestek dyni postanowiłam wykorzystać je do przygotowania właśnie pasty.
Dodatek bobu i przypraw sprawił, że wyszło coś naprawdę smacznego :)


Składniki:
  • 250g bobu
  • 200g pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Pestki dyni delikatnie uprażyć, a następnie zmielić.
  2. Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować ze zmielonymi pestkami dyni, passatą pomidorową i przyprawami.
  3. Pastę podawać z kiełkami brokułu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość- ok. 945kcal