Idealnie sprawdzają się z pieczonymi warzywami, czy jako smarowidło do pieczywa.
Posiadając spory zapas pestek dyni postanowiłam wykorzystać je do przygotowania właśnie pasty.
Dodatek bobu i przypraw sprawił, że wyszło coś naprawdę smacznego :)
Składniki:
- 250g bobu
- 200g pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- kiełki brokułu
- przyprawy: sos sojowy, pieprz
- Pestki dyni delikatnie uprażyć, a następnie zmielić.
- Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować ze zmielonymi pestkami dyni, passatą pomidorową i przyprawami.
- Pastę podawać z kiełkami brokułu.
Kalorie:
Całość- ok. 945kcal
Uhuhu! Pyszna pasta! :)
OdpowiedzUsuńPastę z bobu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńBób uwielbiam, ale u mnie tutaj takiego czegoś nie ma, muszę czekać na urlop w PL :-)
OdpowiedzUsuńw PL już też nie ma, niestety dawno sezon się skończył, ale ja mam trochę mrożonych zapasów ;)
UsuńNigdy w życiu nie jadłam bobu! :D Chętnie bym go spróbowała w postaci pasty zwłaszcza, bo sam bób mnie trochę przeraża... :P
OdpowiedzUsuńzachęcam do przełamania się, bo bób naprawdę świetnie smakuje! też kiedyś nie byłam do niego przekonana, a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw ;)
UsuńŚwietna zielona pasta idealna do żytniego chleba na zakwasie :)... mniam, mniam
OdpowiedzUsuńFajna pasta :) Ciekawe połączenie składników.
OdpowiedzUsuń