27 października 2015

PASTA Z PESTEK Z DYNI I BOBU

Pasty to świetny dodatek do każdego posiłku!
Idealnie sprawdzają się z pieczonymi warzywami, czy jako smarowidło do pieczywa.

Posiadając spory zapas pestek dyni postanowiłam wykorzystać je do przygotowania właśnie pasty.
Dodatek bobu i przypraw sprawił, że wyszło coś naprawdę smacznego :)


Składniki:
  • 250g bobu
  • 200g pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Pestki dyni delikatnie uprażyć, a następnie zmielić.
  2. Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować ze zmielonymi pestkami dyni, passatą pomidorową i przyprawami.
  3. Pastę podawać z kiełkami brokułu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość- ok. 945kcal

8 komentarzy:

  1. Bób uwielbiam, ale u mnie tutaj takiego czegoś nie ma, muszę czekać na urlop w PL :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w PL już też nie ma, niestety dawno sezon się skończył, ale ja mam trochę mrożonych zapasów ;)

      Usuń
  2. Nigdy w życiu nie jadłam bobu! :D Chętnie bym go spróbowała w postaci pasty zwłaszcza, bo sam bób mnie trochę przeraża... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do przełamania się, bo bób naprawdę świetnie smakuje! też kiedyś nie byłam do niego przekonana, a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw ;)

      Usuń
  3. Świetna zielona pasta idealna do żytniego chleba na zakwasie :)... mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna pasta :) Ciekawe połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń