W oryginale to tona niezdrowych cukrów, tłuszczów i przetworzonych składników.
Ja postanowiłam podjąć wyzwanie przygotowania tego ciasta w wersji zdrowej!
I udało się!! A to wszystko w dodatku bez włączania piekarnika!
Składniki:
Spód
- 2 garście migdałów
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 2 garście rodzynek
- 1 łyżka kakao
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- kilka łyżek soku pomarańczowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)
- 1 opakowanie usztywniacza do bitej śmietany
- 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
- 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
Spód
- Rodzynki namoczyć, po czym zblendować na mus.
- Migdały zmielić na drobno, dodać mus rodzynkowy, amarantus, kakao i wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) formując brzegi, a na spód ułożyć kawałki bananów- odstawić do schłodzenia.
- Daktyle namoczyć przez około 30 minut, po czym odcedzić i zblendować na mus z dodatkiem masła orzechowego i soku z pomarańczy.
- Daktylowe toffi wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z bananami i ponownie schłodzić.
- Schłodzone (przez co najmniej dobę) mleczko kokosowe otorzyć i wyjąć jedynie jego stałą część.
- Dodać usztywniacz i ubić mleczko na bitą śmietanę, którą następnie wyłożyć na warstwę tofii.
- Na wierzchu ciasto posypać sproszkowanym kakao oraz kruszonymi ziarnami kakao- całość schłodzić.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1810kcal
1 kawałek- ok. 151kcal
Wow, ale pyszności. Od razu zjadłabym całe na raz! :)
OdpowiedzUsuńgwarantuję, że nie dałabyś rady- to chyba najsłodsze ciacho, jakie jadłam! :)
UsuńRewelacja Madziu, zapisuje sobie przepis i z chęcią je zrobię. Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńJak zawsze zachwycasz mnie swoim przepisem i wykonaniem. Poza tym wykorzystujesz niesamowite składniki, a wszystko ładnie wygląda i jest do tego bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńJejjj...co za kuszący przepis!!:) ..chętnie takie ciasto wykonam... ale dzisiaj już sobie odpuszczę:))) hihi:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
CUDO !!!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńodpłynęłam! genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńO rany! Pełna rozpusta :) Genialnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńobłędne! już dawno miałam takie zrobić <3
OdpowiedzUsuńJestem w desperacji!!! Zbliżają się imieniny Marcina czyli również mojego męża i należałoby zrobić rogale marcińskie, czy mogłabym goooorąco prosić o jakiś zamienny przepis równie smaczny ale LEKKI. Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź :D Pozdrawiam serdecznie i cieplutko:D OLA wierna czytelniczka
OdpowiedzUsuńw zasadzie myślałam właśnie nad tymi rogalikami, ale jeszcze nie zebrałam się za ich zrobienie- w takim razie podejmuję wyzwanie i postaram się coś wykombinować :)
UsuńWygląda obłędnie 0.o
OdpowiedzUsuńZapraszam na nową domenę: http://www.malybezglutek.pl
o rany! wygląda mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle cudo! :D
OdpowiedzUsuńZaniemówiłam, najbardziej przemawia do mnie a nawet się uśmiecha spód. Dlatego też skradam przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rozwijam Ci czerwony dywan za ten przepis.:D Dieta, zdrowe odżywianie jeśli są tacy ludzie jak Ty, promujący takie przepisy to całe życie mogę tak jeść. Było pyszne.:D:D:D Gorąco pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na rogale. Ola
OdpowiedzUsuńufff to odetchnęłam z ulgą, że smakowało!!! :)
UsuńUsztywniacz do śmietany jest raw?
OdpowiedzUsuń