28 października 2015

RAW BANOFFEE PIE

Pewnie nie jeden z Was zna ten obłędnie słodki smak ciasta o nazwie Banoffiee Pie.
W oryginale to tona niezdrowych cukrów, tłuszczów i przetworzonych składników.

Ja postanowiłam podjąć wyzwanie przygotowania tego ciasta w wersji zdrowej!
I udało się!! A to wszystko w dodatku bez włączania piekarnika!


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 dojrzałe banany
Toffi
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kilka łyżek soku pomarańczowego
Bita śmietana
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)
  • 1 opakowanie usztywniacza do bitej śmietany
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić na drobno, dodać mus rodzynkowy, amarantus, kakao i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) formując brzegi, a na spód ułożyć kawałki bananów- odstawić do schłodzenia.
Toffi
  1. Daktyle namoczyć przez około 30 minut, po czym odcedzić i zblendować na mus z dodatkiem masła orzechowego i soku z pomarańczy.
  2. Daktylowe toffi wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z bananami i ponownie schłodzić.
Bita śmietana
  1. Schłodzone (przez co najmniej dobę) mleczko kokosowe otorzyć i wyjąć jedynie jego stałą część.
  2. Dodać usztywniacz i ubić mleczko na bitą śmietanę, którą następnie wyłożyć na warstwę tofii.
  3. Na wierzchu ciasto posypać sproszkowanym kakao oraz kruszonymi ziarnami kakao- całość schłodzić.
Muszę przyznać, że to ciasto jest tak słodkie, że nawet ja (chociaż jestem ogromnym łasuchem) miałam problem ze zjedzeniem więcej, niż 2 kawałków :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1810kcal
1 kawałek- ok. 151kcal

20 komentarzy:

  1. Wow, ale pyszności. Od razu zjadłabym całe na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwarantuję, że nie dałabyś rady- to chyba najsłodsze ciacho, jakie jadłam! :)

      Usuń
  2. Rewelacja Madziu, zapisuje sobie przepis i z chęcią je zrobię. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze zachwycasz mnie swoim przepisem i wykonaniem. Poza tym wykorzystujesz niesamowite składniki, a wszystko ładnie wygląda i jest do tego bardzo zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejjj...co za kuszący przepis!!:) ..chętnie takie ciasto wykonam... ale dzisiaj już sobie odpuszczę:))) hihi:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. odpłynęłam! genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Pełna rozpusta :) Genialnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędne! już dawno miałam takie zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem w desperacji!!! Zbliżają się imieniny Marcina czyli również mojego męża i należałoby zrobić rogale marcińskie, czy mogłabym goooorąco prosić o jakiś zamienny przepis równie smaczny ale LEKKI. Będę bardzo bardzo wdzięczna za odpowiedź :D Pozdrawiam serdecznie i cieplutko:D OLA wierna czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie myślałam właśnie nad tymi rogalikami, ale jeszcze nie zebrałam się za ich zrobienie- w takim razie podejmuję wyzwanie i postaram się coś wykombinować :)

      Usuń
  9. Wygląda obłędnie 0.o
    Zapraszam na nową domenę: http://www.malybezglutek.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany! wygląda mega pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaniemówiłam, najbardziej przemawia do mnie a nawet się uśmiecha spód. Dlatego też skradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i rozwijam Ci czerwony dywan za ten przepis.:D Dieta, zdrowe odżywianie jeśli są tacy ludzie jak Ty, promujący takie przepisy to całe życie mogę tak jeść. Było pyszne.:D:D:D Gorąco pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na rogale. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ufff to odetchnęłam z ulgą, że smakowało!!! :)

      Usuń
  13. Usztywniacz do śmietany jest raw?

    OdpowiedzUsuń